Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewo nie planowałam spotkan towarzyskich, bo nie wiedzialam do końca kiedy wyjadę psy, koty , korek na zakopiance po prostu byłam obok w księgarni, a zawilce mi się podobaly, bo po za nimi w Krakowie dość mało kwiatów w porównaniu z ogródkami na Podhalu gdzie szaleją lilie i liliowce.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, u Ciebie sezon ogórkowy :P . U mnie nie ma w tym roku klęski urodzaju :wink: ,
ale co kilka dni coś przetwarzam. Chłodno i tutaj, zbyt gwałtownie skacze ta temperatura :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lato w tym roku oszalało ;:14
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zimno, mokro, ponoć na Kasprowym spadł śnieg :roll:
U mnie leje bez przerwy.
Ewo, różnica między lilią orientalną a azjatycką m.in. jest taka ,że ta pierwsza nie zimuje w gruncie.
Ale jakikolwiek będzie jej kolorek, ma dużo pąków i na pewno będzie piękna :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu przyszłam zobaczyć co u Ciebie i Konstantego słychać.Jak widać truskaweczki na oknie ciągle owocują.Czy Konstanty podjada te truskawki niektóre zwierzęta lubią owoce.Przy okazji chciałam zapytać kiedy się wybierzesz do Cieszyna i Czech.Jeden miesiąc wakacji za niedługo minie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuś ;:196
Donoszę Ci że przesyłka od Kostka :;230 :;230 doszła dzisiaj.
Przytul Go i ucałuj... i pochwal za staranne pismo :;230 :;230
To że się Kostek wtrąca się do rozmowy, jest zazdrosny - wiedziałam, pisaniem to mnie zaskoczył Kostuś tak że zamarłam na chwilę :;230 ... co ta mordka jeszcze wymyśli ;:7 - Powiedz?
Kostka wyczyny nie poszły na marne mam fotkę w swoim wątku....hi,hi,hi...

Dobranoc Ewuś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zawilce japońskie dla Olgi(Ogród Azy),bliżej legalnie podejść nie mogłam-wakacje i nie było w pobliżu nikogo z grona profesorskiego(moja koleżanka z liceum naucza tam fizyki,znam też księdza katechetę) ani pracowników dozoru.
Dalej ketmia syryjska od Tajgi.
Dalia Evelynne jest moim zdaniem wysokiego wzrostu,pierwsze pączki.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zyto-poczta jednak działa.
Danusiu-już niedługo!Zadzwonię z wyprzedzeniem.Wakacji miesiąc mija,ale u nas praktyki,więc urlopuję dopiero tydzień.Truskawki jeszcze owocują i zaokienne i te na siatce granicznej w Podwórkowym.
Teresat-lilia jedna i druga wygląda na to,że nie będzie ciemno fioletowa,a biała albo łososiowa,wykopię ją naturalnie po przekwitnieniu.Wczoraj lało mocno,podtopiło Stary Bieżanów(Serafa) szósty raz w tym roku,woda na chodnikach z płyt kamiennych stoi,w te stare płyty jakoś wsiąka szparami i ubytkami, dziękuję kanalizacyjne pozatykane albo robią bokami.W Podwórkowym woda powoli wsiąka.Jak na lipiec przesadnie ciepło nie jest,zwłaszcza nocami(9-11 stopni).Ceny owoców adekwatne do pogody,Mama wysłała mnie dziś na targ po morele,dość szpetne i drobne,naturalnie krajowe po 16-18 zł kilo.
Aszko-fakt nic już nie jest tak jak dawniej!
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Witaj Ewo

A w Szczecinie ciągle susza, w nocy trochę popadało, tylko tyle żeby odświeżyć powietrze. :tan
Trawniki w mojej dzielnicy wysuszone. Przydałoby się więcej tej darmowej wody z nieba, ale nie zazdroszczę tym, których podlewa.
Ketmia powinna być niebieska z czerwonym środkiem. Zobaczymy jak będzie.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajgo-i taka właśnie jest,kwitła zeszłego roku kilkukwiatem,ten niebieski jest lekko fioletowawy. Jedna ze skrzynek z IKEI jest bardzo twarda,trudno mi było powiększyć otwory w dnie lancetem i po wczorajszym zastałam wody a wody,naturalnie wylałam.
