Guciu - mała podpowiedź: moje kaktusy stały w tym roku cały sezon w ogródku na pełnym słońcu. Jedynym o czym należy pamiętać to żeby w czasie deszczów nie dać im za bardzo zmoknąć ;)
Guciu z tym oznaczaniem to ciężka sprawa sama się wczoraj przekonałam ,chciałam też oznaczyć swój ,czasami jest tak że tylko po kwiatku można odróżnić,wiesz poradzę ci zasięgnij rady prawdziwych kaktusiarzy oni na pewno oznaczą twoje perełki jest to zaprzyjaźnione forum z tym
Basia k pisze:Guciu z tym oznaczaniem to ciężka sprawa sama się wczoraj przekonałam ,chciałam też oznaczyć swój ,czasami jest tak że tylko po kwiatku można odróżnić,wiesz poradzę ci zasięgnij rady prawdziwych kaktusiarzy oni na pewno oznaczą twoje perełki jest to zaprzyjaźnione forum z tym
Basiu, jak nie damy rady to trudno, z tym kwitnięciem to u mnie jest problem, nie zasilałam ich nigdy, więc się pewnie zbuntowały.
Gymno powinien zakwitnąć na przyszły rok tylko nie podlewaj zimą i jak najbliżej okna żeby miał chłodniej .Na tamtych to się nie znam myrtylo raczej na podkładki jest używany więc chyba nie ma za ładnych kwiatów ,a ten drugi to jeśli jakiś kolumnowy to one kwitną po latach ,później wrzucę fotkę mojego gymno zobaczysz jakie ma ładne kwiaty
Gymnocalycium ma piękne kwiaty i kwitnie dość sługo. Mój G. baldanium kwitł w tym roku od maja do końca września. Są to kaktusy polecane początkującym kaktusiarzom i faktycznie zakwitają dość łatwo
Myrtillocactus ma drobne kwiatki i owoce przypominające jagody (jadalne zresztą) i jak napisała Basia jest używany na podkładki. Z tego co się orientuję, to w naszych warunkach ten kaktus nie zakwita.
Co do cereusa to te kaktusy kwitną dopiero po osiągnięciu znacznych rozmiarów i tego raczej nie da się przyspieszyć ;)
Obiecane zdjęcia ,ten z jasnym kwiatem jest taki jak twój ,chociaż one mają taką samą nazwę
Dawidzie co do cereusa to faktycznie kwitnie po około 10 latach ,ale kwitnienie można przyspieszyć odcinając górną część kaktusa zdolnego do kwitnienia i ukorzeniając go ,a tak swoją drogą to choruję na cereusa peruwianus ,może na wiosnę go zdobędę .