Dziwne przebarwienia na siewkach

ODPOWIEDZ
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Dziwne przebarwienia na siewkach

Post »

Ostatnio dostrzegłem na siewkach brązowe plamki, co widać na zamieszczonych niżej zdjęciach. Co to może być ? Oznaka gnicia? Przypalenie przez słońce ? Czy może to normalne barwy młodych siewek?
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dziwne przebarwienia na siewkach

Post »

Jest ok. Siewki nie zawsze mają jednolitą barwę. Jakby zaczynały gnić to przy tej wielkości byłyby już martwe. Siewki są zero-jedynkowe. Albo żyją i rozwijają się dobrze albo zaatakowane infekcją natychmiast są martwe zamieniając się w mokrą plamę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Przy okazji zapytam jak często podlewać tej wielkości siewki ? ja robię to raz na 2 - 3 dni. Zapytam również czy mogę zdjąć już folię ? jeśli nie to kiedy ?
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mają ciernie, więc można na jakiś czas uchylać folię lub porobić kilka dziurek szpilką. Co do podlewania, ważne by miały stale wilgotno(nie mokro), by nie przesuszać podłoża, więc raz na 2-3 dni dobrze. Zależnie oczywiście od pogody.
blabla pisze: Wietrzyć kaktusy powinno się gdy zaczną pojawiać się pierwsze areole z cierniami. Przez pierwsze 6-12 miesięcy lepiej gdy siewki rosną w bardzo mineralnym podłożu. A do podlewania lepiej używać wody z nawozem. Pikuje się generalnie siewki w odległości równej ich średnicy. Gdy znajdują w tak dużej odległości od siebie rosną wolniej i zajmują dużo niepotrzebnego miejsca. Chyba, że ten pojemnik ma być już docelowym.
Co do dylematu czy podlewać czy zraszać to tu generalnie nie ma problemu. Jeśli jest się w stanie podlać tak, by nie poprzewracać i nie zmyć z powierzchni siewek to oczywiście można to robić. Ale spryskiwanie jest znacznie wygodniejszą i precyzyjniejszą metodą dostarczania wody siewkom.

Poniżej moje kurduple:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
blabla pisze:Siewki można powoli przyzwyczajać do bardziej suchego otoczenia po jakiś 2-3 miesiącach od wykiełkowania po osiągnięciu ok. 3mm średnicy. Oczywiście w zależności od wielkości siewek. Niektóre gatunki kaktusów mają małe nasionka i siewki rozmiary 2-3mm osiągają czasem i po roku.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”