Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Sylwek, oj TAK! Bardzo lubię kamienie! Gdy byłam w tym roku w górach, to juz smiali sie ze mnie, że w Tatrzńskim Parku Narodowym ciągle wzdycham do nich (ale wziąć nie można, bo to już głazy niemal były)

Ula, dzięki za oświecenie. To jednak nie są te kłaczki, ale tak profilaktycznie podleję go tym środkiem z cast. 8-)

Iwonko, to rzeczywiście berberys bagatella (ma słońce do ok. 14-15, więc ładnie sie wybarwia), a obok niego rosną berberysy Tiny Gold. Lubię je za kolorki ;:3

Marto, ten argument juz przerabiałam ;:170 Mój M. odpowiada za każdym razem, że na razie to ma na tyle siły, aby latać z koszem trawy :? Ale to rodzi nadzieję, że przyjdzie taki moment, że zmięknie i wtedy ;:224
Oczko u mnie odpada... Może "mokry " kamień tak ;:108 , ale oczko...to już nie bardzo.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko- nie wiem do końca, jaka to może być magnolia.Może i Nigra,Susan na żywo nie widziałam, jak kwiat się otworzy,to powinno być lepiej widać. Fajne widoczki prezentujesz :D

:wit :wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio padało przez dwa dni, więc zdjęcia były robione z domku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem juz przestało padać, więc wzięłam sie do pracy. Musiałam oddzielic trawnik od rabat, bo trawa właziła na nie zbyt nachalnie. Tak wyglądało to przed pracą:

Obrazek

Obrazek

... a tak dziś po skończonej pracy

Obrazek

Obrazek

No i nie jestem pewna, czy mi sie to podoba... :roll: Owszem, spełni ta opaska na pewno swą rolę, bo juz przy koszeniu bukszpany nie oberwą kosuiarką najeżdżającą na nie, trawa nie będzie wrastać w kamyczki, ale ...hmmm... coś mi tu nie bardzo pasuje :?

Spacer po ogrodzie dobrze mi zrobił na te moje myśli...

Wciąż kwitną mieczyki

Obrazek

Obrazek

sosny sie ładnie zagęściły (Pinus nigra ?Green Rocket? , Pinus strobus Macopin)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na klonie palmowym zauważyłam młode przyrosty...wiosna?

Obrazek

nie... jesień już tuż, tuż, moje "bombki" pomału się szykują :wink: :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Anetko, niby u mnie tak rabatki idealnie oddzielone, a u Ciebie to już chyba zupełnie wyższa szkoła jazdy, ta opaska wygląda świetnie, nie wspomnę już o trawniku, którego kondycja mój przyprawiłaby o rumienice zawstydzenia gdyby tylko potrafił tak emocje okazywać :D :D fajnie wygląda też ten lilak, bo to chyba on, a ja nigdy nie wiem co lilak co bez :;230 :;230 :;230 Pinus strobus Macopin to też jedna z łądniejszych odmian i faktycznie nabiera już dumnej postawy ;)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko - jakiż elegancki jest Twój ogród! Przedtem też nic mu nie brakowało, ale teraz... :shock: Bardzo graficzny rysunek! Nie marudź! - świetnie to wyglada!
Mam co prawda podejrzenie, że z czasem zaczniesz wydłubywać żwirek, żeby tam posadzić mnogość roślinek, bo ja bym chyba nie wytrzymała :;230 Albo w żwirek poszłyby trawy, irysy i 'cóś' :;230

