Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

O! jaki sympatyczny zwierz się okazał z tego przybłędy :D Pogłaskaj po skorupie go ode mnie.
Ja czekam na koniec sierpnia, bo wtedy powinny się wylęgać zółwiki z jaj złożonych na nszej działce.
Tylko kiedy one wyłażą? w dzień czy w nocy?
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu - to różowienie Westerlanda mi się wydaje bardzo interesujące :wink: Pat chyba zwiesza kwiaty z tego, co wyczytałam na forum, ale wydaje mi się, że to może być tylko w przypadku młodych krzewów, bo taki Charles Austin też w pierwszymi roku zwieszał kwiaty, ale potem już nie.
Trzeba będzie rozeznać sprawę. Przyznam, że jeśli chodzi o kolor, to Pat jest moją faworytką.

Asiu - Sahara rozumiem przebarwia się na ciemniejsze kolory w miarę przekwitania - czy mogłabyś zrobić fotorelację jakiegoś kwiatu? Wiem, że jesteś zajęta, więc jak się nie uda to nic się nie stanie :wink:

Marcjanko - o jakich żółwiach mówisz? Masz jajka błotnych na działce? To bardzo rzadki gatunek, obecnie (niestety). Nie mam pojęcia kiedy wychodzą, ale myślę, że musi być im ciepło (słońce), więc raczej w dzień niż w nocy - ale to moje domysły. Mój żółw w nocy śpi.

A właśnie - żółw dziś po raz pierwszy wszedł do kryjówki, którą mu przygotowałam na wybiegu - może miał już dość upału. Jak poszłam zrobić mu zdjęcie zobaczyłam, że już się obudził, a po ściance kryjówki (góra jest z doniczki), chodzi ślimak. Żółwik też go zauważył i odgryzł mu... no nie wiem co tam dołkadnie mu odgryzł, ale chyba większą część - w każdym razie o jednego mniej :twisted:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To chyba teraz wszyscy pobiegną do zoologicznego :;230

Dzisiaj w TV widziałam, że na terenach popowodziowych ludzie zakładają budki dla nietoperzy, żeby walczyć z plaga komarów.Podobno bardzo gustują w tych gadach. Może też trzeba było się zastanowić nad taka budką. :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mnie to jeszcze powinno zaskakiwać...że czego się nie dotkniesz, to podejście profesjonalne i metodyczne. Mówię o żółwiu konkretnie tym razem :-) Jestem pełna podziwu, czy Ty tę wiedzę miałaś wcześniej, czy jej nabyłaś na okoliczność?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He he, no na okoliczność oczywista :D Przecież trzeba się zapoznać z nowym osobnikiem, tym bardziej, że okazało się, że to krwiożercza bestia :twisted: :;230 (ale to dopiero dziś się wydało - wcześniej myślałam, że trafiła nam się żółwiowa pierdoła :;230 )

Dziś śpi na dworze - rany, jak się denerwuję :roll: No ale musi być dobrze :roll: W końcu w warunkach naturalnych też w nocy ciepło nie jest :roll: Taki ma skromny wybieg na razie (szybko sklecony):

Obrazek

i w "norze":

Obrazek

No więc tymi kamieniami zastawiłam mu wejście, a dodatkowo obłożyłam je cegłami - chyba żaden zwierz nie powinien się tam dostać. Rano odkryjemy - on wyjdzie dopiero jak się ociepli.

Posadziłam tam kilka roślin - chwastów, ale je już wyżarł (oczywiście wrzucamy mu chwasty kilka razy dziennie - no i na deser różę :;230 ).

Jutro wyjazd, mam nadzieję, że Rysiek będzie pamiętał o wszystkim :roll: Pal licho pomidory i ogórki, czy inne kwiaty doniczkowe, ale żeby o żółwiu nie zapomniał :roll:

Zrobiłam fotki winogron dla porównania po powrocie (widzę, że ślimaki zrobiły wżery - trzeba tam wysłać żółwia ;:224 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A taką miałam dziś działalność przetwórczo- manualną:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale super czosnek :shock: Muszę też sobie taki sprawić ;:65
Wybieg dla zółwia b.dobry, tylko żeby się nim czasem jakiś kocur nie zainteresował :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasze koty spoko, patrzą, ale nie ruszają - nawet się boją, jak ruszy w ich stronę :lol: Na noc będzie zastawiany, więc kot nie da rady :)

Czosnek jest wiosnenny, ale chcę kupić ten ozimy i posadzić na jesieni - mają większe główki, tylko ten jary jest lepszy do przechowywania podobno :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ten raczej na mały nie wygląda :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że jak ja bym go trzymała, to trochę inaczej by to wyglądało :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dominiko, obawiam się, że sprawy psa nie da się szybko załatwić... Wczoraj wykonałam kilkanaście telefonów, wszędzie przytakiwali ze zrozumieniem... ale odzewu na razie żadnego nie ma :twisted:
Paczka przyszła :lol: :lol:
Córeczka urocza!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dominiko z rozdziawioną gębą `czytałam o żólwiu (sory zółwicy)i ogladałąm zdjęcia i czytałam..

i wiesz co .. jednak Ci trochę zazdroszczę.. no fajna jest laska.
chwasty zjada..

wybieg pierwsza klasa.. jak zresztą wszystko u Ciebie. zawsze profesjonalnie.. zawsze na 100%
nawet róże na deser dostaje.. gdzie jej bedzie lepiej???

Twoja Pomyłka mi się bardzo podoba.... teraz zebyś poznała jej imię.. żebyś wiedziała co z tego wyrośnie.. jakich kształtów i wymiarów :)

a córunia.. śliczna jak mamusia ;:196
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Śliczna córeczka - widać , że pomaga mamie :D ;:63
A że żółw zjada ślimaki - nie wiedziałam... myślałąm, że to roślinożerca :wink:
Widzą Dominiko ( w tle córci), że sadzisz dużo przy płocie - robię podobnie :wink:
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dominiko - w sprawie Sahary zajrzyj do mojego wątku na str. 73, nie wiem czy uda się mi wrzucić więcej zdjęć, bo córka wymaga coraz większej uwagi - ale pocieszam się, że za jakiś czas wyrośnie na taką fajną jak Twoja uchwycona na zdjęciu :D

PS. na jednym z ostatnich zdjęć jest całość krzewu Sahary, choć z tego co pamiętam to już po maksimum kwitnienia, póki co krzew zrobił sobie przerwę, więc nowych fotek chwilowo nie ma
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dominiko! Gratuluję czosnkowych zbiorów!
Dobrze, że przyhołubiłaś tego żółwia. Domostwo ma eleganckie , a i wikt przedni. Moja córka miała takiego żółwia, żył w mieszkaniu i zapadał w sen zimowy w terrarium.
Dobrze, że Ci nie wystawią wieżowca obok działki.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Rodzina się powiększyła :lol:
Widzisz... te ślimaki to możesz wrzucać mu na wybieg, zamiast za płot... na pewno już nie wrócą :roll:
Swoją drogą... ciekawe jakby wyglądała pogoń żółwia za ślimakiem? No... ale skoro mówisz, że nie pierdoła... :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”