Działka nad Drwęcą - Christin
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
tylko jeden kolor ci kwitnie ,powinny być i inne kolory , chyba nie wysłałam ci wszystkich jednakowych ?? a moje tylko jednokolorowe zaczynają kwitnąć ale one mają cieplutko ,bo rosną przy południowej stronie domu ...
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janko sa i inne kolory ale ja pokazałam ten, na który polowałam i upolowałam go u Ciebie.
Na mojej działce po raz pierwszy kwitną liliowce - sadziłam je wczesną wiosną.
Zdjęcia robiłam wczoraj przy padającym deszczu - widać,że sporo jeszcze jest pąków.
Cieszy mnie,że wreszcie przekonałam się do nich - teraz czas na zdobywanie kolejnych odmian.

Na mojej działce po raz pierwszy kwitną liliowce - sadziłam je wczesną wiosną.
Zdjęcia robiłam wczoraj przy padającym deszczu - widać,że sporo jeszcze jest pąków.
Cieszy mnie,że wreszcie przekonałam się do nich - teraz czas na zdobywanie kolejnych odmian.

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ja nie mam w ogóle liliowców, a zaczynają mnie czarować...chyba dobrze, że na pewno nie wygospodaruję dla nich miejsca. Będę podziwiać u Ciebie i innych 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu dawno u Ciebie nie byłam , ale tez dużo sie zmieniło, róże śliczne, mieczyki tez takie mało spotykane i reszta też piękna . Moje dziwaczki jakoś jeszcze nie kwitną w tym roku , chyba za późno je wsiałam.
pozdrawiam
pozdrawiam

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
po liliowcach widać że i u ciebie pada , chyba teraz wszystkie rośliny odżyją po takiej dawce wody ..
piękne kolory liliowców i takie rześkie w kropelkach deszczu ..
piękne kolory liliowców i takie rześkie w kropelkach deszczu ..
- christinkrysia
Dziś przy deszczowej pogodzie robiłam porządek w fotkach z działki i przy tej okazji pokaże część naszego działkowego zwierzyńca
Motyl Bielinek Kapustnik

Motyl Rusałka Pawik

Motyl Dostojka

Motyl Rusałka Żałobnik

Motyl Rusałka Pawik

Ważka Błękitna - sporo ich lata nad wodą

Drozd śpiewak -jedno z piskląt, których przygody wcześniej opisywałam

Dwa żuki

I na koniec osa spacerująca po pniu

Motyl Bielinek Kapustnik

Motyl Rusałka Pawik

Motyl Dostojka

Motyl Rusałka Żałobnik

Motyl Rusałka Pawik

Ważka Błękitna - sporo ich lata nad wodą

Drozd śpiewak -jedno z piskląt, których przygody wcześniej opisywałam

Dwa żuki

I na koniec osa spacerująca po pniu

- christinkrysia
Dalszy ciąg naszego zwierzyńca to żabki - nie znalazłam wszystkich ale to przy innej okazji

Starczy na dziś tej menażerii ale bardzo lubię je fotografować a szczególnie zielone w wodzie.
Ciszy mnie każde zwierzątko - mamy też jaszczurki ale zdjęcia niezbyt udane.
Barbaro moje liliowce pochylają główki w podzięce. Miejsce na działce jest ograniczone więc trzeba z czegoś rezygnować.Ja też nie mam wszystkiego a ponadto nie planuję z żadnymi kwiatami robić wielkiej kolekcji - bardziej preferuję różnorodność.
Bożenko tym bardziej witam po długiej przerwie i częściej zapraszam.
Moje dziwaczki kwitną już jakiś czas - te sadzone z kłączy zakwitają wcześniej i mają dorodniejsze krzewy.
Janeczko pada pada .... i przestać nie chce a dziś to nawet burze przechodziły.
U nas juz dość by było bo za chwile wszystko będzie pływać i zaczną się straty.

