U Przemka w ogródku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogródku.

Post »

Przemek, zakupy pierwsza klasa :!: Ja w temacie drzew liściastych zielony jestem ale rozumiem, że to same perełki. Wybieram się do Pęchcina i przy okazji do Ciebie, jak będziesz miał czas. Jeszcze na pw. się zgadamy. Tymi zdjęciami jeszcze przyspieszyłeś moją decyzję :uszy
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

To cieszę się :D szkoda że więcej ich nie zrobiłem :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemku, bardzo udany wypad jak widzę :) ja może nie w klubie posiadaczy Esk Sunset, ale na pewno wielbicieli tej odmiany :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Sylwek w takim razie to tylko kwestia czasu i dołączysz do ww klubu :D jeśli już zwróciłeś na niego uwagę. A jeśli nie masz go nigdzie pod ręką to zapraszam do Ciechanowa , zostało ich jeszcze trochę :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku też chciałabym zamówić katalog z Lilipolu tylko zapomniałam już jak .
W zeszłym roku zamawiałam , ale sklerotyk ze mnie i zapomniałam .

Genia :wit
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Przemku :wit

Ależ jeszcze u Ciebie miejsca na nowe roślinki,nic dziwnego,że co raz jakieś nowe zakupy ogrodnicze :D Zakupy pierwsza klasa, połowę tych roślinek chętnie widziałabym u siebie :D Wszystkie niestety nie zmieściłyby się- np.dęby... mam ograniczone możliwości a za 10 lat byłby problem.

Zachwycam się liliami...co robiłeś ,że takie wysokie są? Jakiś specjalny nawóz, obornik? :) Nie widziałam takich wysokich jeszcze, 1m-1,5 m- to często spotykane...
Kalle piękne,a kolorki- cudne.Ja mam tylko jedną - białą, jakoś tam kwitnie, nic specjalnego, chyba przesadzę ja do doniczki.
Hortensje również zwróciły moją uwagę, masz już niezłą kolekcję. ;:138 Uniqe muszę sobie koniecznie dokupić.

Napisz mi jeszcze jeśli wiesz, na zdjęciu z wycieczki była taka alejka z trawnika, po obu stronach rabaty z roślin, jak to wykończenie trawnika się robi? Gdzieś na forum widziałam podobne, właścicielka mi napisała jak robiła, ale nadal mi nie wychodzi.... :evil: Czy przy samym obrzeżu jest niżej niż na rabacie, czy wzrok mi szwankuje? Bardzo mi się podoba takie wykończenie, że nie spocznę,póki nie zrobię u siebie :D

Pozdrawiam serdecznie.Anna

P.S. Rośliny przy tarasie super sie prezentują. Przyciągają wzrok. :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilypol....???
Masz może namiary Przemku ?
Podrzuć na pw proszę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu ja zapisałem sobie tą stronkę do ulubionych :D i teraz pamiętam.

Aniu - jak dziś chodziłem po ogrodzie to aż tak dużo tego miejsca nie widziałem :roll: , no może jeszcze z kilkadziesiąt roślinek się zmieści. Jeśli chodzi o lilie to jest to ich cecha odmianowa , przy małym moim udziale :lol: , kupione w firmie , o której była mowa post temu, u mnie też kalle zdecydowanie lepiej rosną w doniczkach. Tak ;:108 to wykończenie wygląda bardzo estetycznie , ale w tym ogroddzie zatrudnionych jest na stałe kilka osób do jego pielęgnacji , widziałem że jeśli trawa zejdzie z trawnika do tego zagłębienia obok to jest darń odcinana prostym szpadlem a za zagłębieniem jest rabata której poziom jest wyżej od trawnika i podnosi się każdego roku przez podsypywanie systematyczne korą.

