Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

lucy09 pisze:Brrrrrrrr zupełnie mi się nie podoba! ;:64
To tak ja mi ;:14
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza! Pospacerowałem dziś po raz pierwszy po Twoim ogrodzie. I to była przyjemność - oglądać zadbane rośliny, dobrze skomponowane dodatki, niezwykły strumień :!: Widać pracowitość i serce, jakie wkładasz w to wszystko. Efekt super :!:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wszystkich w deszczowy dzień !
Widoczki z ogrodu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

VERTIGO ? Moniu, moje hosty też poparzone, niestety...Przykro patrzeć, jak się rośliny męczą. Chcę posadzić drzewa przy nich , mam nadzieję, że to im poprawi warunki. Albo będę musiała przesadzić , tak jak Ty.
Mój wiciokrzew Browna rośnie 3 rok . W zasadzie choruje co roku. To chyba nie jest mączniak...Ma jakieś plamy na liściach, liście żółkną. No i męczą go mszyce. Kwiaty w zasadzie się nie rozwijają. Jestem na granicy decyzji o wywaleniu go w przyszłym sezonie. Obok rośnie wiciokrzew pomorski Graham Thomas, który nie choruje. Przemarzł mi w tym roku, ale ładnie odbił, tylko nie kwitnie. Oba rosną na kracie na ścianie o wystawie płd. - wsch. Mają cień po południu.

RISPETTO - Paweł, myślisz że amonit wyniosłam z muzeum..? Oczywiście , że nie. Na wycieczce na jurze Krakowsko-Częstochowskiej trafiłam na targ (festyn?) i tam jedno ze stoisk oferowało takie wykopane odciski . A ponieważ towarzyszący mi znajomy zna się na tym, kupiłam , wiedząc, że to nie podróba.

GORYCZKA ? Krysiu, miło mi ,że taka mistrzyni kopmpozycji, jak Ty, chwali moje zestawienia.
Poszukam takiego liliowca.

ZIELONA ANIA ? Aniu, dziękuję za informacje o urodziwych buraczkach . Już je wciągnęłam na listę roślin do mojego powoli tworzącego się warzywnika.
Dziękuję za komplementy dla mojego ogrodu! Nad zakątkami muszę jeszcze dużo popracować...
Lilie na pewno będę dosadzać, mam nadzieję, że będą rosły tak dobrze, jak w tym sezonie.
Jestem bardzo zadowolona, że ostatni pokazany ogród wywołał tyle różnych opinii, ?dyskusji i emocji?, jak napisałaś. I bardzo się cieszę , że się rozpisałaś, przecież mamy tu wymieniać opinie.
Jak widać z wypowiedzi ? ten ogród zachwytu nie budzi , za to budzi refleksje.
Na pytania, które postawiłaś nie tak łatwo odpowiedzieć...Może zresztą nie ma jednej odpowiedzi ( ?jak daleko możemy ingerować w naturę...?? ) ? najważniejsze, że się nad tym zastanawiamy...
A Twoje opinie są mi bliskie.

ABEILLE ? Wiesiu, wiesz ,że to mi nie przyszło do głowy...? Amonit leży w zupełnie innej części ogrodu ! Twój pomysł sprawił, że jak tylko przestanie padać poszukam dla niego miejsca w białym zakątku.

RENIM ? ja też myślę, że skarby znalezione w terenie są bardzo ciekawą ozdobą ogrodu. Szczególnie, że wtedy zwykle wiążą się z nimi jakieś wspomnienia. Mój amonit, niestety , został bardzo prozaicznie kupiony.
Pokazowy ogród rzeczywiście tak wygląda... Czy to przestroga czy nadzieja...?

MARGO ? Gosiu , uwielbiam hortensje za ich bezpretensjonalny urok. Teraz każdy dzień przynosi zmiany w wyglądzie ich kwiatów.

GRABEK ? dziękuję, Izo!
Co do wymowy omawianego ogrodu, jestem przekonana, że natura nigdy nie da za wygraną . Tylko po co niszczyć tyle po drodze..?

