Storczyki Storczykowej cz. 3
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Bardzo się cieszę, że uważasz moje storczyki za piękne. Ty też masz wyjątkową kolekcję i zawsze jest co oglądać, bo masz pełno ciekawych okazów. I rzeczywiście trudno jest wskazać najpiękniejszego, bo każdy jest na swoj sposob piękny, a w szczególności, gdy jest kwitnąca gromadka, np. wiele kwitnących razem na parapecie.
Co do Vandy, bardzo sie cieszę, że po 2 latach czekania wreszcie ją mam i z niecierpliwością czekam na pędzik. Może już w przyszłym roku pokaże swoje kwiaty? Czekam tez na kwitnienia innych Vand, przede wszystkim tych zakupionych w tym roku. Byłoby super, gdyby za rok zakwitły wszystkie naraz. na siewki poczekam conajmniej 5 lat, ale mam 7 Vand zdolnych do kwitnienia, więc conajmniej jedna na pewno będzie mieć kwiaty.
Co do Vandy, bardzo sie cieszę, że po 2 latach czekania wreszcie ją mam i z niecierpliwością czekam na pędzik. Może już w przyszłym roku pokaże swoje kwiaty? Czekam tez na kwitnienia innych Vand, przede wszystkim tych zakupionych w tym roku. Byłoby super, gdyby za rok zakwitły wszystkie naraz. na siewki poczekam conajmniej 5 lat, ale mam 7 Vand zdolnych do kwitnienia, więc conajmniej jedna na pewno będzie mieć kwiaty.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Witaj Dusiu
dzisiaj obejrzałam sobie twoje cudeńka tak, tak są ślicznie pokazane ,wspaniałe ujęcia.Kolekcja pokaźna kolorowo u ciebie 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Fajnie, że tetraspis w końcu ruszył 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
Dzisiaj zauważyłam, że także na drugim pędziku, tym nowszym, klują się malenkie pączuszki
. Nowy, malenki pędzik też rośnie. W sumie ma teraz 4 pędziki, ale jeden ma zeschniętą końcówkę, więc raczej nie urośnie, ale 2 rosną i ten najnowszy też. Może zobaczę jego cudne, woskowe kwiaty z kreseczkami i owłosioną warżką i poczuję ten cudny, delikatny zapach... Inne botaniczne też mają się dobrze, rosną im listka, korzonki... Schilleriana wygląda przepięknie, bardzo urosła.

-
- 1000p
Tak ładnie opisałaś swoje kwiatki że już je widzę oczami wyobraźni i będę czekała razem z tobą na kwitnienie
- Storczykowa
Niedługo zakwitną 4 hybrydy (valera, biały z mazami, biały w ciapki i bordowy), a tetraspis też, jeśli nie zrzuci pączuszków. Na razie dopiero się klują. W pierwszych łuskach nie było pąków, ale w nastepnych wyraźnie widać, jak się patrzy pod światło, że są. bardzo się martwiłam, że nie zakwitnie, ale jest duża szansa, że zakwitnie i to na 2 pędach. mam nadzieję, że będzie miał dużo kreseczek na płatkach. Korzonki i listki też ma piękne, choć delikatne listko sercowe pękło, gdy dotknęło wazonu jednej z Vand. Podlewam go trochę częściej niż pozostałe, bo podobno tego wymaga.
-
- 1000p
O to niedługo będziesz miała co podziwiać i pokazywać,świetnie.
- Storczykowa
Na pewno go pokażę, jak będę mogła. Botaniczne storczyki są naprawdę fascynujące, dziwię się, że kiedyś przechodziłam koło nich obojętnie... Teraz mam ich kilka : Phal. tetraspis, schilleriana, bellina, violacea, 2 lueddemaniana, equestris, 2 equestris ilocos alba. mam też parę hybryd pierwszo i drugorzędowych: Mini mark, penang girl, 2 (a właściwie 3,5) Liodoro, violacea x amboinensis x spica. reszta moich Phal. to rozmaite hybrydy, w większości nienazwane.
Gratuluję pączusiów u tetraspisa, śliczne są te kwiatki
, mam nadzieję, że szybko pączusie się otworzą i będziemy mogli podziwiać zdjęcia 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
Na razie są maleńkie, więc pewnie dopiero za parę tygodni coś się rozwinie... Ale z niecierpliwością czekam, to będzie moje pierwsze kwitnienie tetraspisa.
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,trzymam kciuki;niech Ci pięknie zakwitnie...a potem mnie.
- Storczykowa
A jak się ma twój tetraspis? jeśli jest zdolny do kwitnienia, to może wypuścić pęd, mój puścił bardzo szybko... A teraz mu idzie jeszcze jeden. Od jakiegoś czasu tetraspisy należą do moich ulubionych botanicznych i nawet tapetę na pulpit zrobiłam z róznych zdjęć Phalaenopsis tetraspis.
A Liodoro otworzyło dzisiaj trzeci pąk
. Poprzednie kwiaty już przeslicznie pachną. pachnie też violacea x amboinensis x spica i taka hybryda, która ostatnio była 3w1, ale teraz jestwięcej w 1, bo każdy kwiat ma inny, nawet na jednym pędzie każdy jest inny, jedne mają więcej żółtego, inne bordowego. Może jutro lub pojutrze porobię zdjęcia, to sobie zobaczycie, jaki się dziwaczek zrobił. Może to ma coś wspólnego z nawożeniem za każdym razem innym nawozem?
A Liodoro otworzyło dzisiaj trzeci pąk

-
- 1000p
Dusiu ty nie opowiadaj tylko pstrykaj fotki i pokazuj nam swoje piękności 

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,zerknij
do mnie.Niestety,chyba miałaś rację

- Storczykowa
Weszłam, rzeczywiście pędzik jest zwinięty w pętelkę. Tak jak już ci pisałam, na razie go nie ruszaj i czekaj, aż sam wyjdzie.
Co do zdjęc, planuję jutro trochę porobić, ponieważ bialy z mazami zaczął otwierać pąk. Jutro powinien się też zacząć otwierać pąk drugiego Phal. valera. Pączuszki i nowy pędzik tetraspisa rosną
). MM puszcza nowe listko.
Co do zdjęc, planuję jutro trochę porobić, ponieważ bialy z mazami zaczął otwierać pąk. Jutro powinien się też zacząć otwierać pąk drugiego Phal. valera. Pączuszki i nowy pędzik tetraspisa rosną