Taki - sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród

Post »

Rury działają, ale jeszcze nie zakopane i darń nie położona z powrotem. Wczoraj lało a maż mój chodził z latarką i patrzał jak wylewa sią z rury :-)
Dziś pada, ale spokojniej. Zrobiłam obchód ogródka i wróciłam z lekka mokra :?
Wczoraj wyrwałam kawał darni przy sasankach i.... dałam wolność sześciu daliom. Te które miały najciaśniejsze donice powsadzałam do gruntu. Zasadziłam jeszcze na nowo irysy i pełniki. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitną.
Coś mam z samochodem i nie uskutecznię zaplanowanego na jutro wyjazdu do sklepu. :( Za to mąż zakupił nową łopatę i trzonek do wideł. Ja pewnie dokupiłabym parę drobiazgów ;:108
I chciałam kilka cynii w doniczkach dokupić, bo w pewnych miejscach po przekwitnięciu smutno się zrobiło.
I parę fotek z ogródka (ale z wczoraj, czy przedwczoraj)

Obrazek Obrazek

Obżarte hosty. Ta ze śmietnika - pierwsza z lewej!

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

takasobie pisze:[/img]
Obżarte hosty. ............
Kobieto dobra!
Nie obżarte, tylko tak delikatnie, po kobiecemu "ażurowow-koronkowe" :;230
Hmm nam, babom też się coś od Matki Natury należy :D
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ale ładniutko to wyciachałaś... Ja tak chodzę i kombinuję, gdzie by tu jakąś wyspę wydziergać... Chłopy bronia trawnika niby do aktywności sportowej. A moje hosty nijak nie chcą wyglądać na koronkowe. Wyglądają na wyżare jako i są niestety :( Na pohybel ślimakom!
Grzegorz B

Post »

Podoba mi się pomysł z daliami w donicach, że ja na to nie wpadłem ;:223 ;:223 ;:223 , a miałem ich całe mnóstwo, ale jak wyjechałem, to już wszystkie moje okazy nie zostały wykopane i przepadły, zostało kilka ;/ Bardzo mi się podoba mikroskalniaczek ;:138 ;:138 ;:138
x_P-42

Post »

Miłko, od kiedy zaczęło padać ,na hostowisku znów się pojawiły te wstrętne ślimory bez domków. Czarne i jasnobrązowe. Ale one nie wyżerają tak ażurowo liści host. Takie dziurkasy, to zazwyczaj jakieś takie zielone gąsieniczki robią. Mnie tak pocięły całą plantaginea grandiflora. Stojące obok inne hosty są nieruszane a ta, jakby po spotkaniu z dziurkaczem. ;:7

Ładna ta okrągła rabatka hostowa.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polu! Gąsienic nie widziałam, za to mikrusy bez skorup! To one mi żrą! tzn żarły, bo zdechły :twisted:
Grzegorzu B!Miło Cię powitać! Dalie w donicach to nie dobry pomysł, a przymus w moim przypadku! W donicach - fajnie tylko wtedy gdy są niskie, a donice ozdobne :lol: Cieszę się, ze skalniaczek Ci się podoba! :heja
Dagmara! Ja wydziergiwałam stopniowo od kółka fi 100cm ;:224 Potem powolutku przesuwałam się wszerz :;230

A hosty są pożarte!!!!!!!!!!! Koronkowe to ja mam firanki :;230

Taka piekność mi urosła. Nie zidentyfikowałam na razie (kolejna holenderska pomyłka).

Obrazek

Wszędzie rury :evil:

Obrazek

Wyrwany kawałek przy sasankach. Od wczoraj dalie urosły ;:138 W narożniku bajzel - poobcinane gałęzie - trzeba spalić lub ułożyć.

