Sałatki do słoików i nie tylko
- Bogusia 45
- 50p
- Od: 27 paź 2009, o 18:43
Re: Sałatki do słoików i nie tylko
Bogusiu wypróbuję niektóre twoje przepisy na jesień 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=29155" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zrobiłam sałatkę pikantną z ogórków:
2kg średnich ogórków,
3 duze cebule,
sól w/g smaku.
Obrane ogórki pokroić dowolnie, raczej grubo. Ja kroję wzdłuż na ćwiartki, a potem w poprzek na pół. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Wymieszać cebulę z ogórkami, posolić i odstawić na 4 godz. Odcedzić i ułożyć luźno w słoikach. Zalać zimną zalewą i pasteryzować krótko - duży słoik maksymalnie 10 min.
Zalewa:
1/2 l octu,
2 szklanki cukru,
po 2 łyżeczki ziaren gorczycy, słodkiej papryki, białego mielonego pieprzu, curry.
Zagotować ocet z cukrem i gdy trochę przestygnie włożyć przyprawy.
2kg średnich ogórków,
3 duze cebule,
sól w/g smaku.
Obrane ogórki pokroić dowolnie, raczej grubo. Ja kroję wzdłuż na ćwiartki, a potem w poprzek na pół. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Wymieszać cebulę z ogórkami, posolić i odstawić na 4 godz. Odcedzić i ułożyć luźno w słoikach. Zalać zimną zalewą i pasteryzować krótko - duży słoik maksymalnie 10 min.
Zalewa:
1/2 l octu,
2 szklanki cukru,
po 2 łyżeczki ziaren gorczycy, słodkiej papryki, białego mielonego pieprzu, curry.
Zagotować ocet z cukrem i gdy trochę przestygnie włożyć przyprawy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sałatka już zapisana w notatniku. Teraz trzeba kupić surowce i robić.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nareszcie znalazłam przepis na sałatkę stołówkową z kapusty
mniam mniam zapisuję się w wątku, żeby mi nie zginął, gdy nadejdzie czas robienia tej sałatki.

- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Dziewczyny
,,,bardzo się cieszę ,że korzystacie z przepisów ,,,
bardzo proszę ,jak macie jakieś swoje .....piszcie ,,,,

bardzo proszę ,jak macie jakieś swoje .....piszcie ,,,,

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Bogusiu
Muszę spróbować Twoich krokietów. Ja czasami robię kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i je gotuję. Są smaczne więc i krokiety takie pewnie będą. A jeśli chodzi o przepisy to podam przepis na surówkę z białej kapusty. Jest do bieżącego spożycia ale nic nie traci /a może nawet zyskuje/jak zostanie na następny dzień.
duża główka kapusty białej
4 marchewki
2 cebule
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć, cebulę pokroić. Wrzucić do miski dodać pozostałe przyprawy i odstawić na trochę. Można dodać zielonego koperku lub pietruszki.
Barbara
Muszę spróbować Twoich krokietów. Ja czasami robię kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i je gotuję. Są smaczne więc i krokiety takie pewnie będą. A jeśli chodzi o przepisy to podam przepis na surówkę z białej kapusty. Jest do bieżącego spożycia ale nic nie traci /a może nawet zyskuje/jak zostanie na następny dzień.
duża główka kapusty białej
4 marchewki
2 cebule
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć, cebulę pokroić. Wrzucić do miski dodać pozostałe przyprawy i odstawić na trochę. Można dodać zielonego koperku lub pietruszki.
Barbara
Bogusiu, składniki w przepisach ok. czyli standard ale taka ilość octu jest szkodliwa i niesmaczna. Sałatka z pomidorów zielonych, należy zaznaczy z odmiany pomidor zielony. Natomiast pomidor zielony czyli niedojrzały jest szkodliwy i nie o takiego chodzi w przypadku sałatki. Ty na pewno o tym wiesz ale może ktoś pomylić.
Smacznego
Smacznego
Pozdrawiam Krystyna
Ja niestety nie trawię octu, ani smaku ani zapachu.
Od kilku lat zamiast octu dodaję do sałatek wszelkich najkwaśniejsze sezonowe jabłka jakie znajdę, włącznie ze 'spadami'
Od kilku lat zamiast octu dodaję do sałatek wszelkich najkwaśniejsze sezonowe jabłka jakie znajdę, włącznie ze 'spadami'
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja też unikam octu .. ale nie zawsze jest to możliwe
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Skoro ten ocet taki szkodliwy....to czemu go stosujemy od lat
Podajcie w takim razie przepis na ogórki-sałatkę -bez octu

eee tam zaraz ocet szkodliwy, wszystko z umiarem. Kwas to kwas. Ja po prostu nie lubię tego zapachu i smaku i dlatego nie robię sałatek z octem. Jeśli już, to robię na bardzo kwaśnych jabłkach (np buraki)
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Re:
bogusia177 pisze:5) Ogórki na mizerię
Obieram ogórki zielone ze skórki ,trę na talarki,
dodaję sól i pieprz oraz trochę octu do smaku.
Następnie wkładam do słoików i zagotowuję na słabym ogniu 15 min .
Zimą podaję do obiadu ze śmietaną
Kochana ile tego octu???
I jeszcze jedno - czy ocet dałoby sie zastąpić sokiem z cytrynki lub kwaskiem ???
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym
ziemniaki
mięso mielone + przyprawy wg uznania
Przyprawiamy mięso mielone (jak na kotlety), robimy małe placuszki i obsmażamy na patelni (bez żadnej panierki).
Ziemniaki trzemy na tartce (jak na babkę ziemniaczaną), dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz i mieszamy. Jeżeli ziemniaki są mocno wodniste, dodajemy mąki, aż ciasto nabierze gęstej konsystencji.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę ziemniaków, na to placuszek mięsa i na to znowu łyżkę ziemniaków. Smażymy z dwóch stron. Pycha z keczupem
ziemniaki
mięso mielone + przyprawy wg uznania
Przyprawiamy mięso mielone (jak na kotlety), robimy małe placuszki i obsmażamy na patelni (bez żadnej panierki).
Ziemniaki trzemy na tartce (jak na babkę ziemniaczaną), dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz i mieszamy. Jeżeli ziemniaki są mocno wodniste, dodajemy mąki, aż ciasto nabierze gęstej konsystencji.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę ziemniaków, na to placuszek mięsa i na to znowu łyżkę ziemniaków. Smażymy z dwóch stron. Pycha z keczupem

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
wpisuję się tylko aby potem wykorzystać niektóre przepisy ;) dzisiaj zrobiłam fasolkę szparagową w słoikach na zimę i fasolkę marynowaną ;), w polanach mam jeszcze pikle z musztardą
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lip 2012, o 17:50
No właśnie nie wiadomo, czemu ocet jest tak chętnie stosowany w przetworach. Ocet spirytusowy niszczy żelazo w organizmie, może uszkadzać wątrobę, przyczynia się do rozpadu hemoglobiny - a to już anemia.grazynarosa22 pisze:Skoro ten ocet taki szkodliwy....to czemu go stosujemy od lat![]()