Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Re: Moje Hipeastrum

Post »

mam taką nadzieję, myślę że skąpe podlewania i w końcu jego zaprzestanie oraz bardzo wysoka temperatura przyczyniła się do szybszego zaschnięcia cebul.
Niestety hipek odmiany hercules pomimo długiego okresu rośnięcia w liście i sporego czasu zimowania nie zakwitł mi w tym sezonie :evil: nie wiem co może być tego przyczyną, ma duże dorodne liście ale stoi już prawie miesiąc i nie wypuścił pędu kwiatowego, wydaje mi się ze już chyba w tym sezonie nie zakwitnie :cry:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje tez w tym roku nie zakwitły, ale ja wiem że w piwnicy była za wysoka temperatura :cry:
W tym roku będą zimowały w chłodzie :P
Moje linki
KATARZYNA
Filifionka
200p
200p

Post »

no właśnie a gdzie można wstawić już zaschnięte cebule kiedy jest 30 stopni ciepła? Jak w takich warunkach najlepiej przezimować cebule? Moje 3 hipki już zimują ale obawiam się ze jest dla nich za ciepło tam gdzie stoją :|
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koleżanki zimują w lodówce > ja zimą zamierzam wsadzić wszystkie do torebki termicznej i zawiesić w kominie wentylacyjnym :P
Mieszkam w bloku więc, albo tam albo lodówka :P
Moje linki
KATARZYNA
Filifionka
200p
200p

Post »

Figo ja także mieszkam w bloku ale w kanale wentylacyjnym to akurat w moim przypadku jest bardzo ryzykowne, zazwyczaj trzymałam hipki w komórce jest tam ciemno i chłodno a na jesieni i w zimie to całkiem zimno ale teraz gdy hipki poszły spać wcześniej a taka temperatura jest na dworzu to nie wiem czy ta moja komórka zda egzamin, a jeśli chodzi o zimowanie w lodówce to jak je dokłądnie przeprowadzasz? Ja nigdy tego nie praktykowałam proszę o podpowiedź :)
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W mojej piwnicy jest bardzo ciepło :(
Co do zimowania w lodówce to zasuszone cebulki wkładały do torebki papierowej i wszystko wkładały do szufladki w lodówce :P
Co jakiś czas sprawdzały czy nie wdała się pleśń i to wszystko, bo jednak jest tam troszkę wilgotno :P
Moje linki
KATARZYNA
Filifionka
200p
200p

Post »

ja z chęcią wyniosła bym swoje do piwnicy est tam zimno i ciemno, tylko jest dość wilgotno a do tego boje się że jakieś szczury albo inni nie proszeni goście nie dobrały się do cebulek. Ja nigdy jeszcze przy zimowani nie wyjmowałam cebul z doniczek, kiedyś pseudo fachowiec nastraszył mnie że cebule nie doleżą długo bez ziemi, że zeschną się im wszystkie korzenie i się już nie odbiją :evil:
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Piwnica to dobre miejsce ale te gryzonie...a nóż im posmakują nasze cebulki :twisted:
Filifionka
200p
200p

Post »

no właśnie paskudne szczury :!: mam nadzieje że moja ciemna i chłodna komórka wystarczy żeby dobrze przezimować i zakwitnąć ładnie w przyszłym roku, bo w jaki jeszcze inny sposób moge je przezimować?
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Komórka chyba najlepsza,tylko żeby nie było za dużych mrozów.
Lodówka jest trochę ryzykowna ...bo tam jest wilgotno i cebule mogą pleśnieć. :roll:
Filifionka
200p
200p

Post »

też tak myślę, trochę boję się ryzykować i zimować cebule w lodówce, jeszcze nie dopilnuję i wda się jakaś pleśń. Pozostaną więc w komórce myślę że pomimo wysokiej temperatury na zewnątrz jakoś przezimują, szkoda że akurat ich sezon kwitnięcia przypada w takim terminie że zimują w lato, zimą było by znacznie łatwiej znaleźć jakieś zimne miejsce dla nich. mam jeszcze pytanie dotyczące przybyszowych cebulek, wszystkie małe cebule przesadziłam do oddzielnych doniczek tak by oddzielić je od "matek" ale zauważyłam że jedna z przybyszowych cebulek wypuściła nową przybyszową cebulkę, troche to dla mnie zdumiewające że mała przybyszowa cebulka wypuściła kolejną małą cebulkę. Czy komuś się to też zdarzyło?
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich po krótkiej przerwie . :D

Nadrabiam zaległości niedawno kwitł u mnie pierwszy raz Hipeastrum Chmielii,bardzo ładna polska odmiana

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siemka! :wink:
Wdaje mi si e jednak posiadasz Amarylis, bo pęd jest bardzo cienki a pędy Hipeastrum czyli zwartnicy są grube i puste w środku. :roll: :wink:
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Michaeli to nie jest amarylis :)

Tak jak pisałam to jest polska odmiana hipeastrum chmielii i pęd jest w środku pusty :P

Hipki maja różnej grubości łodygi hybrydy mają grube ale np.odmiany cybister są wysokie i cienkie,stare nie hybrydowe odmiany hipeastrum maja zazwyczaj niebyt wysokie średnio cienkie łodygi.

Amarylis ma inny układ liści,nowe liście wychodzą jeden z drugiego tworząc w ten sposób jakby drzewko,to niezbyt trafne określenie.

Pozdrawiam ;:7
Filifionka
200p
200p

Post »

Nusiu bardo uroczy hipek :wink: ma bardo ładny kształt płatków, skąd wzięłaś taką odmianę?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”