Starczy na dziś tej menażerii ale bardzo lubię je fotografować a szczególnie zielone w wodzie.
Ciszy mnie każde zwierzątko - mamy też jaszczurki ale zdjęcia niezbyt udane.
Barbaro moje liliowce pochylają główki w podzięce. Miejsce na działce jest ograniczone więc trzeba z czegoś rezygnować.Ja też nie mam wszystkiego a ponadto nie planuję z żadnymi kwiatami robić wielkiej kolekcji - bardziej preferuję różnorodność.
Bożenko tym bardziej witam po długiej przerwie i częściej zapraszam.
Moje dziwaczki kwitną już jakiś czas - te sadzone z kłączy zakwitają wcześniej i mają dorodniejsze krzewy.
Janeczko pada pada .... i przestać nie chce a dziś to nawet burze przechodziły.
U nas juz dość by było bo za chwile wszystko będzie pływać i zaczną się straty.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Krysiu to czy teraz ja mogę prosić o nasionka kolorowego dziwaczka?
Mam biały i różowy a właśnie ten który pokazałaś za mną "chodzi"
.
Zwierzyniec cudny
.
Mam biały i różowy a właśnie ten który pokazałaś za mną "chodzi"

Zwierzyniec cudny

Krysiu ależ ZOO u ciebie.Bardzo mi się podoba ten bordowy liliowiec na pierwszym zdjęciu obok tego jasnego , czy nie masz go troszkę więcej by móc się podzielić ?
- christinkrysia
Agnieszko ja też polowałam na taki kolorek kwiatów dziwaczka bo bardzo ciekawie wygląda ale nigdy z nasion nie trafiłam.
Pomogła Janeczka - w mieszance się trafił.
Nie ma problemu z nasionkami - sama dla siebie też będę zbierać więc zaznaczę łodyżki kolorami aby nie pomieszać - przypomnij mi się po sezonie
Anno piszesz,że u mnie ZOO ... pewnie w każdym ogrodzie żyją obok nas zwierzęta tyle,że my często zapędzeni nie zauważamy ich.
Chętnie podzielę się tym liliowcem ale w następnym sezonie - moje lilie to wiosenne zakupy w szkółce Ismena jako mix i trafiły w mieszance z jasnymi w ilości 2 sztuki.
Dostałam też różne od Anity w prezencie więc mam nadzieję,że dochowam się ładnych kęp
Widzę,że się rozrastają więc wystarczy w następnym sezonie zaznaczyć kolory bo będę chciała je rozdzielić i przy tej okazji będziesz mieć i TY.
Pierwszy raz mam do czynienia z liliowcami i nie wiem w jakim tempie się rozrastają ?
Pomogła Janeczka - w mieszance się trafił.
Nie ma problemu z nasionkami - sama dla siebie też będę zbierać więc zaznaczę łodyżki kolorami aby nie pomieszać - przypomnij mi się po sezonie
Anno piszesz,że u mnie ZOO ... pewnie w każdym ogrodzie żyją obok nas zwierzęta tyle,że my często zapędzeni nie zauważamy ich.
Chętnie podzielę się tym liliowcem ale w następnym sezonie - moje lilie to wiosenne zakupy w szkółce Ismena jako mix i trafiły w mieszance z jasnymi w ilości 2 sztuki.
Dostałam też różne od Anity w prezencie więc mam nadzieję,że dochowam się ładnych kęp
Widzę,że się rozrastają więc wystarczy w następnym sezonie zaznaczyć kolory bo będę chciała je rozdzielić i przy tej okazji będziesz mieć i TY.
Pierwszy raz mam do czynienia z liliowcami i nie wiem w jakim tempie się rozrastają ?
- christinkrysia
Zrobiłam przy sobocie przegląd dalii na działce
- moje z ub. roku w pełni kwitnienia a z zamówionych na 16 odmian 4 jeszcze nie kwitną.
Z opisu przy odmianie i ze zdjęć zdaje się,że kolejne kwiaty sa zgodne z opisem i zamówieniem choć tego do końca pewnym być nie można.
Dalia KENORA MAKOP-B sądziłam,ze powinna być jeszcze ciemniejsza - w rzeczywistości kolor mocno wysycony ale zdjęcie tego nie oddaje.
Takiego roztrzepańca jeszcze nie widziałam - płatki w wielkim artystycznym nieładzie z postrzępionymi końcówkami.

Kolejne dalia HELENA RÓŻICZKOWA zaskoczyła mnie bo sądziłam po zdjęciach, że jest pełna gdyż tylko takie zdjęcia znalazłam
- rozkwitając do końca pokazała pełnię uroku .....Ślicznie to wygląda nawet z daleka rzuca sie w oczy takie "ala kolorowe słoneczko"

Dalia WANDAS CAPELLA ma żółte kwiaty w ciepłym i delikatnym wysyceniu i taki chciałam bo w ub. roku miałam ostro żółtą i kwiaty bardzo delikatne - trochę deszczu ,wiatru i klops...

