Ogródek KaRo cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KaRo cz.6

Post »

Krysiu widze u Ciebie MITCHELL EDDY Meirysett
czy pod taka nazwa nabyłaś tą różę? mam ja tez jest cudowna ale ja ja kupiłam jako Barcarole
moja ma już drugi rok, nie mam z nią problemu, czy możesz mi nieco o swoich doświadczeniach nieco napisać
u mnie rośnie na słońcu,
Obrazek

uprzedzam Twoje pytania: foliaka nie ma w tym miejscu super rosną ogórki - co prawda jeszcze nie kwitną ale.......
już jestem umówiona na poniedziałek z pergolą, nie posłuchałam Ciebie i pojechałam na działkę nie wiem jakość stanęłam czy uderzyłam się już nawet nie kojarzę w tym całym zamieszaniu i mam palec u nogi siny boli, zrobiłam okłady. Nawałnica bo tak to określają zrobiła wiele szkód u mnie ucierpiały róże i lilie, trudno odrosną.
Myślałam, że trochę popada a tu "wleciał przeciąg, narobił szkód i poleciał" a deszczu nie zostawił, nie ma czym oddychać.

spokojnej nocy
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

KaRo powiódł sie mój eksperyment z ukorzenieniem odnóg paulowni , więc szykuj miejsce , zgodnie z obietnicą jedna pojedzie do Ciebie , póki co walczę z inwazją mączlika , jest wszędzie również na paulowniach więc poczekam jeszcze ciut. :wit
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Krysiu :D

Czerwony K........to KAPTUREK? :lol:

Z wielka przyjemnoscią oglądam :shock: ..........przecież pisałam ze oleander kwitnie :wink: :;230

Barcarolle ze snu o naturalnej elegancji ;:63

Twój ogród staje się dziełem sztuki ;:108

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Krysiu, w sprawie hortensji Phantom, kosztowała ona ok. 10 zł, może trochę więcej, ale niewiele, skoro ta droższa kosztowała 22 i wydała mi się droga :) A to miejsce to szkółka panów Kurowskich. Bywam tam dość regularnie... :)
Piękne Twoje róże...A tej biednej różowej uginającej się od ciężaru kwiatów to aż szkoda...
Inne miejsca w Twoim ogrodzie też czarowne, takie detale jak sękaty konar nadają klimat...
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysieńko, ;:167 masz cudowne róże i nie tylko róże. W tym roku najpierw było za dużo wody, teraz jest jej za mało. Nie nadążam podlewać ale chwaściory rosną i tak. Skąd one biorą energię, nie wiem.
Pozdrawiam, pa, pa, :wit ;:196 :uszy
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witam Was ! :D
Niespodziewanie nad ranem nadszedł deszcz,najpierw ulewny i szybki a potem już spokojniejszy i bardzo to zmieniło zarówno powietrze jak i ziemię.
Rośliny dostały zastrzyk a dziś cały dzień bez słońca i duchoty.
Wspaniały był dzień,odetchnęliśmy wszyscy.

Elu moje zawilce zaczynały kwitnienie zwykle na początku a nawet w połowie sierpnia,teraz zdecydowanie przyspieszyły.To również zapewne wina pogody,upalnego lata.
Mogłyby tak kwitnąć zawsze gdyby nie były oznaką nadciągającej jesieni... w tym roku nie chcę jeszcze jej nadejścia.
Aczkolwiek bardzo upalne i suche jest lato to jednak zbyt krótkie miałoby być...a to mi się nie uśmiecha.
Jednak czy mamy na to wpływ ;:224
Dzis było całkiem znośnie i nawet nie widać,że miałaby nadciągać niebawem jesień ale te zawilce mnie niepokoją

Obrazek

Marioludla swojej passiflory splotłam drabinkę z kijków bambusowych,najdłuższych jakie spotkałam w sprzedaży,więc chyba ma ona wysokość 3 m. Jest już prawie zarośnięta,czasem owijam jej pędy a czasem ucinam ale ona postanowiła chyba nie kwitnąc :(

Izo bugenvilla padła poprzedniej zimy ale ja ciągle o niej marzę i jak tylko spotkam kupie niewątpliwie i nie ważny będzie jej kolor . :wink:
Tylko czasu mam jakoś bardzo mało w tym roku,nie bywam w żadnych szkółkach więc...więc tak jakoś się rozmydlił temat jej zakupu ale rozglądam się za nią i ciągle wracam myślami,że trzeba zacząć jej szukać... :P