ELSI ? Elu, koło mnie, niestety, tak wyglądają obrzeża lasu... Dosłownie ? w krzakach leżą stare lodówki... Butelki i puszki można zebrać, idąc na spacer, ale z czymś takim trudno sobie poradzić...
Ja też zwróciłam uwagę na szklarenkę! Niezbyt urodziwa, ale z pewnością tania i pomysłowa .
Cieszę się ,że jesteś zadowolona z Lilypolu, bo zamierzam u nich złożyć kolejne zamówienie. Eudoxia jeszcze nie otworzyła pąków , chyba już powinna...Wydaje się, że jest o krok... To ostatnie lilia, na jaką czekam, mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania.
A hortensje lubię zawsze ! Ale masz rację, że na tym etapie ich urok jest wyjątkowy...
Z moich notatek wynika, że to hortensja bukietowa Grandiflora. Zerknij na to zdjęcie, może potwierdzisz.
Szczerze mówiąc, do niedawna nie wiedziałam, że Grandiflora może być bukietowa i krzewiasta, nie wiem ,czym się różnią. Mogłam więc zrobić błędną notatkę, szczególnie, że dostałam ja od mamy.

Obrazek

SŁONECZKO ? witam serdecznie nowego gościa! Hortensje zwykle są niezawodne...Czy Twoja kwitła w poprzednich sezonach czy to młody krzaczek ? Moje sadzonki zawsze zakwitały w roku posadzenia, ale nie wiem, jaki był ich wiek.

PAMELKA ? ten ogród, Pamelko, chyba nikomu się nie podoba. Ale jest interesujący.

JACEK P ? witaj, Jacku, cieszę się, że zajrzałeś do mnie ! Dziękuję za miłe słowa .
Rzeczywiście, żyję tym ogrodem. Ale muszę napisać tak,jak wielu spośród nas, że efekt jest jeszcze daleki od wymarzonego...Zapraszam Cię ponownie !

Obrazek

Liliowiec Cartwheels od Lili - ma wielkie kwiaty, w tym roku podziwiałam je pojedynczo, ale liczę, że za rok będzie ich więcej, ma dopiero miesiąc!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liść świeżo posadzonego łubinu, ozdobiony kroplą wody...

Obrazek

Obrazek

Kupiłam duże kamienie ! Dzięki temu ,że koło mnie robią drogę i wykopują takie cuda , za niewielką opłatą pan przywiózł mi je koparką.Czekają na rozłożenie.

Obrazek

Przedstawiam nowo posadzoną trzmielinę Emerald'n'Gold !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Izo, spacer po Twoim ogrodzie to wielka przyjemność! U Ciebie jest tak pięknie, wszystkie roślinki są jakby...na swoim miejscu :P
No i patrząc na Twoje ogrodowe zakątki ogarnia człowieka jakiś taki błogi spokój ;:108
Mam dwie takie trzmielinki szczepione na pniu, które formuję w kształcie kul; niestety, one są bardzo wrażliwe na mróz i w tym roku ledwo przeżyły - bardzo późno wypuściły listki i do dzisiaj wyglądają biednie. Przed zimą trzeba więc mocno je zabezpieczać, zwłaszcza młode roślinki.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj :) dawno mnie nie było :| obejrzałem piękne jak zwykle zdjęcia z Twojego ogrodu ;:132 (mój ulubiony na forum)
Dziękuje za obiecany ogrody w Hampton Court cudowny ;:196 ;:196 to co najbardziej lubię ,piękne posagi ,Fontany..ach Figury dostanie wyglądają na tych postumentach ;:167
Popiersie w Twoim ogrodzie wygląda tajemniczo i ciekawie w pól zasłonięte,ale można zrobić trochę większy postument jeżeli już nie widać tej pięknej rzeźby ,pięknie wygląda głowa lwa w takim zielonym otoczeniu...donica też cudna
super klimaty. ;:138

Zauważyłem że posiadasz dorodny winobluszcz pięciolistny ja wiosną wsadziłem malutkie sadzonki przy płocie by zasłonić i postarzyć niektóre fragmenty ogrodu ale bardzo słabo i wolno rośnie , mam nadzieje ze wkrótce będzie taki jak Twój. ;:65

