Nowe nabytki...malusi Skrzydłokwiat..tym razem na pewno....uszczknęłam z rośliny matki ...nabiałe kwiatki będę chyba czekała kilka latek...
Pocztex przyniósł przesyłeczkę...a w środku był mały Cycas...od razu przesadzilam do doniczki specjalnie dla niego zakupionej
U cycasa doniczka powinna być większa w średnicy o 4 cm od obwodu jego kłodziny z której wyrastają liście więc jeśli np. kłodzina ma 4 cm to doniczka powinna mieć 7 cm czyli po 1,5 cm z każdej strony kłodziny.
Ewciu gdybyś chciała to mogę ci podesłać większą odnóżkę skrzydłokwiatu. Wiosną roślinkę którą przyniosłam z kwiaciarni rozsadziłam i część roślinek dobrze sobie radzi samodzielnie. Dosadzisz je do tego maleństwa i w grupie będzie im raźniej
Ło matko!!!!Przemo!! mój jest jeszcze niemowlaczkiem ma dopiero 2 cm a ja go wsadziłam do takiej wielgachnej donicy
Edytko z miłą chęcią piszę się na większą....bo to co mam to maleństwo....
Ewciu podaj mi swoje namiary na pw. Chętnie "pozbędę się jednej doniczki" . Listki trochę pożółkły, ale myślę że spobie z tym poradzisz. Większość kwiatków poupychałam po szafkach żeby nie zaszkodziły im przymrozki
Twoj nowy przyjaciel wygląda tak
By edytahome
Mam nadzieję że się nim zaopiekujesz
Ewuniu, czy ta trzykrotka ciemna ode mnie, też zrobiła się podczas ukorzeniania zielona?
Moja stoi w kieliszku, ma korzonki, ale straciła zupełnie kolor?
No to są uroki krótkich,szarych ,jesiennych dni poczekajcie aż zaświeci wiosenne słoneczko to wszystkie nasze kolorowe roślinki nabiorą właściwych barw! :P
Ja mam pd.zach.okno i też na nadmiar słońca nie cierpię.