Aniu ;:196 oj Aniu oj Aniu - palec wyleczysz ale masz kłopot. A jutro musisz byc sprawna dla tej choćby pergoli.
Moją różę nabyłam pod nazwą Black Magic ale mam jeszcze 2 prawie identyczne i każda z nich nazywa sie jeszcze inaczej :roll:
Przyjęłam więc,że mam róże z serii 'Black..." bo chyba nie jestem w stanie odróżnić prawidłowych odmian.
Owszem posadziłam je w rożnych miejscach,oznaczyłam przywieszką ale one wyglądają prawie identycznie więc niech tak zostanie ,że mam czarne róże i juz...Bo kolor ich kwiatów ma cos z czerni.Nie dość ,że płatki sa aksamitne to równiez maja poświatę czerni.
Dwie z nich pachną .
Natomiast Barccarole ma zdecydowanie inne kwiaty i liście również.
To jest właśnie ona....

Obrazek

Są ciemno zielone a czarny jest jedynie pąk.Potem w miarę dojrzewania rozjaśnia się do krwistej ale ciemnej czerwieni.
Ona zdecydowanie nie należy do róż czarnych.
Wszystkie u mnie również rosną w pełnym słoncu.
Ten rok jest dla nich nieszczególny,niestety gotują się,smażą i przypiekają.
I nie pomaga ich prawidłowe nawilżanie,bo nie cierpia krzewy jako takie ale własnie kwiaty...
Szkoda ale nie mamy na to wpływu.

Marku ;:138 bardzo się cieszę z Twojego sukcesu... i z faktu, iż pamiętasz i chcesz mi przesłać sadzonkę paulowni. :D ;:180
Jestem pełna uznania... bo jak wiesz mnie i wielu innym ludziom nie udaje się ta sztuka.
Byliśmy nawet sceptyczni wobec Twojego eksperymentu.
A tu proszę jaki SUKCES!!!

Smoczynko :uszy TAK! Czerwony K - to Czerwony Kapturek - w oryginale 'Rotkäppchen'
krzew o wyjątkowo pięknych kwiatach ...gdyby nie ten upał byłoby ich sporo na tym maleńkim krzaczku

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Marto bardzo dziękuję za pamięć i informację.
Faktycznie masz bliziutko do ciekawych szkółek i w doborowym towarzystwie można dokonywać wspaniałych zakupów.
Nieopodal macie do dyspozycji całe zagłębie różane :roll: :D pewnie trudno się oprzeć pokusom,ja miałabym chyba z tym ogromny problem bo u mnie już ciasnota niemal wszędzie :uszy

Obrazek

Stasiu witaj nocny Marku ;:196
Z tym podlewaniem tez mam problem,strasznie dużo czasu to pochłania a o rachunku za wodę boję sie mysleć.
Jednak nie moge nie podlewać ... nie mogę patrzeć na opuszczone łebki np. hortensji

Obrazek

A róże ...też mi ich zal...gotują się w błyskawicznym tempie :(
Zawsze śpieszę się by zdążyć zrobić zdjęcie zanim kwiat zważy słońce...eh nie ma się kiedy nacieszyć :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwaściory zawsze są żywotne,rzadko który usycha z braku wody, prędzej giną z naszych rąk.
Ja wymyśliłam na nie sposób...zagęściłam do granic możliwości większość moich rabat i
mają mało miejsca by wyrosnąć w ilościach mnie przerażających a te którym uda się "wybić" giną z moich rąk :;230
'
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

róża ostrokrzew i pień zniewalająca kompozycja ;:1
poczułam się u ciebie świetnie ;:79
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Krysiu, robię dokładnie tak samo, jak piszesz. Na początku sadziłam rosliny w odstępach, aby z czasem nie dopuścić do zbytniego zagęszczenia i przesadzania. Nie dawałam rady z chwastami. Teraz zagęszczam bylinami (te zawsze można bezproblemowo przesadzić :D ), wysypałam wszystko korą i już widzę efekty na tych gęstych rabatach - mam o niebo mniej skubania chwastów. W zasadzie gdzie niegdzie zdarzy się jakiś marny mniszek, ale w większości pozostał tylko (?) powój i pojedyncze pędy perzu, które cyklicznie wyrywam. Na rzadszych rabatach, mimo kory, wciąż wyłazi perz w ogromnych ilościach, mniszki w kosmicznych rozmiarach i niezliczona ilość nieznanych mi odmian chwastów. Muszę sukcesywnie zagęszczać pozostałe rabaty i będzie spokojniej i mniej pracy. Wtedy będę mogła poświęcić więcej czasu trawnikowi, który również ma do zwalczenia chwaściory.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

