Taki - sobie ogród
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Krysiu , wcale nie tak myk do piwnicy, karpy się rozrastają i doniczki na drugi sezon już są za małe.
Miłko , Ty te doniczki lekko wkop do ziemi , woda nie będzie dołem uciekała.
Wysyłam PW
Miłko , Ty te doniczki lekko wkop do ziemi , woda nie będzie dołem uciekała.
Wysyłam PW
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słuchaj Oli - ona ma doświadczenie w doniczkowym ogrodzie 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jakbym miała gdzie wkopać donice, to miałabym gdzie wkopać dalie! Wszędzie mam gąszcz, a wyrywać kolejnej darni nie mam siły! Muszą sobie poradzić! Żarcia mają dość, podlewam codziennie! Muszą dać radę. Potem jesienią zrobię kilka roszad i na wiosnę będę miała miejsce na więcej kwiatów.
Dziś użyłam nowego darniaka i wyrównałam hostowisko. Nie mam zdjęcia, bo padła mi bateria i muszę naładować. Syn powiedział, ze ten klomb niedługo bedzie obejmował cały ogród, bo początkowo to było kółeczko o średnicy 1m z 3 Patriotami.
Miłośnikom host nie pokażę z bliska tej "sałatki", jaka zostawiły ślimary. Zresztą nie mam żadnych oszałamiajacych odmian. Kilka zieleniaków, wspomniany Patriot, plantaginea, Frances Wiliams i coś jeszcze z jasnozielonym brzegiem. No i te nowe maleństwo...ponoć "Brim Cup", ale czekamy aż urośnie
I to by było na tyle!
CDN
Dziś użyłam nowego darniaka i wyrównałam hostowisko. Nie mam zdjęcia, bo padła mi bateria i muszę naładować. Syn powiedział, ze ten klomb niedługo bedzie obejmował cały ogród, bo początkowo to było kółeczko o średnicy 1m z 3 Patriotami.
Miłośnikom host nie pokażę z bliska tej "sałatki", jaka zostawiły ślimary. Zresztą nie mam żadnych oszałamiajacych odmian. Kilka zieleniaków, wspomniany Patriot, plantaginea, Frances Wiliams i coś jeszcze z jasnozielonym brzegiem. No i te nowe maleństwo...ponoć "Brim Cup", ale czekamy aż urośnie

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Trafiłam do Ciebie od Poli42 po tym:
Z przyjemnością będę patrzyła jak powiększasz klomb
Trawę należy zwalczać bezwzględnie, aż do momentu, gdy domownicy zaczną się buntować. Wtedy lepiej pójść na kompromis i przestać
Albo robić to po kryjomu
Primo po drugie - mogę przyjechać z narzędziem. Ja już tak mam, że jak idę bez wideł, to mąż mnie nie poznaje ;-

Z przyjemnością będę patrzyła jak powiększasz klomb

Trawę należy zwalczać bezwzględnie, aż do momentu, gdy domownicy zaczną się buntować. Wtedy lepiej pójść na kompromis i przestać

Albo robić to po kryjomu

-
- 200p
- Od: 23 wrz 2009, o 09:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Miłko chciałam trochę podpytać.
U Janusza (chyba) pokazywałaś swoje kany, a w tle była taka trawa biało-zielona. Czy jest szansa o nią pożebrać. Mogę odkupić.
Mniemam, że lubi suche podłoże i da radę przed moją kamienicą.
U Janusza (chyba) pokazywałaś swoje kany, a w tle była taka trawa biało-zielona. Czy jest szansa o nią pożebrać. Mogę odkupić.
Mniemam, że lubi suche podłoże i da radę przed moją kamienicą.

Pozdrawiam
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
- Comcia
A ja proszę o zdjęcia twoich pomidorków.
Pokazujesz je wszystkim tylko nie tym odwiedzającym twój ogród
Moje jakoś cały czas zielone, chyba maja za mało słońca ale u mnie już tak jest i nic na to nie poradzę.
Pokazujesz je wszystkim tylko nie tym odwiedzającym twój ogród

Moje jakoś cały czas zielone, chyba maja za mało słońca ale u mnie już tak jest i nic na to nie poradzę.
- takasobie
Dziś zaprzęgłam synka, irysy syberyjskie musiałam wszystkie wykopać i będę rozrzucać tam kompost i sadzić z powrotem, bo kiepsko kwitł w tym roku. Takie były tam korzenie, że widły nie wytrzymały...

Kwitną kolejne dalie w moim ogrodzie. Majka! Specjalnie poszłam do ogrodu policzyć. Wszystkich, kwitnacych i nie mam 50 sztuk. Pewnie bedę miała mniej, bo podwójne wydam (jak wymienię to znów bedzie dużo)
"Osaka"

"My love"

"Garden Show"

I moje canny z trawką. Agnieszko odezwij się na pw, bardzo chętnie się podzielę.

Mariola Pomidorki jeszcze też mam zielone, tylko parę koralików się zaczerwieniło. Jutro zrobię fotki.

Kwitną kolejne dalie w moim ogrodzie. Majka! Specjalnie poszłam do ogrodu policzyć. Wszystkich, kwitnacych i nie mam 50 sztuk. Pewnie bedę miała mniej, bo podwójne wydam (jak wymienię to znów bedzie dużo)

"Osaka"

"My love"

"Garden Show"

I moje canny z trawką. Agnieszko odezwij się na pw, bardzo chętnie się podzielę.

