Ogród - Andrzej Max
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród - Andrzej Max
Andrzeju a jak dawno posadziłeś tego hibiskusa, który nie kwitnie?
Ja mam dwa hibiskusy od 3 lat, jeden w pełnym słońcu (no prawie), drugi w bardziej zacienionym (tak jak Twój) i oba rosną mi dość słabo. Jednak ten z zacienionego stanowiska kwitnie obficiej. Najprawdopodobniej ma to związek nie tyle ze słońcem, co podgryzaniem przez nornice.
Ja mam dwa hibiskusy od 3 lat, jeden w pełnym słońcu (no prawie), drugi w bardziej zacienionym (tak jak Twój) i oba rosną mi dość słabo. Jednak ten z zacienionego stanowiska kwitnie obficiej. Najprawdopodobniej ma to związek nie tyle ze słońcem, co podgryzaniem przez nornice.
- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Dzięki Oliwko!
To już mam dłuższą listę...
Gdzie ja to zmieszczę i skąd wezmę...
Próbował na pewno będę, a ze "szkółkingu", chyba samo wyjdzie co będzie...
Rugosę chcę mieć od dawna, nie wiem czemu jeszcze nie mam, nie stanęła na mej drodze widać...
Walentyko - 3 żurawki i od razu zażurawiony?
Madziu !
Serdeczne dzięki! Wsadziłem w zeszłym roku, nawet jakoś rosną, , ale jeszcze nie kwitną - z tymi nornicami to może być racja! Chyba im zrobię osłonki jak przy jeżówce!
Wieczorny widok deszczowy...

Widok nocny...

Eiffel tower zamierza ponownie kwitnąć.

Floksy pachną...

To już mam dłuższą listę...

Próbował na pewno będę, a ze "szkółkingu", chyba samo wyjdzie co będzie...

Rugosę chcę mieć od dawna, nie wiem czemu jeszcze nie mam, nie stanęła na mej drodze widać...

Walentyko - 3 żurawki i od razu zażurawiony?

Madziu !
Serdeczne dzięki! Wsadziłem w zeszłym roku, nawet jakoś rosną, , ale jeszcze nie kwitną - z tymi nornicami to może być racja! Chyba im zrobię osłonki jak przy jeżówce!

Wieczorny widok deszczowy...

Widok nocny...

Eiffel tower zamierza ponownie kwitnąć.

Floksy pachną...

Kochani, zapewne o tym nie wiecie ale Andrzej brał udział w japońskim konkursie na najlepszą aranżację akwarium roślinnego ADA 2010 i uplasował się wśród 1819 prac na 316 miejscu. 11 miejsce wśród startujących Polaków. Jeszcze raz gratuluję Andrzej 

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no ,no Andrzej i nic się nie pochwaliłeś ....to komu się pochwalisz jak nie nam
gratulacje a może jakaś fotorelacja z realizacji ........no dobrze nie będziemy krytykować...
ogrod u stop klasztoru

ogrod u stop klasztoru
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzeju zazdroszczę Ci tego cienia, u mnie go jak na lekartwo. Dlaczgo nie pokazujesz skalniaczka.
Życzę udanego dzisiejszego spotkania forumowego, przekaż wszystkim pozdrowienia, uściskaj mocno Magdę.
Życzę udanego dzisiejszego spotkania forumowego, przekaż wszystkim pozdrowienia, uściskaj mocno Magdę.
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Andrzeju pewnie by i takie osłonki były dobre, ale nie wiem czy już nie jest za późno, tzn tak średnio mam ochotę go wykopywać i tysiące innych roślin. Z nowymi będę tak robić, a szczególnie z truskawkami.
- Andrzej Max
- Kontakt:
Dziękuję Ci Bożenko i Tobie Alinko za gratulacje!
Faktycznie brałem udział w IAPLC 2010 - organizowanym przez firmę Takashi Amano - ADA . Szczerze mówiąc nie spodziewałem się wiele po tym moim debiucie - jeszcze nigdzie nie startowałem w "zawodach" akwarystycznych. Zwłaszcza że startują tam najczęściej zawodowcy dysponujący sporymi środkami - właściciele i pracownicy firm akwarystycznych jak choćby bracia A i G. Mosurkowie, P.Baszucki, G.Guzik, A.Paszczela. Ze swoim 18 letnim małym zbiornikiem, bardzo ograniczonymi środkami oraz rocznym doświadczeniem w uprawie roślin akwarystycznych - nie mogłem się spodziewać tak wysokiej lokaty. Tym bardziej mnie to zbudowało.
Oto konkursowy zbiornik , choć chyba powinienem go zamieścić w tutejszym wątku akwarystycznym.