Wszystko prezentuje się znakomicie. Od samego początku w Twoim ogrodzie urzekła mnie prostota i klarowny rysunek...
Przyznaj się - wolisz czystość i elegancję grafikę, niż malarstwo, prawda?
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, Ula, dziękuję Wam za miłe słowa... Ula, no własnie za grafiką to ja nie bardzo... stąd może i dlatego ta moja robota coś mnie w oczy kole, jakieś to za wyraziste. Linia trawnika była bardziej miękka, ale też były z nią same problemy... Na razie w tych miejscach nic nie zamierzam sadzić- lubię kamienie, a na takie,jakie Wy (Ty i Sylwek) macie, to nie mogę jakoś trafić. No, może i trafiam, ale nie mam możliwości trasnportu. Sama nie poradzę :cry:
Sylwek, trawa niczego sobie, przyznaję, choć teraz znów zaczynają pojawiać sie żólte plamy. Pewnie nawóz by temu zapobiegł, ale postanowiliśmy nie nawizić go już w tym sezonie, może tylko tym jesiennym, ale to w końcu września...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Anetko, przyłaczę się do opini przedmówców, tymi oto słowy: a cóż Ty za dywan rozpostarłaś przy wejściu ;:109
Zieleń katalogowa ;:180 pomysł z rabatką przedni :uszy a iglaki bardzo ładnie się zagęszczają.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Anetko
Trafiłem i ja do Twojego ogrodu pełen podziwu i uznania. Masz wypieszczony i ze smakiem urządzony ogród. Ciekawe nowe zakupy. Limba jest wspaniała tylko musisz uważać na szkodnika Osnuja sadzonkowa potrafi zrobić porządne spustoszenie wśród igieł. Trawy też nieźle zadomowiły się ale chyba późno siałaś.
Zazdroszczę Ci klimatu - chyba najcieplejszy w Polsce.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Anetka, ale podniosłaś standardy oddzielania rabat od trawnika! Ja na takie rzeczy w ogóle nie powinnam patrzeć... I jeszcze nie wiesz, cz Ci się podoba! No wiesz! To jest w ogóle nieprzyzwoicie eleganckie, wręcz wystawowe! I jeszcze do tego praktyczne!
Ładne mieczyki, a moje jeszcze w postaci liści :(
No i mam jesiona Crispa! Jak tylko go u Ciebie zobaczyłam, wiedziałam, że muszę go zdobyć i mam! :tan
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dziękuję za miłe słowa. Wypowiedź Twoja i Marty uspokoiły mnie, może nawet zacznie mi sie to podobać :roll: :wink: :D
Marto! No...aleś mi dowaliła :wink: Wystawowe? Hmmm, na to bym nie wpadła :D Ale masz rację- taka opaska jest bardzo praktyczna, kosiarka nie kaleczy już bukszpanów. No i gratuluję Crispy! Tylko nie przejmuj się, gdy znajomi Ci rzekną, że nabyłas jakiegoś mocno schorowanego patyka (ja tak ostatnio miałam, a gdy odrzekłam, że on TAKI jest, to spotkałam się z co najmniej dziwnym spojrzeniem ;:224 )

Januszu! Miło mi Cię gościć u mnie, tym bardziej, że Tobie zawdzięczam urodę mego gtrawiastego kącika. Za późno siane? No widzisz, jaka za mnie niezdara ;:223 Ale i tak mam dużo tych trawek, bo z tej purpurowej, to - po wysianiu w domu i przepikowaniu- uratowałam tylko jedną... ale za to jaka mi sie rozrosła, spójrz tylko (jestem z niej dumna!)

Obrazek

i kolejny rarytasek :)

Obrazek

Zdradź mi, proszę, kiedy (i jak) zebrac z nich nasionka na przyszły rok?

A ten robal (Osnuja sadzonkowa) to mi zżarł prawie mój tegoroczny nabytek- sosnę 'Globosa Viridis'. Na szczęście w porę dostrzegłam, że brakuje mi kilku młodych pędów, ale to, co odkryłam, wprawiło mnie w stan obrzydzenia. Fuj, jakie gąsienice są bleee... Poszły pod but :twisted:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dkny pisze:J Tylko nie przejmuj się, gdy znajomi Ci rzekną, że nabyłas jakiegoś mocno schorowanego patyka (ja tak ostatnio miałam, a gdy odrzekłam, że on TAKI jest, to spotkałam się z co najmniej dziwnym spojrzeniem ;:224 )
Ja tak miałam z wierzbą babilońską Crispa :;230 Koleżanka stwierdziła, że tę wierzbę trzeba wyciąć, bo już listki się poskręcały, więc jest chora :;230
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Anetko
Ładnie rozrosła się ale nie wiem czy zdąży zawiązać nasiona. U mnie pierwsze kłosy już prawie miesiąc temu kwitły i raczej nasiona powinny być. Gdyby u Ciebie nie zawiązały nasion nie ma problemu u mnie powinno być pod dostatkiem a mam jeszcze i ubiegłoroczne.
Co do wierzby babilońskiej Jolu faktycznie miałaś dobrego doradcę :wink:
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz, to kiedy siałeś swoje? prosto do gruntu? Jakby co- przypomne się, bo te trawy to piekny nabytek. dziękuję Ci za nie jeszcze raz ;:196

Jola, najważniejsze, że na forum znajdujemy zrozumienie (nawet gorzej- podsycanie do róznego typu dziwactw ;:162 :D )
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dkny pisze: Jola, najważniejsze, że na forum znajdujemy zrozumienie (nawet gorzej- podsycanie do róznego typu dziwactw ;:162 :D )
Właśnie, właśnie i te dziwactwa najbardziej nam się podobają :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”