Muchołówka

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Muchołówka

Post »

Masz rację. Małej sztuki lepiej nie stawiać. Moją dorosłą przysmażyło, a co dopiero młodą.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co do tego słońca to się tyczy każdej rośliny, nawet kaktusów, które normalnie wytrzymują i wyższe nasłonecznienie i temperaturę, a czasami w polskich warunkach młodziaki potrafią się nieźle przysmażyć.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Dracia90
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2010, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm.. a jak poprawnie wyciąć/usunąć wyrastający pęd kwiatowy? No bo przecież jak go ciachnę to na dole mimo wszystko taki "kikucik" zostanie.. :/
"Na tym świecie jedynie miłość zasługuje na wszystko. Cała reszta nie ma najmniejszego sensu."
[Paulo Coelho]
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Najlepiej delikatnie wyciąć jak najniżej się tylko da (ja to zrobiłam małymi nożyczkami do paznokci:). Ten mały "kikucić" usycha i ginie wśród nowych listków, które wyrastają. Pęd kwiatowy wycinałam już trzy razy, nigdy ta jego pozostałość nie miała negatywnego wpływu na dalszy wzrost roślinki.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ciachnąłem byle jak jak najbliżej ziemi. Już go nawet nie widać. Jak jest dłuższy to można go pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na mokrym torfie. Z nich mogą wyrosnąć młode roślinki. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Dracia90
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2010, o 20:45

Post »

Oki, dziękuję za poradę :D No bo dobrze mówię? To cholerstwo to kwiOt:

http://img837.imageshack.us/img837/7126/kwiot.jpg

Żebym nie upitoliła tego co nie trzeba LOL
"Na tym świecie jedynie miłość zasługuje na wszystko. Cała reszta nie ma najmniejszego sensu."
[Paulo Coelho]
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Tak, to pęd kwiatowy. Od liścia różni się tym, że jest okrągły w przekroju.
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Witam :wit
mam pytanie dotyczące mojej muchołówki, która obecnie zaczęłą swoją wegetację. Obcięłam już wszystkie czerniejące liście, został sam środeczek....ale nie wiem czy mam jeszcze ograniczyć podlewanie? Może w okresie zimowym trochę podsuszyć ziemię? Co Wy na to ? :)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że mylisz pojęcie i chodzi co o okres spoczynku.

Liści nie powinno się ucinać dopóki większość nie uschnie, bo muchołówka wysysa z nich soki.

Co do podlewania to trzeba trochę ograniczyć. Im niższa temperatura tym mniejsze podlewanie. Moja stoi na balkonie i torf jest lekko wilgotny.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

mam pytanie:
Moja muchołówka ma długie liście i malutkie pułapki. Czy w związku z tym, wszystko jest w porządku, czy coś poprawić?
zimowałam ją ale nie straciła wszystkich liści. Ma też jasne liście, za jasne....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
86ruda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2013, o 10:34

Post »

Kupilam dzis mucholowke (przez internet mam nadzieje ze bedzie w dobrym stanie) I jako,ze nigdy nie mialam roslin owadozernych w domu mam kilka pytan do bardziej zorientowanych w temacie tych roslin ;-)
Przeczytalam,ze lubi ziemie torfowa. Moze to byc ziemia uniwersalna wymieszana z piaskiem ew.wermikulitem ?
Na dno dac drenaz?z keramzytu? (będę miala ten 6-8 mm jedyny jaki udalo mi sie w koncu dostac u nas) moze byc?
No I czy mam ja przesadzic od razu. No I co z zimowaniem?no bo skoro kupiona w grudniu dopiero to
Chyba zimowanie odpuscic?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”