IAPLC 2010 ANDRZEJ MAKUCH POLAND "RHAPSODY SAVAGERY" RANK: 316

Faktycznie brałem udział w IAPLC 2010 - organizowanym przez firmę Takashi Amano - ADA . Szczerze mówiąc nie spodziewałem się wiele po tym moim debiucie - jeszcze nigdzie nie startowałem w "zawodach" akwarystycznych. Zwłaszcza że startują tam najczęściej zawodowcy dysponujący sporymi środkami - właściciele i pracownicy firm akwarystycznych jak choćby bracia A i G. Mosurkowie, P.Baszucki, G.Guzik, A.Paszczela. Ze swoim 18 letnim małym zbiornikiem, bardzo ograniczonymi środkami oraz rocznym doświadczeniem w uprawie roślin akwarystycznych - nie mogłem się spodziewać tak wysokiej lokaty. Tym bardziej mnie to zbudowało.

Oto konkursowy zbiornik , choć chyba powinienem go zamieścić w tutejszym wątku akwarystycznym.

IAPLC 2010 ANDRZEJ MAKUCH POLAND "RHAPSODY SAVAGERY" RANK: 316

A zdjęcia Twoje bajeczne! Te żółte tojeście czy noc w ogrodzie...Super!
- Andrzej Max
- Kontakt:
Madziu - siatka świetna jest na ochronę przed nornicami - lepsza niż doniczki czy te kupne ażurowe talerzyki ... A wykopać i osłonić można te którym nornice najwięcej szkodzą i na których Ci najbardziej zależy.
Dorotko - spotkanie dopiero za tydzień!
Może ci się uda... 17 -go. Albo 12 września - niedziela.
Marto - dzięki za tak pozytywną ocenę moich zdjęć.
Miejsce 316 - to naprawdę świetna pozycja! W końcu do konkursu zakwalifikowano ponad 1800 osób z całego świata. Z Polski 88, przede mną było tylko 10 Polaków. Konkurencja - naprawdę spora.
A co się stało z twoim akwarium?
Dorotko - spotkanie dopiero za tydzień!

Marto - dzięki za tak pozytywną ocenę moich zdjęć.

A co się stało z twoim akwarium?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
A ja cały czas myślałam ,że to ten tydzień, tak to jest jak żyje się bezczasowo
17 na pewno nie dam rady, a to niedzielne spotkanie we wrześniu, gdzie jest organizowane.

17 na pewno nie dam rady, a to niedzielne spotkanie we wrześniu, gdzie jest organizowane.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Witam Cię Andrzeju
powolutku i od końca zaczynam przeglądać wątek , sporo tego dlatego od końca aby byc na bieżąco...
Masz piękny ogród , mocno się starasz i widać efekty , liliowce piękne jak zawsze , fajnie je fotografujesz , widziałem również łan firletek ja też mam , ale taki malutki łanik....
Ja niestety nie mam szczęścia do róż w przeciwieństwie do Ciebie , wszystkie zjedzone ......
Zaskoczyłeś mnie akwarium - piękne przypomniały mi się dziecięce lata..... ostatnio takie wielkie widziałem u klienta bodajże w Tenczynku lub Krzeszowicach - coś w okolicy .... fajną masz pasję
może się zobaczymy na spotkaniu ......

Masz piękny ogród , mocno się starasz i widać efekty , liliowce piękne jak zawsze , fajnie je fotografujesz , widziałem również łan firletek ja też mam , ale taki malutki łanik....
Ja niestety nie mam szczęścia do róż w przeciwieństwie do Ciebie , wszystkie zjedzone ......
Zaskoczyłeś mnie akwarium - piękne przypomniały mi się dziecięce lata..... ostatnio takie wielkie widziałem u klienta bodajże w Tenczynku lub Krzeszowicach - coś w okolicy .... fajną masz pasję

może się zobaczymy na spotkaniu ......

