Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Ja tak przeglądam ten Twój wątek (i również rispetto) i jest mi troszkę nieswojo , jak strzelacie nazwami iglaków :;230 ,
nie udzielam się , ale troszkę mnie to wciąga , może jednak wskoczę do Krzywaczki ....... jesienią oczywiście. :wit
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paweł, mówisz i masz :wit
Obrazek

Obrazek

Marku, dobrze się zastanów :roll: bo jak wsiąkniesz to już na dobre :;230
A szkółki z iglakami uzależniają :lol:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

pamelka pisze:A szkółki z iglakami uzależniają
A inne to niby nie? Ach, gdyby tak szkółki z hostami były...u nas...
Widziałam ostatnio wielkiego Crispę, jak mi zapadł w pamięć, to zauważyłam go w szkółce, w której do tej pory go nie zauważałam :) Piękny jest! I w dodatku się nie przypala :)
I przyziemnie i podniebnie ładnie! :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

A czemu mój Crispa ma bardziej skręcone listki? Schorowany jakiś czy co? ;:224
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Mareczk ma rację. Też jestem zażenowany tymi nazwami iglaków choć już ze mnie 'stary wyjadacz'. A swoją droga jestem sceptycznie nastawiony do tych iglakowych nowości szczepionych na pniu. Dobrze by było założyć nowy wątek poświęcony tym szczepieńcom, by wypowiedzieli się Ci co mają takie egzemplarze już długo. Z tego co mi wiadomo wymagają szczególnej troski a i niektóre odmiany iglaków źle zrastają się z podkładką i po latach korona usycha.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta niech będzie uzależniają wszystkie, bo z reguły asortyment szeroki :;230 Crispa chyba wyląduje od południowej strony, żebym miała na niego oko z sypialni :wink: Mam plan zrobić taką a'la aleję zacieniającą okna, zobzcymy co z tego wyjdzie ;:108
Anetka, właśnie się zdziwiłam, że moja nie ma ;:14 może moja chora, wszak to odmiana kędzierzawa :lol:
Janusz no nie złość się ;:168 Ty sypiesz, jak z rękawa nazwami cann i bardzo podziwiam taką wiedzę, ja jakoś nie mogę spamiętać ;:14 może za mało się staram :?
Iglaki szczepione widziałam kilkuletnie w bardzo dobrej kondycji ;:108 widziałam też nie szczepione, które nie przetrwały zimy :( Tak więc co ma być to będzie. A swoją drogą w trakcie rozmów ze szkółkarzami nigdy nie słyszałam aż tak pesymistycznych opinii.

Dzisiaj zakwitła trójsklepka
Obrazek

i kolejna datura, cyknęłam fotkę wieczorem, bo jak w nocy będzie burza, to jutro po kwiatku :?
Obrazek

Kolejne iglaste kupione z importu jako ładne :;230 z prośbą o pomoc w identyfikacji, czy ja juz kiedyś o nie pytałam? ;:224 Chyba nie :roll:
wiosną
Obrazek
i dzisiaj
Obrazek

i taki niebieski świerczek, czy to może być picea pungens glauca globosa?
Obrazek

i jeszcze ten maluch
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, no i kupiłam iglaczka sczepionego. Zaraziłaś mnie. To jakaś kosodrzewina. Całę szczęście, że nie mam tak jak wy, że muszę mieć konkrety. Mnie na razie wystarczy jakiś :;230
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za zdjęcie listków ;:136
Jaki pokrój ma ta wejmutka? Bo tak jak na nią patrzę to najbardziej przypomina mi moją Radiatę
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu piękne te Twoje niezidentyfikowane iglaki, już nawet całkiem spore.
Dobrze im u Ciebie. :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Jola, a zerknij na to: http://www.helmers.de/pflanzen/nadelgeh ... minima.php
Jak dla mnie wypisz wymaluj Minima.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś, jak pooglądasz strony z iglaczkami, zaczniesz się zastanawiać, że ten ciekawy kolor i przyrosty, a tamten z kolei pokrój, a inny wolno rośnie, to więcej ich upchniesz :;230 Spróbuj ;:108
Ale początek jest dobry :uszy Tak trzymaj :tan
Paweł, wejmutka jest dokładnie taka, jak w linku załączonym przez Martę, tylko na pniu szczepiona. Zerknij, to jest zdecydowanie Pinus Strobus Minima ;:108
Radiata ma inne przyrosty. Znalazłam strone z jej wygladem wiosna, latem, jesienia i zimą ;:224 to jednak nie ona.
Kasiu dziękuję, te iglaki sa akurat moimi pierwszymi nabytkami, przetrwały zimę w zaspach śniegu, więc myslę, że już się zadomowiły :uszy
Marta strzał w 10 moim zdaniem, dzięki ;:180 A ta druga pienna i ostatni maluch, masz jakąś koncepcję?
Andrzeju patrz do woli ;:136 a ja z kolei na Twoje hibiskusy i milina będę spogladać ;:108 Zaraz zerknę, czy są zapowiedane grzybki.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu nie mam powodów do złości. W naszym klimacie wiele ryzykujemy w uprawie roślin i nie tylko tych ciepłolubnych ale i naszych rodzimych. A to że szkółkarze nie ujawniają negatywnych cech swoich roślin, to normalne, kto podcina gałąź na której siedzi. Sam z braku wiedzy nie raz kupiłem coś, bo mnie zapewniano,że nie wymarza nie choruje. Teraz jestem ostrożniejszy i jak mówi przysłowie 'nie wszystko złoto co się świeci'. Miałem wejmutkę i czarną sosnę. Walczyłem przez cały czas z rdzą wejmutkowo- porzeczkową i przegrałem. W pobliżu było dużo czarnej porzeczki nie chronionej i moja sosna w końcu wyglądała jak strach na wróble. To samo z czarna sosną po za tym, że za dobra u mnie ziemia na sosny to atakowała ją rdza pęcherzykowata która też ma dużo żywicieli do rozwoju.
Natomiast wysokogórska sosna 'Limba' z samej nazwy wydawałoby się,że nie pasuje na płaskie czarnoziemy radzi sobie bardzo dobrze i tę sosnę polecam.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz moja wejmutka dobrze przetrwała mroźną zimę. Za to oścista padła, ale tylko jedna, druga obok rośnie. Cóż począć nasze wschodnie zimy dokonują naturalnej eliminacji roślin, które sobie nie radzą. Zobaczymy, co będzie po kolejnej zimie. Mam nadzieje, ze iglaki sobie poradzą.

Dzisiaj był u nas kolejny upalny dzień. Za to w nocy przetoczyły się dwia nawałnice i chyba nieźle popadało, nic nie słyszałm :;230 , bo ok 10-tej jeszcze stała woda na trawniku ;:224
Nic się robić nie dało, bo na rabatach również błocko. Zebrałam kolejne ogóraski i pomidorki tylko i ... trochę przewałam chwaściory na cannowej rabacie, bo co tu robić było?

O dziwo róże pięknie kwitną, pomimo nadmiaru wilgoci. Za to canny wciąż nie mogą pokazać swego piękna, bo kwiaty gniją.

Wieczorkiem razem z Rufkiem podziwialiśmy kwitnacą rabatkę i zachód słońca :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obiecałam zdjęcia mojego Alnus incaria Lacinata, Zaraz będzie tylko zrzucę fotki :wink:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba dziwaczki przy chodniku. Kiedyś miałem ale nie sprawdzałem czy kwiaty w nocy świecą a podobno.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Ja też miałam i nie świeciły, to tylko te z all świecą :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”