Opuncja - problemy w uprawie

kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lip 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: problem z opuncjami

Post »

a to juz druga opuncja zbronzowiala moze teraz lepsze beda zdjecia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
patusia_90
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja opuncja także ma takie plamy. Ale jest jej dobrze mimo tego i nawet wypuszcza nowe człony :)
Jest to opuncja macrocentra, gdyby cię to interesowało.
Mój wątek serdecznie zapraszam :)

Pozdrawiam, Patrycja.
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

moja opuncja niestety nie rosnie w ogole a jak ja kupowalem to kwitla i pani w kwiaciarni mowila ze to jest opuncja figowa i bedzie wytwarzala owoce jadalne. Chyba ja przesadze moze to cos da
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Z doświadczenia wiem, że Panie z kwiaciarni dużo gadają, a mało wiedzą. Przerabiałem to nie raz. :P

Przesadź do lepszej ziemi, może ruszy.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niestety po wyjeciu z doniczki okazalo sie ze w ogole nie ma korzeni.Nie wiem jak to mozliwe.Wyrzucilem do smieci.Nic juz z niej nie bedzie.Dzięki za rady
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p
Od: 28 sty 2009, o 01:29

Post »

Przecież opuncje się bardzo łatwo ukorzeniają... Nawet jeśli dolny człon zgnił u podstawy, lub przeszkadza Ci jego wygląd to możesz ukorzenić górny. Ja mam taką samą opuncję, też dostała podobnych plam. Dla pewności spryskałam ją czymś antygrzybowym. Teraz mieszka na dworze i wypuszcza nowe człony - na razie bez podobnych plam.
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok tak zrobie ale nie mam ukorzeniacza.Co zrobic zeby puscila korzenie?Wstawic czlon w wode?Czy do ziemi?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kaktusiarz128 pisze:Ok tak zrobie ale nie mam ukorzeniacza.Co zrobic zeby puscila korzenie?Wstawic czlon w wode?Czy do ziemi?
Do czystego żwiru. Ale ranka po cięciu musi obeschnąć przez ok tydzień, wcześniej posyp cynamonem/węglem. Dopiero po tym tygodniowym obsychaniu wsadź do żwiru i zasil wodą.

P.S Co prawda ja swojęe posypałem ukorzeniaczem ale nie jest to konieczność. Mam inną opuncję, którą wypuściła korzenie bez 'przyśpieszacza'.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Artur sugeruje dobry przepis :)
Na początku oczywiście ostrożnie z podlewaniem.
Mam pare ukorzenionych samodzielnie opuncji. Niektóre wcześniej zabezpieczałam ukorzeniaczem, ale opuncja bez problemu da radę bez tego. Jednak zamiast do żwiru kładłam je od razu do lekkiej mieszanki (np. żwirek + podłoże kaktusowe).
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obecnie mam tylko ziemie do kaktusow wiec nie wiem czy moge do niej wsadzic czy jednak musi byc zwir
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Jeśli nie planujesz mieć nic innego to też da radę. ;)
Choć lepsza byłaby lżejsza ziemia. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko gnicia rośliny, poza tym wykształci się bardziej rozbudowany system korzeniowy.
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

to jaka ziemie proponujesz?
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Sęk w tym żeby podłoże było mniej żyzne i bardziej przepuszczalne. Kupna ziemia do kaktusów jest dobra na bazę.
O właściwym podłożu jest sporo na forum.
Nie wiem czym dysponujesz, ale jeśli nie masz żwiru to możesz dodać np. piasku (pół na pół, lub nawet więcej piasku).
Gleba będzie mniej żyzna, a po przesuszeniu nie taka zbita. Piasek jest jednak mało praktyczny - gorzej wysycha i może uciekać przez dziurki w doniczce ;) Na spód możesz dać trochę kamieni, lub inny keramzyt.
Opuncje są dość pancerne. Pamiętaj tylko by ranę po cięciu podsuszyć, a potem nie przesadzić z wodą. :)
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok.Dzięki za rade.W takim razie na razie będę suszyl jakie tydzien czyli po prostu zostawie odciete czlony na gazecie przez tydzien a pozniej kupie zwirek wymieszam z ziemia do kaktusow i wsadze.Mam nadzieje ze moja druga opuncja jakos bedzie rosla bo na razie jakos nienormalnie wyglada i chyba tez ja zetne
Michal17
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lut 2012, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Dziwne plamy na opuncji

Post »

Witam. W połowie października dostałem człon opuncji do ukorzenienia. Wszystko do pewnego czasu miało się dobrze, opuncja się ukorzeniła albo jeszcze się ukorzenia , ważne że nie gnije/schnie. Wracając do tematu. Opuncja owa stała sobie na parapecie od połowy października, nie ruszałem jej, nie obracałem. Wczoraj musiałem zdjąć wszystkie doniczki z parapetu i zobaczyłem ze na jednej stronie opuncji ( tej od strony okna) są dziwne plamy. Nie wiem czy może to być spowodowane, pierwsza myśl to poparzenie słoneczne,ale w naszym klimacie w trakcie jesieni to raczej ciężko o coś takiego. Wstawiam zdjęcia:
Plamista strona :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Strona "normalna":
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”