Storczyki busybees:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki busybees:)

Post »

Witaj na forum :wit
Piękny biały Phalaenopsis, mimo, iz to kwitnienie sklepowe, to bardzo ładne ;:138
Ten drugi storczyk, to będzie Cattleya, również proponowałabym przesadzić do nowego podłoża dla storczyków, możesz również dodać sphagnum na wierzch ;)

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pobytu w Orchidarium :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zabka_Monis pisze:No to super zaczynasz zakupy :tan
Na 100 % miałaś śliczną Cattleyę :) Wpisz w google i porównaj kwiatki ;:108
Dziekuje Ci Zabko slicznie, porownalam wlasnie i masz zupelna racje :)
Teraz przynajmniej wiem z czym mam do czynienia
;)

Jaki polecacie specyfik do nablyszczania lisci, najlepiej do kupienia on-line?

Wando, na fotce tak wlasnie wyglada ale tak naprawde ma jakas mieszanke a od polowy mech.
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Ten listek został poparzony od słoneczka i zasechł. Wszystko jest OK nie masz się czym martwić :)

Cattleya jest w sphagnum. Ja bym przesadziła ją do kory, bo w sphagnum Cattleyi bym nie trzymała. Podobno one muszą siedzieć w samej korze bez dodatków. Tylko teraz już nie pora na przesadzanie... Ale zobaczymy co poradzą inne Forumowiczki ;:108 Ja mimo wszystko bym przesadziła ją ;:108
Powiedz jak podlewasz Cattleyę? Bo widać ma ładne zdrowe korzenie :)

Gratuluję własnego pędu ;:63

Co do nabłyszczania liści to absolutny ZAKAZ!! Liście storczyków nie wolno niczym nabłyszczać. Lepiej przemywać je wodą z dodatkiem cytrynki i będą ładnie się prezentować :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Piękny zapączkowany Phalaenopsis ;:138
Teraz niecierpliwie czekamy na kwitnienie ;:65
Co do podłoża Cattleyi, to ja bym wymieniła tylko górną połowę póki co, mech na dole ładnie wygląda, korzonki też ;:108
Moja cattleya ma w doniczce na dole keramzyt(drenaż, trochę kory, mech, trochę kory i na wierzchu mech.
Właśnie rosną jej dwa przyrosty.

Z listkiem nie powinno się nic więcej dziać, ewentualnie,jeśli to się powiększy, możesz ten kawałek odciąć i zasypać sproszkowanym węglem aptecznym w celu dezynfekcji.

Co do nabłyszczania liści, po co chcesz wydawać pieniądze na specyfiki?
Ja moje liście przecieram piwem, bardzo ładnie błyszczą ;)
Nie rozcieńczam ale jeśli masz obawy, to możesz rozcieńczyć piwo z wodą ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Zabko, podlewam tak... czekam az prawie przeschnie(zmienia sie jego waga, jest leciutki) potem wlewam do oslonki wode (z kranu odstana kilka dni) i trzymam w kapieli kilka godzin (okresie zimowym kilkanascie minut) az zupelnie nasiaknie. Wylewam wode, wycieram oslonke.
Nadmiar wody z kwiatka zawsze usuwam przy pomocy recznikow papierowych.
Zajrzalam do Twojego tematu (gratuluje slicznosci )i teraz juz wiem ze polowe doniczki Cattleyi to sphagnum (dolny) a polowe mech :)

Co do wody z cytrynka chetnie sprobuje:)

Haim, pieniazkow w dobym celu mi nie szkoda ale skoro piwo i cytrynka im nie zaszkodza to z pewnoscia beda lepsze :D

P.S. dziekuje za uspokojenie mnie odnosnie listka:)
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Nie moglam sie wczoraj powstrzymac i zakupilam 2 nowe cuda, musze jeszcze poczekac na dostawe ale i tak bardzo sie ciesze :heja
Rhynchostylis gigantea(fioletow0-rozowy) i Rhynchostylis gigantea var spot (bialy z fioletowymi brzegami).
Pojecia nie mam jak wyglada hodowla wiec jeśli ktos z Was zna sie na tej odmianie, chetnie poczytam :D
Ponoc mozna je traktowac jak Vandy ;:63
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Też mi się tak zdaje, że uprawiać jak Vandy :wink: Sama Rhynchostylis'a nie mam, jednakże jest on z vandowatych.
Czyli: dużo słońca, może być nawet okno południowe, jeśli masz.
Podlewanie raz na tydzień od rana do wieczora, przez kilkanaście godzin (niektórzy praktykują ok. 4godz. 2 razy w tygodniu, jednak tak jest prościej i też ładnie rosną vandowate).
Nawożenie raz w miesiącu nawozem do storczyków w dawce podanej na opakowaniu, mniej-więcej co 3-4 podlewanie.
I to chyba wszystko :)
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Anisska, dziekuje za wskazowki :)
czy takie mocne sloneczko im nie zaszkodzi, obawiam sie poparzenia :shock:

Widzialam Twoja sliczna niebieska Vande, choruje na taka ale jeszcze nigdzie u siebie nie widzialam :(
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Nie zaszkodzi, nie bój się :wink: Trzymam je na oknie południowym bez żadnych zabezpieczeń (przynajmniej liście, bo zazdroski, które są do wysokości wazonów, zakrywają korzenie) i nic nim nie jest. Nawet ostatnio na jednej niebieskiej, która przekwitła ok. 1,5 tygodnia temu, pojawił się pędzik :) U vandowatych nadmiar słońca nie objawia się raczej poparzeniami słonecznymi, ale czarnymi kropkami na liściach, które schodzą po zmniejszeniu ilości światła.
Co do niebieskiej Vandy... mam je dwie i planuję je sprzedać za rok, a konkretnie tą, która kwitła na dwóch pędach - oczywiście kwitnącą :lol: Ale ciii... bo tu nie można o sprzedaży rozmawiać... ;:123 ;:218
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Witaj na forum :)
Ładna roślinka z katlejki<jestem w nich zakochana>. Też bym ją przesadziła i koniecznie Zrób dziurki po bokach doniczki lub Wsadź np: do koszyczka dla roślin cebulowych :)
A spagnum Możesz luźno ułożyć, tylko cieniutką warstwę na wierzchu doniczki. Trzeba codziennie pryskać, tak, żeby spagnum bylo wilgotne. A nie suche lub calkiem mokre. Powodzenia w uprawie ;:108
Hmm..nabłyszczacz do storczyków? Pierwszy raz słyszę o czymś takim...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Anusska, zazdroszcze Ci :D tez marze o takim storczyku ktory bedzie kwitl na okraglo.
Odnosnie zakupu, polski rynek mam raczej zamkniety bo cala zabawe zabilyby koszta przesylki, u mnie w miescie jest jedno centrum ogrodnicze(ceny z kosmosu), kilka supermarketow(maly wybor) wiec zostaje mi tylko serwis aukcyjny.

Marzy mi sie pojechanie na wystawe, najblizsza dopiero we wrzesniu ;:138
dla zainteresowanych kalendarium wystaw w UK http://www.iantparsons.creators.co.uk/D ... wdiary.php

justus27-przesadze na pewno tylko najpierw musze to spagnum zakupic (moze ktos wie pod jaka nazwa handlowa szukac tego w UK?).
Czy spryskiwac roslinki moge woda mineralna niegazowana? generalnie jaka woda jest najlepsza?
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Ja do pryskania używam wody destylowanej z odwróconej osmozy i taka jest rekomendowana :) Woda mineralna nie jest dobrym pomysłem...
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Beato,

cieszę się ,że jest Was coraz więcej z wysp.Pomału ...a założymy specjalny klubik :P .
Ważne, ze jesteście wsród swoich; pewnie łatwiej o komunikację wzajemną .
O atmosferę rozmów sami dbamy więc... bywa miło -to taka mała reklama :tan .
*** co do pytania:
Beata pisze:pod jaka nazwa handlowa szukac tego w UK?).
Otóż..jak pamiętam/sprawdziłam również teraz/ mozesz spróbować nawiązać kontakt
---> T U T A J
Tam jest wszelkie zaopatrzenie w akcesoria i...storczyki pewnie też :P
To zapewne nie jest jedyne miejsce zaopatrzenia ale... innych nie szukałam.
nazwa taka sama jest jak u nas ;podobnie jak cena :P
NEW ZEALAND SPHAGNUM MOSS - dry
compressed form, bale, long strands, top quality

Zyczę powodzenia i przyjemnych kontaktów
pozdrawiam JOVANKA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Beatko wśród storczykowo zakręconych :wit Pięknie zaczyna się twoja przygoda z tymi cudnymi kwiatami ;:63 Gratuluję Ci pierwszego własnego kwitnienia i życzę wieeeelu kolejnych ;:138
Do spryskiwania sphagnum używam tylko i wyłącznie wody destylowanej. Woda mineralna jak sama nazwa wskazuje ma dużo różnych związków, które odkładałyby się w podłożu i z czasem zaszkodziły korzeniom.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Jovanko dziekuje Ci bardzo na naprowadzenie mnie :)
Wyszukalam sobie po nazwie i znalazlam mase dostwcow wiec juz przesadzenie mi nie straszne :heja

efciu i kasiunieczko wlasnie dlatego spytalam o ta wode, najbardziej na swiecie nie chcialbym im zrobic krzywdy.
Juz zakupilam wiec prysznic maja gwarantowany ;:108
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”