KaRo prosze pokazuj troszke jeszcze rabaty
wszędzie goszczą róże i do wszystkiego ci pasują
;:138 prosze wklej zdjęcia całych kompozycji wspaniale łączysz rośliny w grupy
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwsze zdjęcie od góry jest cudowne. Taka kompozycja sprawia niesamowite wrażenie. Gratuluję pomysłu. ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Rano oglądałam Twój wątek..
Trochę mnie "zatkało" więc nic nei napisałam..
musiałam nabrać oddechu..

ale męczy mnie ostatnie zdjęcie.. co to za róża???

i wiesz co? dziś zakwitł (znów) mój powojnik..Omoshiro.
wow on jest cudny!! nareszcie ma taki kolor jak trzeba :)
Jutro wrzucę zdjęcie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Witaj patkaza w moim wątku :wit witaj :D
Cieszę się,że podoba Ci się u mnie.
Staram się pokazywać co pewien czas różne zdjęcia panoramy mojego ogrodu ale jest on tak malutki,że właściwie wszystko już pokazałam a na pewno nie mogę zbyt często się powtarzać by nie zanudzać moich gości :wink: :D
Tym nie mniej coś nie coś pokażę dla Ciebie :D
Na pierwszym planie - 'rozłozona' pod wpływem ogromu kwiatów The Fairy...

Obrazek

Moniko musimy szukać rozwiązań eliminujących nasz ogromny nakład pracy. Chcemy przecież też leniuchować czasem w naszych ogrodach... :heja
Sądzę,że jak już zamieszkasz w nowym domu będzie Ci o wiele ,wiele łatwiej doglądać ogrodu i również trawnik doprowadzisz szybciutko do wyglądu o jakim marzysz. :D
To tylko kwestia czasu ;:100
Moniko czy może wiesz jak ona może się nazywać?
Jest taka żywotna i ładna i 'z nikim' mi się nie kojarzy

Obrazek

Stasiu :wit
te pomysły rodzą się zbyt często :;230 dlatego ogródek mam w wiecznej przebudowie. :;230
Ale uwielbiam to i póki mam siłę robię to z wielką przyjemnością

Obrazek

Obrazek

Lisko :D
Cieszę się,że wreszcie 'Omoshiro' pokazał Ci czym jest :wink:
Polecę obejrzeć go u Ciebie.
Mój też ma paki ale jeszcze trochę ten stan potrwa.
Ta róża to najzwyklejsza 'marketanka' ale z rodowodem :;230 to rabatówka 'Fashion'
Nie sądziłam ,że będzie mieć tak piękne kwiaty a do tego posadziłam ją tam tymczasowo bo tam trwają prace kanalizacyjne i ona tylko chwilowo miała osłodzić mi życie.
Jednak myślę ją tam zostawić na dłużej. Razem z 3 szt. The Fairy i krzewuszkami na pniu stworzy ciekawy różowy szpaler.Tak sobie wymnyśliłam ale to nic jeszcze pewnego.
To troszke wcześniejsze jej zdjęcie wieczorem

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Krysiu, w pierwszej chwili pomyślałam o podobieństwie do Stadt Rom, ale tamta ma mniej płatków. Niestety nie wiem jaka to za róża :roll: Fotka nr 1 jak z czasopisma ogrodniczego :uszy
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Witaj [...] Staram się pokazywać co pewien czas różne zdjęcia panoramy mojego ogrodu ale jest on tak malutki,że właściwie wszystko już pokazałam a na pewno nie mogę zbyt często się powtarzać by nie zanudzać moich gości :wink: :D
[...]
Mi ciągle mało. Piszesz, ze ogródek malutki, ale te wszystkie zakamarki sprawiają, że wydaje się olbrzymi.
I skoro wszystko już pokazałaś, to czemu nie potrafię posklejać tych kawałków w plan ogrodu? :oops:
Chyba muszę go obejrzeć w naturze... :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”