Dalia TARTAN kolorystycznie przypomina dalie DUET ale jest sporo róznic miedzy nimi.

Krzewy dalii jak na takie niewielkie kłacza spore - kwiatów mnóstwo i paków w kolejce do kwitnienia także.
Cieszy mnie,że długo się trzymają i przy większosci z nich przy przekwitaniu nie sypią się płatki bo to sporo roboty.
- moje z ub. roku w pełni kwitnienia a z zamówionych na 16 odmian 4 jeszcze nie kwitną.
Z opisu przy odmianie i ze zdjęć zdaje się,że kolejne kwiaty sa zgodne z opisem i zamówieniem choć tego do końca pewnym być nie można.
Dalia KENORA MAKOP-B sądziłam,ze powinna być jeszcze ciemniejsza - w rzeczywistości kolor mocno wysycony ale zdjęcie tego nie oddaje.
Takiego roztrzepańca jeszcze nie widziałam - płatki w wielkim artystycznym nieładzie z postrzępionymi końcówkami.

Kolejne dalia HELENA RÓŻICZKOWA zaskoczyła mnie bo sądziłam po zdjęciach, że jest pełna gdyż tylko takie zdjęcia znalazłam
- rozkwitając do końca pokazała pełnię uroku .....Ślicznie to wygląda nawet z daleka rzuca sie w oczy takie "ala kolorowe słoneczko"

Dalia WANDAS CAPELLA ma żółte kwiaty w ciepłym i delikatnym wysyceniu i taki chciałam bo w ub. roku miałam ostro żółtą i kwiaty bardzo delikatne - trochę deszczu ,wiatru i klops...

Dalia TARTAN kolorystycznie przypomina dalie DUET ale jest sporo róznic miedzy nimi.

Krzewy dalii jak na takie niewielkie kłacza spore - kwiatów mnóstwo i paków w kolejce do kwitnienia także.
Cieszy mnie,że długo się trzymają i przy większosci z nich przy przekwitaniu nie sypią się płatki bo to sporo roboty.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, zachwycałam sie już Twoimi daliami, ale pokazując Helenę Rożiczkową przesadziłaś
Toż to piekność, uwielbiam takie kontrastowe barwy. Czy ona na pewno tak wyglada, czy to tylko piękna fotka?

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- christinkrysia
Barbaro pięknym kwiatom nie trzeba nic dodawać jeśli są piękne.
Gorzej z naszymi umiejętnościami fotoamatorów bo często nie potrafimy tego piękna ująć w kadrze lub oddać rzeczywistych kolorów i wtedy bierze mnie złość.
Dalia Helena Różiczkowa rzeczywiście jest taka.
W sobotę mieliśmy rodzinna imprezę na działce i jak nasza 4 letnia wnuczka ja zobaczyła bo akurat kwitnie w części wypoczynkowej to od razu całusa dała aby " kupić " ja ode mnie do domu przy odjeździe.
Ot zapobiegliwe dziecko i zna sie na pięknie.
Basiu ciekawi mnie czy Pani której dalia nosi nazwę tez była urodziwa ?
A przy okazji jak juz pisze to na dobranoc zdjęcie moich tygrysiówek

Gorzej z naszymi umiejętnościami fotoamatorów bo często nie potrafimy tego piękna ująć w kadrze lub oddać rzeczywistych kolorów i wtedy bierze mnie złość.
Dalia Helena Różiczkowa rzeczywiście jest taka.
W sobotę mieliśmy rodzinna imprezę na działce i jak nasza 4 letnia wnuczka ja zobaczyła bo akurat kwitnie w części wypoczynkowej to od razu całusa dała aby " kupić " ja ode mnie do domu przy odjeździe.
Ot zapobiegliwe dziecko i zna sie na pięknie.
Basiu ciekawi mnie czy Pani której dalia nosi nazwę tez była urodziwa ?
A przy okazji jak juz pisze to na dobranoc zdjęcie moich tygrysiówek

tygrysówki są śliczne 
szkoda tylko że to "jednodniowe" kwiatki

szkoda tylko że to "jednodniowe" kwiatki

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Kurczę też gdzieś wkopałam
i nie mam pojęcia gdzie