Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Margo2 pisze:Iguś, języczki kwitną :D
I to bardzo obficie.
Owszem , ale nie ta. :lol:

Mówimy i języczce Kogami.

Obrazek
x-d-a

Post »

Igo, Gosia ma rację - języczki: Przewalskiego i pomarańczowa pięknie i okazale kwitną :P Nie wiem, jak Kogami, bo u mnie nie kwitła, ale literatura podaje, że też kwitnie.

Gosiu, hamaczek to naprawdę fajna rzecz - kładziesz się w nim z książeczką, a po 5 minutach bujania już drzemiesz...

Grażynko, u mnie liliowce rosną głównie na rabacie z funkiami; teraz kiedy kwitną jest tam najładniej i najbardziej kolorowo :P

Kochani, no i wróciły upały :!: Na szczęście na razie roślinki są dobrze nawodnione, więc ogród wygląda jeszcze świeżo :D

Dzisiaj niebieskie kwiatki: rozwar i tojad:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dalu, ja mam tę języczkę od trzech lat i nie ma kwitów, nawet nie urosła w tym czasie, jestem ciekawa jak długo żyję? ;:224
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu ! Mam taką samą opinię na temat liliowców, jak Ty - wolę te zwykłe, są takie bezpretensjonalne. Te z falbankami są dla mnie zbyt wyszukane. Zauważyłam ,że takie jak Twoje mieszkają także w moim ogrodzie.
Domek Ogrodnika udalo Ci się wspaniale wtopić w ogród ! Czy możesz pokazać zbliżenie tych ciekawych kafli (?) na ścianie..?
Cieszę się, że już kwitną hortensje...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Igo, też mam ją chyba od trzech lat i też niespecjalnie rośnie. Cały czas ma takiej samej wielkości, ładne błyszczące listki w jaśniejsze plamki, ale ani się nie zwiększa, ani nie kwitnie. A odmiana kwitnie na pewno, sprawdziłam przed chwilą w opisie rośliny, piszą nawet, że kwitnie "bardzo ładnie". Kagami ma też, z tego, co pamiętam, Krysia - Ada, można spytać, czy u niej kwitła...

Tamaryszku, ja też bardzo lubię kwitnące hortensje, choć one już szepcą :"mamy pełnię lata.."

Obrazek

Kafle przywiozłam parę lat temu z Tunezji; nie bardzo miałam na nie pomysł, a właśnie byliśmy w trakcie robienia elewacji Domku Ogrodnika, więc pomyślałam: "czemu nie?" i panowie wmurowali mi je na stałe. Obok powiesiłam śliczną lampkę turecką z kolorowych szkiełek, które fajnie migocą, jak się tam włoży świeczkę...No i chwilami robi się nieco...orientalnie w moim ogrodzie ;:224 A fotkę im dzisiaj zrobię.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dalu czy ty masz rozwar może do podziału?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Odpowiadam nie pytana - moja języczka Kagami nie przeżyła niestety tej zimy. Była okryta jedliną w zacisznym miejscu. Nie wyszła po zimie, choć długo na nią czekałam. Mówiono mi, że ona potrafi wyjść nawet w czerwcu - nie wyszła. W ubiegłym roku wiosną była kupiona, nie kwitła, choć nawet ładnie się rozrosła.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś prześliczny zakątek z liliowcami i hostami :D Hortensja wspaniale Ci zakwitła, ma naprawdę ogromne kwiaty :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozwól... że pomilczę w zachwycie :)
Mało to konstruktywne... ale szczere ;:196
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Dalu, nic nie piszesz o sobie, mam nadzieję żeś zdrowa już. Wracając do wątku o ogrodach - myślę, że Twój może byś wzorem.
Rozsądne proporcje między kolekcjonowaniem - dużo pięknych a i rzadszych też roślin, a kompozycjami .
Jaka to hortensja tak pięknie kwitnie?. Wygląda jak ogrodowa, ale podobno przemarzły? U mnie mają po 1 kwiatku, a u sąsiadki
w ogóle nie zmarzły, choć nie okrywała. Piłkowana (mam 1 rok,ale dość duża) też ma 1 marny kwiatek. Chyba ją zle cięłam. :wit
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianno, właściwie jestem już zdrowa, choć jeszcze muszę zrobić badania...
Cieszę się, że Ci się podoba moja koncepcja ogrodu; z tego, co pamiętam, nie odbiega ona znacznie od Twojej - rozsądne proporcje pomiędzy chęcią posiadania rzadkich roślin lub wielu odmian jednego gatunku, a zachowaniem pewnej wizji, kompozycji ogrodu w stylu -powiedzmy, angielskim, może romantycznym?
Ta hortensja to jakaś ogrodowa, ale nie znam odmiany - ma wyjątkowo ładne, duże kwiaty. Mam 10 hortensji ogrodowych, z tego 6 kwitnie, mniej lub bardziej obficie...

Gosiu, fajnie, że wpadłaś, nawet milcząca jesteś mile widzianym gościem ;:224 Toć podobno "milczenie jest złotem", a Twoje jest miłe i wymowne...

Agnieszko, w tej chwili moja hostowo-liliowcowo rabata, to królowa ogrodu; nadeszło jej pięć minut:

Obrazek
Proszę nie zwracać uwagi na kompostownik i taczkę z chwastami w tle :oops:

Krysiu, dzięki za informacje w sprawie Kagami. Moja przeżyła, ale słabo rośnie i nie kwitnie :( A mam ją już ze trzy lata.

Agnieszko, przypomnij się jesienią - wtedy będę mogła podzielić większą kępkę rozwaru.

Dzisiaj zapowiadają u nas 35 stopni w cieniu. Mam zamknięte wszystkie okna, pospuszczane rolety, puszczony wiatraczek - da się przeżyć. Później, jak przyjedzie syn w Wrocławia, planujemy wypad na tzw. Kantynę - to dzikie kąpielisko w miejscu dawnego kamieniołomu. Zbyt bezpiecznie tam nie jest, bo głębokość 30m może przerażać, ale woda aksamitna, czyściutka, widoki piękne; Ci, co mieszkają w okolicach Wrocławia wiedzą o czym piszę...
Roślinki na pewno będą się gotować w tym upale, ale nie mogę im pomóc. Na jutro zapowiadają już burze i deszcze.
Dzisiaj Domek Ogrodnika od innej strony i obiecane (Tamaryszek!) detaliki - kafle tunezyjskie i lampka z Turcji.

Obrazek

Obrazek Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miłego wypoczynku , i proszę się nie kąpać po chorobie.
Widzę coś o czym marzę, umywalka do mycia rąk po pracy ogródkowej. :lol:
x-d-a

Post »

Iguś, niestety, ta umywalka, to tylko ozdoba i atrapa :;230 Woda, owszem, leci, ale w obiegu zamkniętym i do mycia rak nie bardzo się nadaje...
I jak tu się nie kąpać, kiedy żar leje się z nieba :?: :roll:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Daluś ale Ty masz klimat w ogrodzie. Lampa cudowna
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj, a ja myślałam,że chociaż kiedyś myśleli, bo z tego co pamiętam Twój dom jest dosyć stary. ;:224
Ja mam już kupioną do garażu , ale czeka na lepsze czasy , czyli moce przerobowe męża,nie tak piękna jak Twoja, więc będzie schowana. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”