Oferuję pomoc

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
nexus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lip 2010, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oferuję pomoc

Post »

Nie sądzę abym napisał coś niezgodnego z prawdą dotyczącego ryb. Z całym szacunkiem do zawodu rybaka, zauważyłem że ludzie pozbawieni wykształcenia kierunkowego w wykonywanym zawodzie mówia o swojej fenomenalnej praktyce.W Twoim przypadku chyba wyszły kompleksy związane z Twoim wykształceniem.

Pozdrawiam
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

nexus pisze: Nie sądzę abym napisał coś niezgodnego z prawdą dotyczącego ryb. Z całym szacunkiem do zawodu rybaka, zauważyłem że ludzie pozbawieni wykształcenia kierunkowego w wykonywanym zawodzie mówia o swojej fenomenalnej praktyce.W Twoim przypadku chyba wyszły kompleksy związane z Twoim wykształceniem.
Nexus, Tobie się wydaje że skoro Jacek jest z Władysławowa, to musi być rybakiem. Nic bardziej mylnego. Śmiem twierdzić, że dzięki Jackowi, rybacy Zatoki Puckiej mają pracę. On z nimi współpracuje, wprowadzając do Zatoki Puckiej po kilkanaście tysięcy ryb rocznie. Ryb które wcześniej hoduje w swoich stawach. Sam na własne oczy oglądałem efekty Jego pracy po zarybieniu zatoki szczupakiem.

Nie znasz człowieka i nie znając Go, zarzucasz mu brak wykształcenia i kompleksy. Proszę Cię nexus, zmień ton swoich wypowiedzi. Nie tolerujemy takiego tonu na tym Forum. Patrz Regulamin Forum CZĘŚĆ II., § 2.1., b). - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Potraktuj ten post jako ustne ostrzeżenie.

A zamiast się chwalić na dzień dobry swoim wykształceniem, i traktować innych użytkowników per noga, pokaż nam swoje osiągnięcia. Pokaż nam swój staw, oczko wodne czy ostatecznie ogród i pozwól, że to użytkownicy forum stwierdzą czy rzeczywiście jesteś takim specjalistą za jakiego się uważasz.

Poza tym wszystkim, wierz mi, teoria ma się nijak do praktyki. A jak chcesz się o tym przekonać, to proponuję popracować parę lat przy hodowli ryb, a wtedy stwierdzisz, że w zasadzie nic na ten temat do tej pory nie wiedziałeś i to się tyczny każdego innego "wyuczonego na studiach" i nie tylko zawodu, bo dopiero po kilku latach praktyki, będziesz mógł powiedzieć o sobie, że cokolwiek wiesz na temat tego zawodu
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
nexus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lip 2010, o 10:03

Post »

jackon pisze:karpie nie podchodzą do tarła naturalnego w Polsce ?
a to ciekawe spostrzeżenie :)
w życiu bym na to nie wpadł :)
Dlaczego w/w przejawy sarkazmu nie są tępione (bo to kolega)?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

nexus pisze:
jackon pisze:karpie nie podchodzą do tarła naturalnego w Polsce ?
a to ciekawe spostrzeżenie :)
w życiu bym na to nie wpadł :)
Dlaczego w/w przejawy sarkazmu nie są tępione (bo to kolega)?
Tak kolega, taki sam jak inni użytkownicy tego forum, pisze już na forum ponad 2 lata. Tak nawiasem polecam Ci abyś sobie poczytał jego posty - http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 3&sr=posts , a zobaczysz czym się różni teoretyk, taki jak Ty, od praktyka takiego jak Jacek.
Może się zorientujesz co ma większą wartość, Twoje teoretyczno naukowe posty z których nic w zasadzie nie wynika dla użytkowników, czy Jacka praktyczne porady.

A czy to sarkazm, myślę że raczej żart, a że trochę ironiczny, ten typ tak ma nie znosi fizycznie teoretyków (czytaj naukowców), ma na nich uczulenie :). Lecz On nie poniża innych, tak jak Ty to robisz w swoich postach np: - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1664789 , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1689070 i to w pierwszych postach napisanych, że tak powiem, na "dzień dobry" tu na forum.

Tak więc, jeszcze raz powtarzam, pokaż nam swoje osiągnięcia i pozwól innym aby to ocenili. Bo jak na razie, ta Twoja "naukowa twórczość" jakoś nie specjalne działa na użytkowników, nie widzę większego zainteresowania tym co piszesz lub co gorsza cytujesz z innych opracowań.

I tym optymistycznym akcentem proponuję abyśmy zakończyli już tę rozmowę, dopóki nie pokażesz nam tego, o czym pisałem w zdaniu wyżej.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Pawel Woynowski pisze:
iwciach pisze:To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.
I bardzo dobrze że dokupiłaś, lecz napisz przede wszystkim jakiej wielkości masz to oczko i ile w nim rośnie roślin, bo te ostatnie tworzą środowisko dla karasia. Karaś osiąga dojrzałość płciową jak osiągnie wymiar 8 do 15 cm długości, trwa to w zależności od warunków w oczku ok 3 - 4 lat.
Poza tym wszystkim jeśli oczko masz w miarę duże (ponad 2.00 x2.50x1,20 m) i masz w oczku stabilne warunki. to osobiście nie karmił bym tych karasi. Z twego opisu wnoszę że masz w oczku tuczniki, a nie karasie, są zapasione, dlatego takie grube. A tak z ciekawości, jak często je karmisz i czym?
Masz racje Pawle, że moje rybki to tuczniki :wink: . Karmię je raz dziennie, wrzucając małą garstkę pokarmu wybarwiającego dla karasi. Oczko mam dosyć spore, ok. 30 m2. Roślinności też trochę jest. 20 lilii wodnych ( to za namową naszego forumowego Jackona), które już w pierwszym sezonie ładnie się rozrosły i kwitły ( nadal kwitną).Mam trochę roślin przybrzeżnych i cały czas czekam na potomstwo, bo bardzo mi się te kolorowe rybki podobają i uwielbiam patrzeć jak się kotłują przy brzegu w porze karmienia. Te przekarmienie, to moja wina, bo rybki nauczyły się podpływać i jeść prosto z ręki ( stąd ta radocha w ich karmieniu). Jeszcze 1 pytanie: czy pH ma wpływ na rozmnażanie rybek?
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

raz dziennie, to żadne przekarmianie
nie denerwuj się i spokojnie czekaj na narybek
małego wylęgu nie widać
dopiero jak narybek osiągnie ponad centymetr jest widoczny, zawsze trzyma się strefy zarośniętej roślinami
jak postawiłaś krzęśliska to tylko czekać spokojnie :)
karasie to ryby bezproblemowe jeżeli chodzi o rozród
pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”