Mariola Pomidorki jeszcze też mam zielone, tylko parę koralików się zaczerwieniło. Jutro zrobię fotki.
Miłka
- Comcia
Moja jedyna kanna nie jest tak okazała ale musi walczyć o życie z innymi roślinkami.
Co do pomidorków to mnie pocieszyłaś, choć wczoraj widziałam że jeden zaczął się czerwienić :P
Co do pomidorków to mnie pocieszyłaś, choć wczoraj widziałam że jeden zaczął się czerwienić :P
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Również wczoraj zerwałam 5 pomidorków czerwonawych, ale muszą jednak dojrzeć na oknie w domu. Reszcie jeszcze daleko. Wczoraj widziałam jak sąsiad z działki niósł całe wiadro pomidorów, ale przyznał się że sadził wczesne odmiany.
Czy ta mozga trzcinowata - bo to chyba ona - nie panoszy Ci się za bardzo - kiedyś taką miałam i wszystko mi zarosła.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
A mi podoba się Osaka . Z dużych białych mam Albitę , Alaskę, Angorę i Noris.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Miłko, współczuję zrywania darni
najpierw siejemy trawkę, żeby było zielono, a potem musimy ja wyrugować, żeby zrobić rabatkę
Skąd ja to znam
Znam też zaprzyjaźnioną forumkę, która na potęgę zużywa trzonki od szpadli i tu zacytuję za odwiedzającymi jej wątek: Najlepszy jest Fiskars tylko czemu taki drogi

Znam też zaprzyjaźnioną forumkę, która na potęgę zużywa trzonki od szpadli i tu zacytuję za odwiedzającymi jej wątek: Najlepszy jest Fiskars tylko czemu taki drogi

- takasobie
Ola! Dagmara! Cieszę się, ze podobają się Wam moje dalie. Są moim oczkiem w głowie, ale nie zamierzam z zachłannością powiększać w nieskończoność kolekcji. Staram się je wkomponować w różne miejsca i dopełniać je innymi roślinami. Widziałam kiedyś piękne dalie na wsi, ale ktoś posadził je rzędami jak kapustę. Włos mi się na głowie zjeżył!
Nareszcie kawałek gołej ziemi! To jest to, co wczoraj wyrwałam, a dziś dosypałam częściowo kompostu. Pójdą tam z powrotem irysy syberyjskie i pełniki. I pozostanie miejsce na coś tam jeszcze.

MariolaSpecjalnie dla Ciebie moje pomidorki. Są ładne, ale czemu nie czerwone!? Krysiu! Sąsiad miał pewnie jakieś betaluksy czy co. Moja siostra kupiła sadzonki, niespecjalnie o nie dbała, bo wyjechała, a po powrocie garściami zrywała pachnące pomidorki. Nie ma sprawiedliwości

A to mój mikroskalniak. Nie będzie większy bo to przerywnik pomiędzy dalio-warzywniakiem a kwiatowiskiem.

A to dzieje mi się na ogrodzie! Chłopaki wkopują wąż z dziurami - odprowadzenie z rynien. Nie mam pojęcia, czy to dobrze będzie działać. Ale demolka w całym ogrodzie. Prace postępują więc jest coraz gorzej. Jutro ma być deszcz - będzie sprawdzian!

Pamelko! Na szczęście ja nie mam ślicznego trawniczka, tylko łąkę więc mi nie żal. A jeśli chodzi o narzędzie to F na pewno jest wyśmienity, ale zamierzam w najbliższym czasie testować Romanika! Zobaczymy!
I to by było na tyle!
CDN
Nareszcie kawałek gołej ziemi! To jest to, co wczoraj wyrwałam, a dziś dosypałam częściowo kompostu. Pójdą tam z powrotem irysy syberyjskie i pełniki. I pozostanie miejsce na coś tam jeszcze.

MariolaSpecjalnie dla Ciebie moje pomidorki. Są ładne, ale czemu nie czerwone!? Krysiu! Sąsiad miał pewnie jakieś betaluksy czy co. Moja siostra kupiła sadzonki, niespecjalnie o nie dbała, bo wyjechała, a po powrocie garściami zrywała pachnące pomidorki. Nie ma sprawiedliwości

A to mój mikroskalniak. Nie będzie większy bo to przerywnik pomiędzy dalio-warzywniakiem a kwiatowiskiem.

A to dzieje mi się na ogrodzie! Chłopaki wkopują wąż z dziurami - odprowadzenie z rynien. Nie mam pojęcia, czy to dobrze będzie działać. Ale demolka w całym ogrodzie. Prace postępują więc jest coraz gorzej. Jutro ma być deszcz - będzie sprawdzian!

Pamelko! Na szczęście ja nie mam ślicznego trawniczka, tylko łąkę więc mi nie żal. A jeśli chodzi o narzędzie to F na pewno jest wyśmienity, ale zamierzam w najbliższym czasie testować Romanika! Zobaczymy!
I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Miłka, ja mam wkopane takie rury w mojej glinie i spoko działa. Na 50m2 dachu mam 25m rury fi 100mm. Odbierało wodę nawet w te wielkie deszcze. Tylko trawnik mi się nad nimi zapadł w paskudny rowek trudny do koszenia. No i w tym miejscu bujniej rośnie
Zieleń irlandzka nawet w suszę.
Ja jesienią też jeszcze coś wydrę z trawnika... Teraz nie mam czasu nawet ogórków zebrać

Ja jesienią też jeszcze coś wydrę z trawnika... Teraz nie mam czasu nawet ogórków zebrać