Ixie należy w naszym klimacie wykopywać na zimę i przechowywać w temperaturze dodatniej.
Niektórzy sadzą ixie blisko ciepłej, południowej ściany i dobrze okrywają na zimę. Nie zawsze udaje sie roślinom przezimować.
A jak jest z innymi kwiatami? Czy istnieje jakiś jednoznaczny podziałk, które wykopywać, a które lepiej zostawić w ziemii? Jestem początkującym ogrodnikiem .
Ja znam jedną podstawową zasadę i tej się trzymam.
Rośliny cebulowe kwitnące latem sadzę do ogrodu wiosną tzn.III,VI - więc wiadomo,że zimę cebule te spędzają w piwnicy,pozostałe zimują w w ogrodzie. odnośnie konkretnych odmian,można coś doczytać w necie.
Tak na szybko nasunęła mi się ismena i galtonia biaława - ta pierwsza bezwzględnie musi być wykopana. Galtonia też nie powinna zimować w ogródku. Poszukaj informacji w TaBazie, zaloguj się i wejdź na bazę roślin - gwarantuję, że znajdziesz informacje o zimowaniu posiadanych przez siebie roślin.
Kiedyś, jak uprawiałem mieczyki, to przechowywałem je w piwnicy w skrzynkach ułozone pietkami w dół na warstwie powietrznie suchego torfu w temperaturze 5-10 st. C.
Od kilku lat dałem sobie spokój z mieczykami.
Podczas przechowywania karp, cebul i bulw w piwnicy warto raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie zrobić przegląd - czy nie wysychają, pleśnieją, czy nie pojawiły się gryzonie itp.
Andrzeju mam wszystkie pudełka zamknięte,
tylko kłącza dalii i kan przechowuję w woreczkach foliowych
( biedronkowych ) i te mam otwarte,
aby wilgoć mogła uchodzić.
Osobiście wykopuję na zimę: dalię i mieczyki (dalię przechowuje w piwnicy a mieczyki w domu). Nie wykopuję: tulipanów, szafirków, narcyzów, hiacyntów, lilii, irysa i czosnków żółtych ;) W tym roku posadziłem też krokusy i ich też nie będę wykopywać. Oczywiście jeśli rośliny się rozrosną to je będę sukcesywnie dzielił
Proszę o poradę w kwesti lili . Zakupiłam lilie w doniczce . Czy mogę je posadzić do ogrodu czy przezimować je w doniczce w domu ? Jeśli w domu to w jakich warunkach ?