Jak pozbyć się winobluszczu?
Winobluszcz - jak wytępić,zagłuszyć
Witam,
Mam do zagospodarowania ok 100m2 porośniętego całkowicie winobluszczem.
Stosowałem 2x roundup w max dawce ale na niewiele się to zdało.
Jest jakiś skuteczny środek na pozbycie się go ?
pzdr
tomek
Mam do zagospodarowania ok 100m2 porośniętego całkowicie winobluszczem.
Stosowałem 2x roundup w max dawce ale na niewiele się to zdało.
Jest jakiś skuteczny środek na pozbycie się go ?
pzdr
tomek
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wyrwać
po drodze zrobić sadzonek i sprzedać na allegro :P (bardzo dobrze chodzi) lub rozdać użytkownikom forum (chętnie przyjmą)
aczkolwiek - jaki to jest winobluszcz ? pięciolistkowy czy trójklapowy ?
pięciolistkowy można powyrywać spokojnie i w zależności co się chce na danym terenie zrobić takie kroki podejmować dalej
trójklapowy trochę bardziej się korzeni - aczkolwiek bierzesz pręt zagięty w hak lub kilof i po kłopocie
po drodze zrobić sadzonek i sprzedać na allegro :P (bardzo dobrze chodzi) lub rozdać użytkownikom forum (chętnie przyjmą)
aczkolwiek - jaki to jest winobluszcz ? pięciolistkowy czy trójklapowy ?
pięciolistkowy można powyrywać spokojnie i w zależności co się chce na danym terenie zrobić takie kroki podejmować dalej
trójklapowy trochę bardziej się korzeni - aczkolwiek bierzesz pręt zagięty w hak lub kilof i po kłopocie
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Jak pozbyć się winobluszczu?
Od dwóch lat wyrywam,wykopuję a to ciągle rośnie.Ma ktoś może jakiś złoty srodek ?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jak pozbyć się winobluszczu?
Może lepiej opryskać Roundupem ? Zniszczy do korzenia całą roślinę.
A czy nie znikną mi również młode tuje po których ten winobluszcz pnie sie do góry?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Nie pryśnij przy spodzie rośliny tak by nie opryskać tuji.
Środek niech tylko kilku liści dotknie i już zajmie się bluszczem.
Możesz nawet ręką przetrzeć kilka liści raoundup'em. Ja w ten sposób niszczę powój, który wchodzi mi na iglaki i jeszcze nic złego się z nimi nie stało, a powój znika.
Środek niech tylko kilku liści dotknie i już zajmie się bluszczem.
Możesz nawet ręką przetrzeć kilka liści raoundup'em. Ja w ten sposób niszczę powój, który wchodzi mi na iglaki i jeszcze nic złego się z nimi nie stało, a powój znika.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Albo lepiej zaprzyjaźnij się z nim i zostaw, niech sobie rośnie. Jeśli za ciężki, to zetnij kolejne grubsze pędy i tyle, no wiesz, prysnąć chemią łatwo, wyhodować o wiele trudniej, a ty już go masz (zazdroszczę) 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Nalewka ma trochę racji.Ja posadziłem i drugi rok cuda wyczyniam żeby chciał rosnać.A dochować się ładnego egzemplarza potrzeba lat.
Dzięki za rady.Nie będę stosował na razie żadnej chemii.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzisiaj wyrwaliśmy dwa podziemne pędy o grubości ręki.Trzy osoby musiały ciągnąć. Sąsiad polecił mi aby zakwasić glebę to tuje same sobie poradzą z konkurencją.
Sąsiad głupio gada 

- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Zazdroszczę problemu
Moje posadzone 4 lata temu wyglądają tak:

A tak marzyło nam sie zielone ogrodzenie

A tak marzyło nam sie zielone ogrodzenie

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
A przy kupowaniu-panie rośnie jak głupi-tak tylko długo jedzie na pierwszym biegu(tak kilka lat)potem jak ruszy.............to już może koncepcja się zmieni w ogrodzie.
Posadziłem go na lichej ziemi to słabo rośnie,ale pięknie się przebarwia.Ruszył po eksperymentach zastosowanych na nim .

Posadziłem go na lichej ziemi to słabo rośnie,ale pięknie się przebarwia.Ruszył po eksperymentach zastosowanych na nim .
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Z tą koncepcją to święta racja
Chcieliśmy zasłonić się szybko od ulicy, więc posadziliśmy najszybciej rosnące pnącze. Teraz jak może się wypchać, bo posadziłam róże przy siatce, to ten
paskudnik zaczyna rosnąć

paskudnik zaczyna rosnąć

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rany,a ja nieopatrznie wyrzuciłam winobluszcz z ogródka razem z innymi odpadkami ogrodowymi do dołu,gdzie sąsiad wybierał sobie piasek,no i się zaczęło.
Najpierw rósł sobie niewinnie tylko zarastając dół,ale teraz to już się rozpanoszył tak,że zajmuje dobre 40,a może i więcej m2 z czego większość wpełzła mi na łąkę.
Co robić?
Nie chcę wszystkiego zniszczyć,bo pięknie wygląda,zwłaszcza jesienią kiedy robi się czerwona łączka,ale przydałoby się ograniczyć go,żeby został na nieużytku z dołem.
Czy wyjściem jest tylko wycinanie?
Najpierw rósł sobie niewinnie tylko zarastając dół,ale teraz to już się rozpanoszył tak,że zajmuje dobre 40,a może i więcej m2 z czego większość wpełzła mi na łąkę.
Co robić?
Nie chcę wszystkiego zniszczyć,bo pięknie wygląda,zwłaszcza jesienią kiedy robi się czerwona łączka,ale przydałoby się ograniczyć go,żeby został na nieużytku z dołem.
Czy wyjściem jest tylko wycinanie?
Kwiaty to resztki Raju.