Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Haniu niebieskie kwiatuszki to lobelia,to roślina jednoroczna ,sieje ją co roku już w lutym ... :D
Dosadzam ją do innych kwiatów w skrzynki balkonowe,na zdjęciu jest w towarzystwie werbeny.
Przed róże z niebieskich bylin bardzo ładnie wygląda lawenda,która jednocześnie odstrasza mszyce,albo szałwię omszoną... :D
Agnieszko dzięki za pochwały ;:196 ,kolorowo rzeczywiście u mnie ,ale powoli niektóre byliny przekwitają i już mnie kwiecia... :?
Wiesiu straszenie nawet w myślach wysadzeniem rośliny,rzeczywiście daje u mnie efekty... :;230 ,ale Ty nie musisz tego robić...jestem równie zachwycona Twoimi kwiatami :D .Ale susza i gorąc to dobra aura dla skalniaków ,a róże i byliny trochę cierpią,co niestety widzę u siebie...i też cierpię... :?
Jadziu byłam u Ciebie i widziałam Twoją szałwię,gdy przekwitnie można ją przyciąć ,a zakwitnie ponownie... :D

Małgosiu dobry aparat to najlepsze zdjęcia...,też taki chciałabym mieć,z tego mojego nie za bardzo jestem zadowolona...może kiedyś sobie sprawię,ale najgorsza to instrukcja obsługi ...dwa dni z głowy... :wink:
Przyjdę i podziwiać będę... :uszy
Jadziu musze zajrzeć do Ali...ale kiedy... :?: ,wciąż nie nadążam :roll:

Troszkę kwiatów przed domem
róża NN wielkokwiatowa
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Kielisznik,bylina pnąca,jej kwiatki wyglądają jak małe różyczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja ,jest trochę inna od ogrodowej,bardziej zwarta i wolniej rośnie i ma ładniejsze kwiaty...może ktoś zna nazwę
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Róża Mozart
Obrazek

To już za domem clematis Arabella z dopiero co rozwiniętą lilią(skąd ona się tam wzięła... )
Obrazek
na tarasie otworzyła się następna lilia,dobrze ,że wszystkie naraz nie zakwitły...przez to wciąż cudnie pachnie...
Obrazek

Obrazek

tygrysia już nie pachnie...

Obrazek

U
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

kielisznik.. pierwszy raz widzę coś takiego..
zaraz poczytam o tym więcej..
zreczywiście kwiaty wyglądają jak rózyczki .

a lobelia w gruncie u mnie się wysiewa sama .. z roku na rok :)
bardzo sympatyczna roślinka