Ps: napisałem w Twoim wątku swojego setnego posta Obrazek
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu,Ta rabata z Rh i różami jest ekstra. Nie sadzę tych samych roślin w jednym miejscu, ze względu na chęć posiadania jak największej liczby różnych roślin, ale strasznie mi się podoba taka duża plama koloru. I ta róża też same w sobie mi się podobają i zastanawiam się nad jej kupieniem
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Izuś, śliczny ten Twój ogród ;:63 ;:63 . Czy obrzeża z kostki układaliście samodzielnie? Jak jest ułożona, że nie przechodzą chwasty i trawa?
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo widać że pamiętałaś w Anglii o forumkach i nie próżnowałaś z aparatem .nie zapomnij nam pokazać efektów pracy z kamykami.które kupiłaś .lubię napatrzyć oczy widokami z twojego ogrodu.chłodzi duszę bez wiatraka ten strumień i bujna roślinność

ogród u stop klasztoru
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ten amonit to ciekawostka. Czy go kupiłaś czy znalazłaś? Ja też uwielbiam kamienie i ściągam je z okolicy - przynajmniej te, które mąż jest w stanie udźwignąć i władować do auta :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Świetne widoki z ogrodu. Żółte kwiaty w taki dzień jak dzisiaj to uczta dla oczu, jak małe słońca :D Ja czasem narzekam w duchu na moje żółte, że za dużo tego koloru, ale jak przychodzą deszcze, to żółtki są niezastąpione :lol:
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Iza, widoki rewelacyjne ;:138 Pięknie to wszystko skomponowałaś ;:63
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Lubię Twoje "widoczki". Tu wszystko do siebie pasuje.
Zarówno przy granicy z sąsiadem, jak i nad strumieniem :P
Twoja Grandiflora, to oczywiście hortensja bukietowa,
krzewiaste (używa się też nazwy drzewiaste :roll: ) mają bardziej okrągłe kwiaty,
liście zresztą też bardziej zaokrąglone. Bukietowe są bardziej "stożkowate". :wink:
Jeśli chodzi o zakupy lilii, ja jestem zadowolona, ale Monia miała sporo pomyłek,
a kupowałyśmy w tym samym miejscu, pewnie był inny pakujący :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dobry wieczór !
DALA ? dziękuję ,Dalu, za dobre słowo ! Harmonia w ogrodzie to mój ideał. Nie jest to łatwy cel do osiągnięcia...Jeszcze dużo mi brakuje do takiego dopracowania każdego zakątka , jak jest u Ciebie.
Dotychczas miałam jedna taką trzmielinę na pniu, rośnie pod północną ścianą domu. Niczym jej nie osłaniałam i jakoś ładnie rosła, może dlatego, że koło budynku. W tym roku połamał ją spadający z dachu śnieg, na szczęście po króciutkim przycięciu odbiła !
Dziękuje Ci za radę ? skoro u Ciebie trzmieliny zmarzły, to tym bardziej muszę je chronić u siebie. Ta nowo posadzona rośnie na odkrytym terenie, więc zwiążę im w tym roku gałązki i otulę włókniną. Ty owijasz swoje ? Czy chronisz też miejsce szczepienia?

A tak wygląda odrodzona trzmielinka, nad którą płakałam wiosną...Chciałam
ją wywalić, ale doradziliście mi przycięcie i odżyła !

Obrazek

JAROZONE ? miło mi, Jaro, że lubisz zaglądać do mojego ogrodu i że uhonorowałeś ostatnią wizytę setnym postem!
To bujna roślinność tworzy klimat tajemnicy w ogrodzie. Oczywiście, w odpowiednim układzie. Trochę mi jeszcze tego brakuje. Ale czas pracuje na naszą korzyść !
Kamienne donice i ozdoby kupuję tanio na wyprzedaży, w tym roku też się wybieram.
Winobluszcz rośnie jak szalony ! Tylko na początku jest taki ostrożny. Gdyby mu pozwolić, opanowałby cały ogród! Rośnie bez nawozu, podlewania , na suchym piachu i sam się rozprzestrzenia. Teraz jego nadmiar wyrywam na kompost .Ale pięknie przebarwia się jesienią.

MARGO ? cieszę się, że Ci się podoba ta rabata, Gosiu. Jest jeszcze nie skończona, muszę tam sporo dosadzić. Duże plamy koloru wyglądają rzeczywiście efektownie, ale z kolei ogród kolekcjonerski, z wieloma różnymi roślinami, jak u Ciebie, jest pełen skarbów !
Różom po ostatnich długotrwałych deszczach obcięłam wszystkie kwiaty, tak namokły. Mam nadzieję, że jeszcze rozkwitnie.

