Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
ślimakom nie przeszkadza wysokość , u mnie właziły nawet na drzewa ... ale ładnie wyglądają w wiadrach i donicach ..podoba mi się rabatka host z liliowcem i tawułką ...
Monika i Janka dzięki.
Janka, wstawiając hosty do metalowych osłon nie chodziło mi o podniesienie ich. Wysokość dla ślimaków, jak słusznie piszesz, nie jest przeszkodą. Natomiast po metalowych elementach, szczególnie miedzianych i cynkowanych, chyba nie bardzo lubią się poruszać.
Janka, wstawiając hosty do metalowych osłon nie chodziło mi o podniesienie ich. Wysokość dla ślimaków, jak słusznie piszesz, nie jest przeszkodą. Natomiast po metalowych elementach, szczególnie miedzianych i cynkowanych, chyba nie bardzo lubią się poruszać.
Pozdrawiam, Andrzej
Także mam 2 hosty w starych ocynkowanych kotłach i potwirdzam Andrzeju Twoje słowa. Ślimaki trzymają się z daleka. Regula, czy zbieg okoliczności? Nie wiadomo, grunt,że efekt dobry. 
Kompozycje bardzo mi się podobają.

Kompozycje bardzo mi się podobają.

I właśnie o efekt końcowy chodzi. Pola, bardzo dziękuję za ocenę. Napisana przez Ciebie nabiera dla mnie szczególnego znaczenia. Rabatę z biegiem czasu pewnie trzeba będzie znów przebudować. Ale to za kilka lat kiedy rozrosną się młode hosty Madam, Moonstruck, Pineapple Poll, Paradigm.
Pozdrawiam, Andrzej
- sylwia13
- 50p
- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A na zimę chowasz je ?
Część zostanie posadzona jesienią na nowej rabacie, a część pozostanie w pojemnikach na zimę w ogrodzie.sylwia13 pisze:A na zimę chowasz je ?
Pozdrawiam, Andrzej
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
tez miałam w donicach hosty jak było ocieplenie domu i remont ogrodzenia , przez zimę przetrwały te co były wkopane w ziemię a które stały w zacisznym miejscu nie przetrwały ale ostatnia zima była bardzo mroźna i śnieżna ..
Z moich w donicach i pojemnikach nie przetrwała tylko jedna, a było ich kilkanaście. Nie przetrwała też jedna w gruncie.maniusika pisze:też miałam w donicach hosty jak było ocieplenie domu i remont ogrodzenia , przez zimę przetrwały te co były wkopane w ziemię a które stały w zacisznym miejscu nie przetrwały ale ostatnia zima była bardzo mroźna i śnieżna ..
Pozdrawiam, Andrzej
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę się wpisać, żeby jutro nie zgubić wątku i dokładnie przejrzeć 

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Re:
Orzechem włoskim? Pidżama, czy hostom to nie szkodzi? Mam przy płocie u sąsiada takowe drzewo i za strachu nigdy nie sadziłam w tym miejscu host .Pidżama pisze:U mnie rosną pod jabłonkami i orzechem

Moje rosną pod orzechem od 5 lat i dobrze się mają
Pilnuję tylko sprzątania liści.

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Bardzo mnie ucieszyłaś, Basiu!