Ogród u stóp klasztoru

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród u stóp klasztoru

Post »

chcę wam przedstawić moją ukochaną Zarę ...niezmiernie towarzyską i straszną lizuskę

Obrazek

Uploaded with ImageShack.usObrazek

Uploaded with ImageShack.us
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo że Ciebie nie było to ogródek w najlepszym porządku ;:180
Mam pytanie o tojeść orszelinową. Bardzo ją lubię i mam kilka lat ale ma trochę żółtawe listki jak by coś jej brakowało, zasilasz ją czymś? A tak w ogóle to trochę wyszła z pod kontroli 8-)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jeszcze jedno, czy po kwitnieniu przycinasz macierzankę ? bo trochę to kłopotliwe na skalniaku
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PATRYK ty masz nosa tak to hiacynt letni-galtonia nabytek tegoroczny.Patryk dlaczego jeszcze nie znam twojego ogrodu ??????????

IZA-u Kogry jest taki wątek -ogród bezobsługowy -poczytaj a lato to czas odpoczynku ....no wiesz nie licząc chodzenia i oglądania .trojeść może być wrażliwa na ostre słońce i mam ją też w słońcu ,tam ma przyżółcone listki ,natomiast ta w półcieniu j na żyznej glebie jest ok.ale sama widzisz była pod forsycją a teraz wlazła przed hortensje i na wiosnę przeprowadzka .ja jednak nie żałuję tylko wyrywam nawet w trakcie kwitnienia jak włazi na nie swoje miejsce.I.zuniu niczym jej nie zasilam .w ogóle kwiaty u mnie mają jedynie gołębi nawóz ...no może w tym roku coś lilie miały azofoski i jeżeli sztuczny nawóz to tylko azofoska. macieżanki w ogóle nie ruszam bo i po co kwiaty szare nie szpetne to nie dodaje sobie pracy a poza tym niektóre się przez to rozsiewają a jak poobcinasz to zniszczysz nasiona .no ale to już na marginesie
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam problem z klasyfikacją rosliny nie wiem czy to chwast czy kwiat .przywiozłam to od naszej bernatki z trawą

Obrazek

ma to białe i fioletowe kwiaty drobne
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko, już chyba ktoś Ci odpowiadał[a może nie Tobie :roll: ] że to jest odętka wirginijska. Trwała, na bukiety ale musisz mieć ją w ryzach :wit
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alinaK pisze:mam problem z klasyfikacją rosliny nie wiem czy to chwast czy kwiat .przywiozłam to od naszej bernatki z trawą
ma to białe i fioletowe kwiaty drobne
Tak to odętka , ja też mam , ale tylko różową , posadzona jesienią pięknie kwitnie , póki co nie będę trzymał jej w ryzach , niech szaleje , martwil się będę poźniej :;230
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Alinko wygląda na to, że houtunia u jednych odmawia współpracy u innych roślinie jak szalona, a wilgotność ogrywa tu decydującą rolę.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Alinko, bardzo mi się podoba Twój przedogródek z jukami i trawami.
W ogrodzie lato w pełni, rośliny w dobrej kondycji, wielkie wrażenie robi liczba gatunków. Kompozycje w pojemnikach z nutą egzotyki bardzo udane ;:63
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Witaj Alino nadrobiłem właśnie zaległości w Twoim ogrodzie :shock: róże lilie wspaniałe i ta ilość, bardzo mnie się podoba aranżacja wokół oczka wodnego, a ten mech to trudny przeciwnik :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Alina pisze:MARKUjak chcesz to jukki u mnie ci dostatek ja chętnie ....
nie ma sprawy ;:138 , z posadzonych jesianią 6 sztuk przezimowała zaledwie 1 szt , dopiero teraz odżywa ;:224
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Alinko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Z przyjemnością obejrzałam wszystkie zdjęcia, szczególną uwagę zwracając na hortensje i róże przy ławce- piekne!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa .nie należą misie tak na sto procent bo nie dbam aż tak o ten ogród jak się wam wydaje .z pewnym wyjątkiem .co roku po troszku użyźniam ziemie pod kwiatkami kompostem .odgarniam korę i po prostu ładuję gdzie się da i co się da .ostatnio sięgnęłam nawet do zasobów sąsiadki ,kompost od niej aż się prosił żeby nim coś użyźnić .dałam go pod róże na nową rabatkę bo było tam mnóstwo popiołu z drewna i wiecie co .efekt jest taki że pod różami wyrosły jeszcze ziemniaki :;230 :;230

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us Obrazek

alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak wiec moi mili kwiatkom służy wszystko co macie do wyrzucenia na kompost dlatego też ogród jest potem niewymagający .....no z pewnymi wyjątkami

MARKU nie chce cie pouczać ale mam złe doświadczenia z sadzeniem roślin jesienią .wiem że można ale ja wole pewniaki dlatego na wiosnę masz u mnie jukki na 100% a odętka ,no cóż będzie przesadzka w takim razie

MONIKOja również dziękuje za odwiedziny .przy ławce są 3 odmiany pnące ale czerwona najsilniejsza a hortensje teraz przygłuszone trojeścią orszelinową.....oj będzie przesadzka
PRZEMEKwitaj ta aranżacja to żadna aranżacja .kupie coś i chodzę jak głupia gdzie to upchnąć a nie lubię musisz wiedzieć kiczu w ogrodzie tzn.odpustu .tzn przesady.......itp.,itd.

ZIELONA ANIUpodoba ci się mój przedogródek ? jesteś pewna że to ten .mnie denerwuje a zwłaszcza jak się naoglądam na forum i widzę ile błędów popełniłam przy projektowaniu ogrodu ,no ale cóż ze mnie za ogrodnik teraz mam większą wiedzę i przyznaje że wszystko by wyglądało inaczej
MADZIU-MAKITO tak jak wspomniałam ładuje pod rośliny co się da i chyba ziemia ma tu znaczenie tam pod hołtunię idzie zawsze w jesieni wszystka ziemia z doniczek a wilgotność też jest ok.bo ma cień z brzozy

PATRYKnie strasz tą odętką wirgilijska bo ona jest na skalniaku na kaskadzie .no to musi być przesadzka

IZUNIUDzięki za podpowiedż a ja myślałam że chwast
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alinko podziwiam Twój ogród za elegancję, nie przeładowanie roślinami.
Dużo pięknych kamieni, które bardzo lubię.
Wydaje mi się tylko, że ta tajemnicza roślina, to nie jest Odętka, jakieś inne ma liście.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”