VERTIGO - dziękuję, Moniu ! Obrzeża z białawej kostki są tylko w tej części ? w Białym Ogrodzie. Zgadzam się z opinią, że najładniej wygląda starannie przycinany brzeg trawnika na granicy z rabatą, ale przy tak dużym ogrodzie jak mój, i obsługiwanym samodzielnie , nie daję sobie z tym rady . Planuję więc z powodów praktycznych zrobienie takich rozgraniczeń w całym ogrodzie , ale raczej z bruku klinkierowego. Tak też mają być zrobione ścieżki. Tu jest biała kostka, bo to wydzielona część ogrodu i kolor wybrałam do koncepcji
Kostka położona jest na poziomie trawnika, na cementowej podsypce, która stwardniała, polana wodą. Więc nic nie przerasta i kostka się nie przesuwa. Pan, który robił mi trawnik, ułożył mi w jeden dzień.

ALINA ? pewnie, że pamiętałam w Anglii o forumkach, większość zdjęć robiłam z myślą o Was ! Alinko, jutro przyjeżdża transport roślin, które kupiłam, zaszalałam okropnie... Jak wszystko posadzę, ułożę kamienie - na pewno pokażę efekty.

IZA ? Izo, amonit kupiłam na festynie w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Podobno jest ich sporo na tym terenie. Kamień świetnie się komponuje w ogrodzie, ja też znoszę wszystkie, jakie zdołam. Kładę albo między rośliny, albo mniejsze wrzucam do strumienia. Tych największych zawsze brakuje, bo jest kłopot z transportem. Te są duże i cieszę się, że ta budowa jest tak blisko, bo mogli mi przywieźć na łyżce koparki.

ZIELONA ANIA ? ja bardzo lubię żółty kolor i takie kwiaty, Aniu. Dodają ciepła i energii . Jesteśmy chyba jedne z nielicznych na forum, które mają ich dużo w ogrodzie...

GRABEK ? dziękuję za uznanie, Jolu!

ELSI ? miło przeczytać, Elu, że podobają się moje kompozycje !
Wpisałam do swojej ogrodowej księgi, że moja Grandiflora to bukietówka.
Czytałam o pomyłkach z dostawą cebul liliowych, może to rzeczywiście jakiś jeden niesolidny pakujący...

Dziś zapraszam do oglądania kolejnych ogrodów wystawowych.
Tym razem mniej kontrowersyjne.
Pierwszy (Tony Scott ) dostał srebro pozłacane. To mały, miejski ogród , rozwiązanie dla zapracowanego człowieka, który chce uciec od stresu w świat roślin , tajemniczych i egzotycznych, zamkniętych w grocie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi ogród nazywa się ?Wodny ogród bez wody?. To przygotowany przez Japończyków miejski ogród dachowy. Dostał srebrny medal. Wydaje mi się bardzo ciekawy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ogród szkocki (srebro), stawiający na biologiczną różnorodność, dziką faunę i florę ( bardzo modna tendencja ). Niestety, mam mało zdjęć tego ogrodu. Niezbyt dobrze widać, ale zastosowano tu pomysłowe, ruchome przesłony, warte skopiowania. No i są domki dla murarek..!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, cóż można rzec po takich zdjęciach - po prostu zachwyt ogarnia :!:
Jestem ciekawy, jak wkomponujesz kamienie. Uwielbiam je w ogrodzie i przywożę, jak tylko gdzieś wypatrzę :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Ja teraz układam kamień w ogrodzie, a w ub.roku ułożyłam kostkę właśnie na podsypce z cementu i piasku - stwardniało i liczę na to, ze nie bedzie nic przerastało, jednak mam zbyt krótko, aby mieć pewność, dlatego pytałam jak jest u Ciebie. Faktem jest, że piękne są naturalne obrzeżenia i takie mam na pozostałych rabatach, jednak trzeba o nie wciąż dbać. Docelowo też będę chciała położyć jakieś kamienie lub kostkę. Jak wygląda ten klinkier, o którym piszesz?
Ogród nr1 pięęęęęękny ;:63 ;:63 Kolejny dowód na to, że rośliny sadzone w większych grupach dają niesamowity efekt ;:108 :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”