Czy wasze cebulowe roślinki sa jeszcze przykyte czy już nie - nie wiem co mam robić jadę na działeczkę w sobotę i nie wiem czy już je odkryć. ?
To moja pierwsza wiosna z cebulowymi :P
pozdrawiam aha i kiedy zacząć nawozić ?
Ja wczoraj "rozgrzebałam" trochę okrycie zimowe na cebulowych... Jest ciepło/ około 10 stopni w dzień i plus w nocy / to się boję, by sie nie zaparzyły. Trochę są wyblaknięte spod okrycia, ale za kilka dni myślę że juz wszystko wróci do normy w ich wyglądzie...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
U mnie prawie wszystkie kwitną krokusy ,tulipany też wygladaja niczego sobie a żąkile lada dzień zakwitną ja cebulowych nigdy nie okrywam nie widzę takiego powodu ale to tylko moje zdanie .
Witam . Umnie już zaczyna kwitnąć psiząb liliowy .Tulipany na dniach też zaczną kwitnąć ,mają już dosć duże łodygi kwiatowe.Niektóre żonkile też już kwitną i nareszcie jest WIOSNA
U mnie kwitną lub już przekwitły irys reticula, żąkile, zbierają się cebulice, tulipan trade i oczywiście szafirki, i hiacynty
Już nie moge doczekać się tulipanów
Witaj Ewelino.Ten mój psiząb liliowy to tak naprawdę jest żółty ale jak ja go kupowałam to tak pisało i jest u mnie pod taką nazwą.Może nauczę się wstawiać zdjęcia to wtedy bym go pokazała. pozdrawiam .
Zauważyłam, że moje krokusy powychodziły do wierzchu. Co z nimi teraz robić? Przysypać ziemią, okryć? Jeśli tak to jak grubo. A może nic nie ruszać. Poproszę o radę.
Wiolu,spokojna twoja rozczochrana ;:116 ,moje też wzeszły w tamtym roku. Nic z nimi nie robiłam. One teraz powinny się zahibernować. Potem przykryje je śnieżek i będzie dobrze. Pozdrawiam Magda
Odpowiem troszeczkę wymijająco. Jakiś czas temu moje czosnki główkowate wypuściły pędy,a le z racji tego że nie bywam tam często (z racji odległości) przykryłem je warstewką liści. Na Twoim miejscu przykryłbym krokusy warstewką ziemi a następnie liści i znowu ziemi - w końcu zima za pasem a nie zapowiada się na ocieplenie. Pozdrawiam
Chyba nie pomogę Ci za bardzo, a wręcz utrudnię wybór - co zrobić ?:shock:, gdyż uważam inaczej niż Priam. Krokusy zawsze wypuszczają kiełki jesienią i często wychodzą one z ziemi, ale nie zauważyłem, aby miało to wpływ na ich wiosenne kwitnienie. Ja nie robiłbym nic .