Obrazek

Widoczek z tarasu na demolkę. Teraz już zasypane, darń położona, tylko mam wątpliwości, czy nie za płytko :roll:

Obrazek

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Grzegorz B

Post »

Ostatni widok bajeczny :shock: :shock: :shock: . U Ciebie można stworzyć rajski ogród, ale masz warunki ;:224
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, nie chcę Cię martwić, ale możesz mieć kłopoty z zamarzaniem wody w tej rurze, jak tak płytko zostanie. My kawałek mieliśmy tak płytko położony i do poprawki poszedł, bo lód się zrobił na tym odcinku i zatkało odbieranie wody z topniejącego śniegu. Lodowe rozlewisko zaczęło się nam pod domem robić :evil: Na szczęście mieliśmy miejsce i możliwość (reszta rury szła dużym uskokiem)
A ogród superancki...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara! Postanowiłam się martwić jak będę miała zmartwienie :lol: Trzeba wyczuć. Pójdzie na to jeszcze ziemia z wykopu (to ta góra pomiędzy drzewami) więc zyskamy znów trochę centymetrów.

Grzegorz! Rajski ogród to ja już mam! :;230 Jabłoń jest, wąż też (żółty). A tak poważnie, to niewiele w nim zmienię. A tworzyć to już na pewno nie bedę :-) No może roślinek jeszcze trochę przybędzie, ale charakter pozostanie. Byle tylko skończyć pobudowlane zamieszanie!

Na deser pokażę różyczkę na którą czekałam, Ingrid Bergman, pachnie nieziemsko!

Obrazek

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako zodiakalny Baran kocham takie czerwone kolorki. Na bergmankę ostrzę sobie różki :wink:
Co do rury, to poowijaj ją jakąś starą agrowłókniną przed zakopaniem- nie pozatykają się te dziurki i rura się w środku nie zamuli. Ja to odwodnienie takie chyba na wyrost mam. Mój teść pracował na odwodnieniu kopalni odkrywkowej w Bełchatowie i zaszczepił nam respekt przed wodą 8-)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Czy ja zapomniałam dodać, że mam dziękuję na końcu odwodnienia ;:224 ale u mnie margiel, to ziemia niewiele przyjmie :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Minęły kolejne dni urlopu w ogrodzie. Nie chce mi się wracać do pracy.
Zauważyłam, że kopanie w ogrodzie i cięcie gałęzi mniej szkodzi mojemu kręgosłupowi niż siedzenie za biurkiem.
Wczoraj przetrzebiłam z synkiem gruszę. Wycieliśmy niesamowitą ilość gałęzi i tak już lepiej wygląda. Muszę jeszcze zrobić kosmetykę niższych gałęzi, bo jest trochę za gęsto. Czeka mnie wiosenny porządny oprysk. I na gruszę i na jabłoń, bo grusza ma rdzę, a jabłoń brunatną zgniliznę. W tym roku nie pryskałam, bo lało w tym czasie.
A moja grusza po cięciu wygląda tak, niestety nie pomyślałam, żeby zrobić jak było przed. :(

Obrazek

Moja różyczka w róznych fazach kwitnienia. Ciesze się, ze ma kolejne pączki, jeszcze się nią nacieszę.

Obrazek Obrazek

Zaczęła kwitnąć canna 'Richard Wallace'. Canny to kolejny mój fioł. Mam 6 czy 7 odmian. Wyjatkowo mnie lubią, pieknie kwitna i maja super liście.

Obrazek

I kolejna faza kwitnienia mojej ślicznej dalii. Reszta dzielnie pnie sie do góry. Z tych, co wysadzone były w terminie nie kwitną jeszcze 4 sztuki. Czekam na te wsadzone w lipcu. Wyrwałam kolejną darń i posadziłam kolejne do gruntu. W doniczkowej niewoli zostało tylko 5 sztuk.

Obrazek

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Pracowita jesteś i to na urlopie :?:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, Olu! Ja to trochę taki motorek mam!
Dziś dokończylismy gruszkę!
Miłka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A ja zabrałam się do szykowania zimowiska dla moich doniczkowców.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”