Grażyno - zrobione :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Dzięki za przepis na "wykończenie" :D
U mnie będzie może 30 mb tego odcinania darni, powinnam sobie poradzić,chyba ze nie uda mi sie w ogóle tych rabat tak wykończyć :wink: :wink:

;:7
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku dzięki. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Witam w to nieco senne popołudnie :wink:

Dziś pokażę moje malutkie paprotki, może to i prymitywne ewolucyjnie roślinki , ale piękne w swojej formie :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to wszystkie tyle posadziłem na początek tej wiosny, tylko będę musiał pomyśleć jak im więcej cienia zorganizować

A to juz trzmielina dość duża a muszę ją przesadzić jesienią ciekawe czy przeżyje tą operację :roll:

Obrazek

I na koniec odrobinka kolorków, skromna i elegancka - NOSTALGIE jestem z niej bardzo zadowolony :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Może i prymitywne, ale piekne są paprocie. Szkoda, że takie wodolubne i u mnie nie rosną za dobrze.
Nostalgia jest piękną różą. Czy masz ją długo?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Przemku ! Podziwiam Twój zbiór paproci. Ja bardzo je lubię. Planuję właśnie zagospodarowanie kolejnego fragmentu ogrodu ( pod drzewami - cień, dość sucho ) i chcę tam posadzić hosty i paprocie m.in. Jakie odmiany byś polecał do takiego miejsca?
Ogród w Pęchcinie wart zobaczenia...Wspaniałe drzewka stamtąd przywiozłeś !
Widzę,że jesteś wielbicielem hortensji. To chyba moje ulubione krzewy. Twoje są bardzo ładne. Pokazywałeś Phantom - a dziś się zastanawiałam w sklepie czy jej nie kupić...Co o niej sądzisz?
Czy to prawda,że Vanilla Fraise jest taka wyjątkowa wśród innych bukietowych(wiechowatych) ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paprotki rewelacja :uszy Zawsze wydawały mi się chwastami, ale jak znalazłem kilka ciekawych odmian w szkółkach to radykalnie zmieniłem zdanie. Znasz może nazwy dwóch ostatnich?
Byłem wczoraj przejazdem w Pęchcinie :) Wracałem akurat z Warszawy i że było jeszcze wcześnie to pomyślałem, że zboczę trochę z drogi. Odnalazłem w gąszczu tego dąbka Castle Howard, którego widziałem u Ciebie, ale jak zobaczyłem przysrosty to "zdębiałem" :lol: To już jednak nie na naszą działkę. Może jak w naszej wsi zrobią park to ufunduję takie drzewko, żeby móc je podziwiać. No ale z pustymi rękoma ze szkółki nie wyjechałem :)
Szkoda, że wcześniej nie pomyślałem o ewentualności zboczenia z trasy, bo może byłaby okazja popodziwiać Twój ogród :wink:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Izo to pierwszy sezon paprotek w moim ogródku , też u mnie z tą wilgocią i cieniem niezbyt dobrze :roll: ale skusiłem się i posadziłem :) , nawet się rozrastają. Nostalgie też mam pierwszy rok - takie skutki bycia na Forum :wink: , najważniejsza próba, czyli zima przed nią , a tak to ładnie pachnie , piękny delikatny kolor i nabiera intensywności w czasie kwitnienia , sztywna i zdrowa roślina :D

Izo (Tamaryszku) :D z paprociami to też mój debiut , na PW wysłałem adres źródła moich paproci. Pęchciński ogród ciekawy ;:108 a ostatnio wyczytałem że to miejsce pojawia się w rozmowach jako cel kolejnego spotkania mazowieckich i nie tylko :wink: forumowiczów , ale miałbym blisko :tan . Hortensje bardzo lubię , uważam je za najładniejsze kwitnące krzewy późnego lata , Vanille Fraise - jest najokazalsza a do tego zmienia barwę kwiatów od biało seledynowej , przez kremową , różowiejącą , czerwoną do bordowej-jesienią. Phantom kupiłem jakiś miesiąc temu :) podobna do Limelight tylko mniej seledynowa , też ładna duże kwiatostany.

Paweł mój Castle Howard też nie będzie mieszkał w ogrodzie , tylko przy drodze vis-a-vis mojego podwórka. Paprotki na dwóch ostatnich zdjęciach to Onoclea Sensibilis i Adiontun Pedatun, dość delikatne potrzebują dobrego cienia.
Szkoda że nie dałeś znac że będziesz w mojej okolicy , a jeśli od Ciechanowa wracałeś do drogi E-7 , może przez Mławę to prawdopodobnie jechałeś przy moim domu :wink: . A ja miałem luźny dzień bo z powodu niewielkich ale powtarzających się opadów żniwa tydzień temu zatrzymały się w połowie drogi , deszczu niewiele , ale nerwy skutecznie popsute . Mam nadzieję, że następnym razem nie zapomnisz :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”