Drzewo bagienne,na mokradła
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: drzewo na mokradła
A metasekwoje w naszym polskim klimacie (zróżnicowanym mocno w różnych regionach) mają szansę przetrwać np. długi, mroźne, niezbyt śnieżne zimy i przymrozki po nich?
A co do drzew na mokre gleby, zerknij jeszcze tu:
- Jakie rośliny lubią bardzo wilgotną glebę ?
- Drzewo bagienne
A co do drzew na mokre gleby, zerknij jeszcze tu:
- Jakie rośliny lubią bardzo wilgotną glebę ?
- Drzewo bagienne
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2010, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewa dobrze chłonące wodę ?
Witam wszystkich.
Poszukuje informacji o drzewach które dobrze wchłaniają wodę z gleby. Otóż często zalewa podwórko w miejscu zamieszkania i szukam dodatkowego wsparcia w "siłach przyrody"
. Kiedyś słyszałem że Topola włoska się do tego nadaje i w dodatku szybko rośnie ale ile w tym prawdy to nie wiem. Może ktoś z forumowiczów ma podobny problem i zechce się podzielić wiedzą...
Poszukuje informacji o drzewach które dobrze wchłaniają wodę z gleby. Otóż często zalewa podwórko w miejscu zamieszkania i szukam dodatkowego wsparcia w "siłach przyrody"

Re: Drzewa dobrze chłonące wodę ?
Brzoza.
400 l/dobę
400 l/dobę
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Imponująco
Ostatnimi czasy dowiedziałam się trochę o metasekwoi chińskiej - lubi podmokłe stanowiska więc podejrzewam, że "trochę" wody też wypompuje
I pomysł Mirka świetny. Są takie fajne gatunki np. Brzoza Maksymowicza, której ja nie mogę mieć ze względu na brak miejsca i właśnie - wysuszanie terenu.

To, żę coś na błocie lubi rosnąć nie oznacza, że dużo transpiruje. Brzoza akurat rośnie głównie nia piaseczku...
A iglaki ogólnie mniej transpirują od liściastych- to oczywiście mniejsza powierzchnia zielonego, ale i fizjologia.
A iglaki ogólnie mniej transpirują od liściastych- to oczywiście mniejsza powierzchnia zielonego, ale i fizjologia.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, wygłupiłam się
a chciałam dobrze. Ale widocznie jeszcze dużo muszę się nauczyć.

Mozna by jeszcze eukaliptusa. Wykorzystywano do osuszania bagien w walce z malarią... ale nie ten klimat
Igły metasekwoi mają sporą powierzchnię. Może cypryśnik błotny?MirekL pisze:A iglaki ogólnie mniej transpirują od liściastych- to oczywiście mniejsza powierzchnia zielonego, ale i fizjologia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2010, o 12:16
O kurczę, a komu to się udało wyliczyćMirekL pisze:Brzoza.
400 l/dobę

A zatem brzoza, przy okazji czy sadząc o tej porze roku na przyszłą jesień mogę się już spodziewać jako takiego drzewa?
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
Drzewami dobrze osuszającymi teren są wierzby płaczące.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
U mnie skutecznie osuszyła wierzba o kręconych gałązkach.Czerwonolistna brzoza zaś posadzona w wilgotnym i gliniastym miejscu zmarniała, miała co roku b. malutkie listki i ogólnie słabo rosła.Zielonej nie sadziłam więc nie wiem.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Topoli nie polecam, ma bardzo agresywny system korzeniowy i może niszczyć fundamenty, a nawet wrastać do kanalizacji. Podobne zastrzeżenia są wobec orzecha włoskiego, który zużywa dużo wody.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Re: Drzewo bagienne
U mnie też podobnie z tą wilgocią..Posadziłam sobie 2 wierzby mandzurskie, na pewno będą miały co pic..I dosadzę jezcze wierzby Hakuro, tlyko nie mam tych piennych, ale i te muszę nabyć, ponieważ bardzo mi sie podobają..Skoro lubią wodę będą mieć jej dostatek
..Zatanawiam się też nad jesionem..Przy wejściu do adu rośnie topola i brzoza..Tam zawsze po zimie stoi dużó wody, ze trzeba wchodzić w kkaloszach..Ale stoją na lekkim wzniesieniu, ale obok jest zalane..BEdzie trzeba wyciąc topole, bo się jej obawiam juz..Ale niestety i tety daje ona latem dużo cienia, a u mnie praży mocno słońce..Dlatego muszę pomyślec o zastępstwie..Tam gdzie jest wyżej chciałabym posadzić Tamaryszek.. Mam kilka miejsc gdzie jest w miarę sucho, choć na suszę nie mogę narzekać..Macie może orientacje, czy ten tamaryszek sie uchowa...? Co lubi.? Może ktos posiada to drzewko u siebie w ogródku...

Re: Drzewo bagienne
Orzech laskowy oraz olcha idealnie poradzą sobie w takim ternie jaki jest u ciebie,nie wymagają też specjalnej pielęgnacji,są pod wieloma względami samowystarczalne.
regulamin forum