Zgorzel traw?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
yoyas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2010, o 07:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zgorzel traw?

Post »

Witajcie potrzebuję rady w sprawie trawnika. Ostatnio z rana zauważyłam na nim białą puszystą grzybnię, poza tym nie wygląda jakoś strasznie źle. Wydaje się, że trochę zbronzowiał ostatnio ale to już nie wiem, czy przez grzyba, czy przez to, że ostatnio mniej podlewałam (bo boję się, żeby grzybowi nie było za dobrze :shock: ).

Trawnik składa się z 2 części - założonej jesienią zeszłego roku i z drugiej - założonej późnej wiosny tego roku-na zdjeciu widoczne jest to przez różnicę kolorów trawy. Mam wrażenie,że to właśnie chorobę zapoczątkował nowy (bo więcej pleśni). Nowy trawnik był parę dni temu nawożony nawozem 18+22+05, poza tym oba są koszone regularnie.

Stary trawnik był nawożony tym samym nawozem jakieś 2 miesiące temu. Dodatkowo raz go wygrabiłam. Wydaje się, że ma mniej pleśni (przeniosła się z nowego?), pojawiły się tylko białe grzybki.

W ostatnich dniach spryskałam wszystko Topsinem, wydaje się, że pleśni mniej ale ciągle jest.

No i tutaj pojawia się szereg wątpliwości :roll:
1/ co to za choroba i czym to usunąć
2/ czy podlewac czy ograniczac - w sumie upaly, tak wiec, aby susza mi nie wykonczyla trawy

ehhh... prosze o porade...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
yoyas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2010, o 07:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zgorzel traw?

Post »

Z zazdrością patrzę, że nowsze posty nie rzadko mają już ileś odpowiedzi. Kto odpowie na moj? :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”