Obrazek
Wczoraj zaprosił mnie na działkę kolega ze studiów mojej siostry,zrobił sobie dwie szklarnie,w jednej są pomidory kilku odmian, w drugiej ogórki,a ogrodzenie składa się z ram na których rozpięte są winogrona,także dobrze w tym roku obrodziły.Yukka karolińska jest jak widać spora. Było niezbyt ciepło i deszcz albo mocno padał,albo tylko siąpił-wtedy wyjmowałam aparat.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powrót z działki tak jak należy z plonami.Zostałam obdarowana ogórkami,pomidorami(muszą "dojść")papryką,cukinią większą i malutkimi do ukiszenia,fasolką szparagową karłową ,pękiem liści selera do ususzenia,ogórkami małosolnymi oraz kwiatami w tym ową wielką yukką.No bańką mleka od prawdziwej unijnie okolczykowanej krowy rasy czerwonej polskiej,jest to jedyna krowa we wsi,ale ów kolega ma tam swoje wejścia.
Zaproszenie obejmuje obranie w najbliższym bezdeszczowym dni kilku starych krzewów czarnych porzeczek(na galaretkę).
Wydaje się,że mam spore szanse na działkę w tamtejszym niewielkim kompleksie ogródków pracowniczych pewnej instytucji.Ponieważ mam szczerze dość strat roślinnych w Podwórkowym(ostróżki bo przypominają tojady oraz wywołane podsikiwaniem :motyli krzew od Tadeusza 48,akebia ta zielonolistna,spory już krzew jagody kamczackiej,który zawiązał owocki,dwa derenie od Elsi,cztery kępy michałków różnych a nawet lwie paszcze i aksamitki),usuwania tego co czterołapne wydaliły,kopca,trzech sosen tuż przy mojej rabatce,tak by lepiej tam było pielęgnować grządkę,dobrze namoczonej deszczem wykładziny dywanowej z dziecięcego pokoju wiszącej na okrągło na sznurku granicznym(taka estetyka przewrotna?zasłona?),zamykania mi przed nosem drzwi gdy widzą,że idę z pełną konewką i szeregu innych złośliwości naprawdę bardzo bym się cieszyła z takiego obrotu sprawy.
Dzisiaj z radością zajmuję się zaprawami na zimę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś ;:196 Przed orzechami laskowymi na drugim od końca zdjęciu co to za kolczasta roślinka... z owadem?
Ponieważ lubisz wiejskie klimaty, więc życzę Ci spokoju i spełnienia Marzeń Ogrodowych - tych najskrytszych.
Przywiezione od Kol warzywa niech smakują i obfitują w witaminy.
Dla Kostka uszanowanko - jest Wspaniały :heja
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto,to jakieś ozdobne osty,myślę,że zasuszyć by się dało.Są wysokie.
Już zakisiłam i ogórki i cukinie,mleko rozlałam do dwu wielkich słojów i postawiłam na kwaśne,na rano pięknie zebrała się śmietanka.Może serek zrobię?
Wiesz,że moi studenci nie wiedzieli,że bób rośnie w strąkach?
Wypogodziło się i nawet ociepliło do 22 stopni.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś my z Kaziem też pijemy kwaśne mleko, to z Krasnego Stawu jest świetne, gasi pragnienie w skwarne dnie. Z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i masełkiem - SUPER :!:
Moi Goście dzisiaj dla siebie też nazrywali bobu, trzy rodzaje fasolki szparagowej, ogórki, ziemniaki... papierówki prawie wszystkie wiatr otrzepał.
Moja chrześnica Małgosia z Lenką dzisiaj odjechała. Zrobiło się smutno.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU no to szykuje się przeprowadzka tak jak u Krysi -Ady . Oby Ci się udało . Masz i tak spokojne nerwy dla tych lokatorów .Nie doceniają co dla nich zrobiłaś tyle pracy i pieniędzy żeby było ładnie . Mizianko dla Kostka ,który wysyła nawet paczki fajnie zaadresowane
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ludzie bywają przedziwni, doceniają dopiero wtedy, kiedy stracą.
Ale Tobie życzę z całego serca, żeby się udało wszystko po Twojej myśli i to jak najszybciej.
W tych koszyczkach warzywka i owoce mniamuśne, aż ślinka cieknie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”