też bym chętnie zobaczyła polkę :)
bo u mnie w pąku ..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Ładny ten kielisznik. Czytałam, że jest dość ekspansywny, wypuszcza rozłogi. A jak się zachowuje u Ciebie?
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Rzeczywiście... kielisznik słusznie budzi zainteresowanie: pięknie się u Ciebie prezentuje :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Kielisznik.... już kupiłam :;230 Natychmiast :;230
Ekspansywny? - rzuciłam okiem, że zaroślowy właźliwy. A jeśli to cudeńko jest zaborcze, to ja bardzo chętnie oddam plac :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przecudny ten kielisznik tez chcę wiedzieć coś więcej na jego temat
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Pamiętam go z zeszłego roku, jak pokazywałaś :)
Czy on szybko rośnie?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Neluś, masz pięknego kielisznika. ;:138 ja kiedyś kupiłam korzonki i nawet jednego listka nie widziałam. Ale to było na moich początkach
więc może coś nie tak zrobiłam, albo był wysuszony w transporcie, a Twój dorodny taki jak w katalogu ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELU mnie również zainteresował ten piękny kielisznik . Niestety to jest Forum ;:224 i wiecznie się coś gdzieś widzi co się kazdemu prawie podoba . Czyli chyba następna zachciewajka . Teraz zacznie się polowanie czy on może również pachnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Dziewczyny i wybaczcie ,że od razu nie odpisuję ,kończyłam furtkę do ogrodu z pomocą taty ...albo odwrotnie .. :wink: .co tam nieważne ,dzieło zostało zakończone ,zabezpieczyć jeszcze trzeba farbą i potem pokażę :D
Izka,Marysiu,Gosiu,Izka-2,Małgosiu,Walentyno,Wiesiu ,Jadziu dzięki za odwiedziny i pochwały... ;:196
Podoba Wam się Kielisznik... ,mnie też zauroczył ,gdy zobaczyłam go na jednym ze zdjęć w necie.
Miałam szczepkę w tamtym roku i wsadziłam do ziemi w celu ukorzenienia...stało się to po pewnym czasie ,i zakwitł mi niewieloma kwiatkami.W tym roku szukałam w tym miejscu odbijającego kielisznika ,ale nic nie wychodziło,ale 20 cm dalej pojawiły się znajome listki... :lol:
Danusia mnie przestrzegała,że bardzo się rozrasta przez rozłogi korzeniowe.Mimo wszystko kupiłam porządnie ukorzenioną sadzonkę w E-Clematis i posadziłam ograniczając korzenie folią.
Kwitnienie zaczyna w lipcu,a kończy ...zobaczymy...jesienią liście przebarwiają się na żółto,dorasta do 2 m,i jako bylina zamiera na zimę do ziemi...Niestety nie pachnie,a rośnie dosyć szybko :)
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Nelu mnie się wszystko podoba u ciebie ;:138
ja się już przymierzałam do zakupu kielisznika w tym roku
ale zrezygnowałam :roll: wystraszyłam się że mi sie rozlezie :oops:
a ślicznie wygląda no i ten porcelanowy róż ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To można go posadzić w dużej donicy. Warto chyba go mieć bo naprawdę ma przepiękne kwiaty i szybko obrasta kratkę.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

A jakie ma ten twój kielisznik stanowisko? Dużo słońca potrzebuje?? Bo mnie zaintrygował i może bym go ciachnęła do donicy i pod mur....

Ale oprócz kielisznika to cała reszta niesamowita ;:138
Dzięki za identyfikację roślin, ostróżki się domyślałam ale nie byłam pewna. Już siedzą w ziemi i mam nadzieję, że w przyszłym roku pochwalę się kwitnącymi roślinami ;:108 .
Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co stworzyliście. Wiesz jak twoje pomysły wystroju wnętrz mi się spodobały, to też czekam na niespodziankę w sprawie furtki :D
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

A ja się nie zastanawiałam, tylko kupiłam kielisznika :;230 Rozłazi mi się milin, to kielisznik tym bardziej może :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzidziu masz rację,jego rozłogi mogą wystraszyć,...ale nie mnie... :;230 trudno będę plewić...a może ktoś będzie w przyszłości chętny... :wink: Kwiatki nie mają długiego żywota ,ale są bardzo wdzięczne... :D
Małgoś ,bardzo dobry pomysł ,doniczka bez dna ...tylko ,żeby się nie rozlazł pod donicą... :lol:

Aśka
potrzebuje trochę więcej słońca niż cienia...Pod mur to najlepiej jednoroczną tunbergię alata,potrafi bardzo duża urosnąć ,gdy ma dogodne ,wapienne stanowisko :uszy
Ostróżkę trzeba upilnować przed ślimakami,bo potrafią ją unicestwić...Z parunastu sadzonek zostały mi 3,mam mały problem ,gdzie je wcisnąć... :roll:
Furtka nie jest może jakaś rewelacja,ale na pewno o wiele lepiej się prezentuje niż poprzednia... :wink: A pracy było przy niej dosyć,gdyż wykorzystane zostały listwy boazeryjne ...,wycinanie,drapanie ,,trzeba było trochę pogłówkować,zamek stary jak świat odnowić i mieć z niego jeszcze pożytek...itd.. :D

Izka ciekawa jestem ,u której zdominuje ogród... :;230 Mam nadzieję ,że nie będzie tak źle... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”