Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

Same piękności ci kwitną, wszystkie są zachwycające :). Widze, że też masz Phalaenopsis Liodoro. Mi teraz kwitną dwa (jeden już zaczyna przekwitać, drugi prawdopodobnie wczoraj lub dzisiaj rozpoczął kwitnienie).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłyśmy u tego samego sprzedawcy tyle, że ja wcześniej w Łodzi :wit
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko wspaniałe kwitnienia ;:138
Na 5 fotce peloric identyczny jak mój, z tym że ten u mnie nie pachnie :cry: No i chyba mój wyprzedażowy zdechlaczek teraz z dwoma rozwiniętymi kwiatami (pachnący - a jakże :P ) również bardzo podobny do twojego ocelocika.
No ale vandowate i Doritaenopsis ;:180 cudo ;:63
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam właśnie u Ciebie i mnie zamurowało..... wiesz dlaczego....
Wczoraj oglądałam vandzie Grażki dzisiaj Twoje..... to dla mnie za wiele emocji w ciągu 24 godzin....
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorotko, siedzę w Twoim wątku już prawie pół godziny i nie mogę z niego wyjść :)
Sporo ciekawych rzeczy nie tylko do oglądania, ale i do poczytania.
Phal. 'Liodoro' (x2) pięknie się prezentują. Podobnie jak ostatnio u Dusi, wyszły Ci ładne nie przekłamane kolory.
Nieraz w 'necie' widziałam kwiaty jakby sztucznie podkolorowane, nieprawdziwe. Pewnie dawno bym miała 'Liodoro' w swojej kolekcji,
gdyby nie pokaźny rozmiar jej liści (miejsca u mnie już jak na lekarstwo :roll: )

Natomiast pocieszyły mnie obserwacje właścicielek Dtps Kenneth Schubert'a, bo myślałam że tylko u mnie tak wolno rośnie :?
Myślę, że musi być w uprawie jakaś jego tajemnica, specjalne wymagania, o których nie wiemy.
Ja mam mojego od sierpnia 2009. Po tym okresie nie mogę powiedzieć, że go dobrze poznałam. Ale nie daję za wygraną :wink:

Pozostałe kwitnienia - jest się czym zachwycać ;:138 ;:138 ;:138
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

Piękne Liodoro, gratuluje
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Doroto

Oglądam twoje cuda i aż dech zapiera, nie będę się powtarzać, że niektóre z nich chciałoby się mieć, ale może z czasem, piszę do Ciebie w innej sprawie a mianowicie uprawy p.belliny piszesz że masz ją w korze i musisz podlewać co 5 dni, z tego co widzę to doniczki nie ma chyba zbyt dużej jakieś 7-8 cm?. Też sobie taka sprawiłam w maju moja ma 4 liście doniczka też nie za duża po 3 miesiącach u mnie zaczął się pojawiać, jest malutki jeszcze, pęd kwiatowy, ja swoja podlewam raz na jakieś 10 dni ale co dziennie z rana, a w upały i po południu spryskuję korę przegotowaną wodą, psikam też trochę na podstawek żeby kora nasiąkła od spodu, być może to jest sposób na kwitnienie botaników, gdzieś kiedyś czytałam że botaniki lubią większą wilgotność niż marketowe hybrydy. Może warto spróbować? Ja w ten sposób traktuję wszystkie swoje botaniczne phalaenopsisy i cattleye i jak dotychczas to wydaje mi się ze całkiem dobrze przyrastają.
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art dziękuję bardzo ;:196
Do Kennetha powoli tracę serce, chociaż jak Ty jeszcze się nie poddaje patrząc na drugiego Dtps który rośnie praktycznie jak zielsko i do tego kwitnie... ciągle mam nadzieję, ale... oby nie była złudna.
Możesz mi pokazać swojego??? Jutro postaram się zrobić zdjęcie to może coś uradzimy.
Byłoby fantastycznie gdyby też inne właścicielki zechciały podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Olciu dziękuję bardzo ;:196 - chociaż boję się o nią. Trochę na własne życzenie i z chęci posiadania tej rośliny zaryzykowałam widząc, że część roślin tego sprzedawcy jest zarażona nie bardzo wiem czym. W domu wykonałam serię oprysków i wydawało mi się że już zagrożenie minęło... trzy dni temu odkryłam na jednym liściu plamę...Opryskałam i namoczyłam w Topsinie za 2-3 dni zacznę pryskać Biochikolem.
Trzymajcie za nią kciuki ;:223

Kasiu
Moją za rada Ani L. umieściłam w pojemniku z keramzytem, żeby zwiększyć jej wilgotność. Też ją zraszam tylko niestety nie codziennie, bo po prostu zapominam w porannej bieganinie.
Obiecuje poprawę i baaardzo gratuluję Ci pędu ;:180 ;:180 ;:180
Inne botaniki rosną mi bardzo dobrze, ale na ich kwitnienie przyjdzie mi jeszcze poczekać, bo to dzieci ;:65
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Art dziękuję bardzo ;:196
Do Kennetha (Dtps. Kenneth Schubert'a) powoli tracę serce, chociaż jak Ty jeszcze się nie poddaje patrząc na drugiego Dtps który rośnie praktycznie jak zielsko i do tego kwitnie... ciągle mam nadzieję, ale... oby nie była złudna.
Możesz mi pokazać swojego??? Jutro postaram się zrobić zdjęcie to może coś uradzimy.
Byłoby fantastycznie gdyby też inne właścicielki zechciały podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Świetny pomysł :!: Po to przecież jest Forum ;:108
Jutro zrobię zdjęcie i wstawię (u Ciebie, czy u mnie ?)
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstaw do mnie będzie łatwiej porównać, możesz tez zrobić zdjęcie korzeniom??
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wobec tego wstawię u Ciebie :) . Korzenie sfotografuję ewent. przez ściany doniczki (jeśli cokolwiek będzie widać).
Nie chcę go bez potrzeby wyciągać z podłoża.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Absolutnie nie chciałam żebyś wyciągała :wink: myślę, że będzie wszystko widać.
Cierpliwość nie jest moją cnotą - już wstawiam :wit

Roślina
Obrazek

Korzonki - zastraszająca ilość to raczej nie jest...

Obrazek

w porównaniu z kuzynem wypada blado ;:224

Obrazek

Obrazek

a tu pierwszy kwiatek drugiego pędu kuzyna oczywiście;:3 ;:3 ;:3

Obrazek

i jeszcze przemycę zdjęcie ulubienicy :heja

Obrazek

Za wszelkie rady dotyczące uprawy Kenecika będę wdzięczna ;:196
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Same sliczności... też bym chciała w kolekcji takiego fioletowego Doritaenopsis, ale słyszałam, że jest kapryśny i łatwo gnije.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic podobnego - rośnie jak zielsko i ma 3 pędy kwiatowe. Najstarszy pęd przedłuża od marca to już 30 cm :heja
Fiszkę jego masz na którejś z poprzednich stron, kupiłam go z orchidsklepiku :wit
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tam na pewno nic nie kupię, bo po co przepłacać? Na OG mają też te Doritaenopsisy, kiedyś może się zdecyduję, bo mi się podoba. Jest bardzo ciekawy i listki też ma fajne.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”