Andrzej, pytasz, co się stało z moim akwarium...dwóch pasji nie dałam rady pociągnąć, z czegoś trzeba było zrezygnować...Ale ciągnie mnie czasem...Może kiedyś... Ale Ty nie możesz zrezygnować!
- Andrzej Max
- Kontakt:
Wakacje powoli zbliżają się ku końcowi, a tu tyle rzeczy się wydarzyło!
Ot, na przykład wczoraj ? w skrzynce pocztowej czekała na mnie miła wiadomość! List od ?THE INTERNATIONAL AQUATIC PLANTS LAYOUT CONTEST? z informacją że zdjęcie mojego akwarium zajęło 316 miejsce na świecie , wśród 1819 zgłoszeń z 55 krajów. W kopercie było również zaproszenie do udziału w NATURE AQUARIUM PARTY 2010 ? 10th Anniversary Party in Niigata ? 2-3 October 2010 . Mekka akwarystów stoi otworem, tylko jedno ale? koszt podróży i pobytu (2 dniowy pobyt 24,000 JPY za osobę ? muszę sprawdzić ile to jest?). A przelot do Japonii? To trzeba na gwałt szukać sponsora? - rezerwacje do 31 August. Ktoś zna takiego?
Marto - Nie mogłem zrezygnować - bo co prawda akwarystyką zajmuję się od... zawsze, ale roślinną dopiero drugi rok, a to z powodu ogrodu! Tak właśnie ! Dwa lata temu ogród zaczął się odwdzięczać za włożona pracę i pomyślałem - co ja będę robił jesienią i zimą? To zrobiłem ogród w akwarium... I tego się będę trzymał!
A ! Nie napisałem - przedwczoraj dotarła paczka z liliowcami od Marty!
Ale będzie za rok kolorowo!
Marku - też mam nadzieję że na spotkaniu będziesz, przepraszam za to że tak wyszło z tymi paprotkami i rozchodnikiem - ale żywcem nie miałem jak tego odebrać - a nie chciałem brać i nie wsadzić , toć grzech byłby...
Dzięki za miłe słowa !
Andrzeju - Cieszę się że baniaczek Ci się podoba! Też używam chyba tej samej siatki!
Ot, na przykład wczoraj ? w skrzynce pocztowej czekała na mnie miła wiadomość! List od ?THE INTERNATIONAL AQUATIC PLANTS LAYOUT CONTEST? z informacją że zdjęcie mojego akwarium zajęło 316 miejsce na świecie , wśród 1819 zgłoszeń z 55 krajów. W kopercie było również zaproszenie do udziału w NATURE AQUARIUM PARTY 2010 ? 10th Anniversary Party in Niigata ? 2-3 October 2010 . Mekka akwarystów stoi otworem, tylko jedno ale? koszt podróży i pobytu (2 dniowy pobyt 24,000 JPY za osobę ? muszę sprawdzić ile to jest?). A przelot do Japonii? To trzeba na gwałt szukać sponsora? - rezerwacje do 31 August. Ktoś zna takiego?

Marto - Nie mogłem zrezygnować - bo co prawda akwarystyką zajmuję się od... zawsze, ale roślinną dopiero drugi rok, a to z powodu ogrodu! Tak właśnie ! Dwa lata temu ogród zaczął się odwdzięczać za włożona pracę i pomyślałem - co ja będę robił jesienią i zimą? To zrobiłem ogród w akwarium... I tego się będę trzymał!

A ! Nie napisałem - przedwczoraj dotarła paczka z liliowcami od Marty!

Marku - też mam nadzieję że na spotkaniu będziesz, przepraszam za to że tak wyszło z tymi paprotkami i rozchodnikiem - ale żywcem nie miałem jak tego odebrać - a nie chciałem brać i nie wsadzić , toć grzech byłby...
Dzięki za miłe słowa !

Andrzeju - Cieszę się że baniaczek Ci się podoba! Też używam chyba tej samej siatki!

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Andrzeju, wpadłam zobaczyć piękne zdjęcia i się nie zawiodłam, bo przecież nie może być inaczej u Ciebie 
Serdecznie gratuluję miejsca w konkursie, przy takiej światowej stawce to znakomity rezultat, zwłaszcza dla debiutanta. Rozumiem że kolejne konkursy będą jeszcze bardziej udane
Akwarium jakie prezentujesz jest znakomite. Pięknie utrzymane rośliny, mistrzostwo

Serdecznie gratuluję miejsca w konkursie, przy takiej światowej stawce to znakomity rezultat, zwłaszcza dla debiutanta. Rozumiem że kolejne konkursy będą jeszcze bardziej udane

Akwarium jakie prezentujesz jest znakomite. Pięknie utrzymane rośliny, mistrzostwo

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Ależ piękny, podwodny, baśniowy ogród. Wielkie gratulacje
. Trzymam kciuki za poszukiwania sponsora.