Budleja Dawida - omżyn (Buddleja davidii)
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Budleja
Mam pytanie; w moim ogrodzie rosną trzy budleje - zaczeły w tym tygodnie cudnie kwitnąć i wszystko jest z nimi ok. Natomiast mam jeszcze jedną w doniczce - ona też już ma zawiązan pąki ale niestety liście zaczęły się przebarwiać na żółto, niektóre opadają - wiecie może jaka może być tego przyczyna?
podlewam ją raz na dwa dni wodą z nawozem uniwersalnym do kwitów kwitnących ( na opakowaniu jest napisane, ze można go stosować codziennie). Czy to możliwe że ma zbyt wiele jakiś składników? może zbyt mało? proszę o pomoc.
podlewam ją raz na dwa dni wodą z nawozem uniwersalnym do kwitów kwitnących ( na opakowaniu jest napisane, ze można go stosować codziennie). Czy to możliwe że ma zbyt wiele jakiś składników? może zbyt mało? proszę o pomoc.
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
Ja uważam że za dużo... budleja przenawożona gorzej zimuje i nie wymaga intensywnego nawożenia.
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja dodam od siebie, że budleja dość szeroko rozrasta się z korzeniami. Wiem, bo przesadzałam kilka razy. I jak tych korzeni ma za mało, to szybko zrzuca liście (np. pierwszy rok po przesadzeniu i przycięciu korzeni). Lepiej posadzić ją do ziemi i pozwolić swobodnie rosnąć. W doniczce może mieć po prostu za ciasno.
Agata
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
riane, muszę przesadzić budleję ( najlepiej już teraz), jak myślisz, jaki może być wynik tego eksperymentu?
- riane
Powiem Ci tak: przeżyje 
Zdarzyło mi się przesadzać sporą budleję w trakcie wegetacji. I to niezbyt fachowo, bo M stwierdził, że mu się spieszy i mi pomoże
. Obkopał może 15 cm od pnia, wyciągną brutalnie i tak jak stała wsadził na nowe miejsce nawet nie poprawiając jej gleby na nowym stanowisku... Budleja o dziwo nie odczuła przeprowadzki boleśnie. Strasznie o nią drżałam, ale okazało się, że niepotrzebnie. Jedynie postaraj się jej nie wystawiać na za duże upały zaraz po przesadzeniu. Lepiej ją czymś zacienić w razie nawrotu lata.

Zdarzyło mi się przesadzać sporą budleję w trakcie wegetacji. I to niezbyt fachowo, bo M stwierdził, że mu się spieszy i mi pomoże

Agata
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Re: Budleja Dawida Black Knight
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Budleja Dawida Black Knight
PESTKO i jak Twoja łososiowa budleja?
Kwitnie? a jeśli kwitnie to jak?

-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Jedno zdjęcie moich budleji. Coś mało tych motyli chyba że dopiero jak będzie więcej kwiatków to się zlecą...

- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
riane, dzięki, przesadzę jak tylko się nieco ochłodzi - u nas znowu 30 stopni 

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Widziałam w ogrodniczym marną
budleje za 9,90. Warto teraz za taką cene kupować czy wstrzymać się w bólach do wiosny?

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja kupiłabym teraz, gdyż Budleje należą do roślin, które szybko rosną. W maju posadziłam 10-cio centymetrowe rosliny a już mają po pół metra, pięknie kwitną i ściągają tabuny motyli 

- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
Tydzień temu też zostałam szczęśliwą posiadaczką Budlejki. Kupiłam ja od pani która zajmuje się handlem roślinkami.
Budleja ma 40 cm i kosztowała całe 3 złote, jest roślinką zdrową i silną.
Mam tylko pytanie, jak rozpoznać czy jest to budleja skrętnolistna czy b. Dawida ?
W całym tym pośpiechu nie zapytałam o to, a widzę, że to ma jednak duże znaczenie.
Budleja ma 40 cm i kosztowała całe 3 złote, jest roślinką zdrową i silną.
Mam tylko pytanie, jak rozpoznać czy jest to budleja skrętnolistna czy b. Dawida ?
W całym tym pośpiechu nie zapytałam o to, a widzę, że to ma jednak duże znaczenie.
Róże pachną zawodowo 

- riane
Jeśli kwitnie teraz kolbą drobniutkich kwiatków na końcach tegorocznych pędów to budleja Davida. Skrętolistna kwitła mi na wiosnę, na całej długości zeszłorocznych gałązek. Poza tym po liściach. Budleja Davida ma liście dużo większe (nawet powyżej 10 cm długości) ułożone parami po dwóch stronach pędu. Skrętolistna ma dużo mniejsze listeczki, ułożone pojedynczo.
Agata
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
riane , dziękuję za podpowiedz, z tego wniosek że mam Budleję Dawida 
Moje maleństwo jest jeszcze niewielkie, ale zaczeła się pięknie rozkrzewiać z tego wniosek ze prawdopodobnie dobrze jej u mnie

Moje maleństwo jest jeszcze niewielkie, ale zaczeła się pięknie rozkrzewiać z tego wniosek ze prawdopodobnie dobrze jej u mnie

Róże pachną zawodowo 

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Czy ma ktos z Was budleję, która ma dwukolorowe kwiaty? Czy warto taką odmiane kupować?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago