Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Po boku juz miał. :) Serio zero spryskiwania? Zero zero? Podlewać go choćby raz na miesiąc czy też nie wolno?
Magda
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spójrz Madziu tutaj masz link do reanimacji :
http://storczyki.wikia.com/wiki/Reanimacja_storczyka
Może włóż go chociaż w keramzyt, bo z tą korą to różnie może być... Sphagnum i keramzyt "wyciąga" korzenie.
Kora raczej nie... No ale skoro już jest w korze to może lepiej już nie robić mu stresów z kolejnym przesadzaniem... niech się jeszcze inni wypowiedzą.

Ja bym nie spryskiwała rośliny, jedynie podłoże. Ale to i tak nie jest raczej konieczne...

No i mam nadzieję, że doniczki nie masz wprost na keramzycie z wodą? tylko podstawkę, a na niej odwrócony podstawek i na tym doniczka? a wolne miejsce na podstawku to zalany keramzyt? :)
empe88
200p
200p

Post »

Monisiu, ale on ma jednego korzonka wyżynającego się i jednego dłuższego ale na samej górze doniczki. Nic nie dotyka tej wody... To i tak źle? Wydaje mi się, że może być wnioskując z tego opisu. :) NA razie włożyłam w korę, a za parę dni przyjdzie zamówienie ze spagnum i wtedy przełożę.
Magda
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Najlepiej wstaw fotkę jak go trzymasz ;:108
A jak przyjdzie sphagnum to go przesadź i nie wyciągaj co chwilkę..to najważniejsze...
empe88
200p
200p

Post »

Obrazek
Magda
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Widzę, że duże kawałki kory. To dobrze ;) Ale lepiej będzie mu w sphagnum... więc czekamy na przesyłkę ;:108 No i jak będziesz go kłaść do sphagnum to ja bym namoczyła ten długi korzeń po to by zrobił się bardziej elastyczny i dał się włożyć do doniczki do sphagnum, żeby ciągnął wilgoć ;:108
empe88
200p
200p

Post »

Ten długi korzeń niestety jest złamany a raczej nadłamany... Więc nie wiem czy na dłuższą metę coś pomoże. Ale starać się będę, choć widok jest straszny...
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Empe...Dbaj o niego. Ale nie Zaglądaj co chwilę do niego. Storczyki lubią, gdy się czasem o nich zapomni. Wtedy sie odwdzięczają nowymi listkami, korzonkami i kwiatami ;)
Trochę dystansu Ci życzę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Nie chcę być pesymistką, ale nie widzę zbytnich szans na uratowanie go ;:103 Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że sama często próbowałam, z różnym efektem, ratować beznadziejne przypadki choćby po to, żeby zdobyć nowe doświadczenia. Straty są nieodłączną częścią hodowli storczyków, niekoniecznie z naszej winy, dlatego musimy się z nimi pogodzić i oswoić przez np. próby ratowania takich ciężkich przypadków ;:108
empe88
200p
200p

Post »

Plany są takie:
wyjeżdżam na wakacje do domu rodzinnego bo tam znalazłam pracę na ten okres. Chciałam storczyki zabrać ze sobą, ale w tej sytuacji - zostawię je z narzeczonym u nas. Ja będę tam pewnie na weekendy a poza weekendem on się nimi zajmie. Jak będzie trzeba to wyśle mi zdjęcia. A ja nie będę ich dopieszczać ciągłym zraszaniem. Będę podziwiać storczyki mamy. :D Może te 1,5 miesiąca beze mnie pomoże kwiatkom...

Wiem, że te które są w najgorszym stanie nie mają właściwie szans. Ale chcę się wreszcie nauczyć, jak można pomagać storczykom. Tak żeby w przyszłości potrafić lepiej zadbać o te w lepszym stanie. :)
Magda
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Magdo podoba mi się Twoja postawa, tak trzymaj :uszy zaglądaj do nas czasami ;:196 :wit
empe88
200p
200p

Post »

Zaglądać będę na pewno, bo nie potrafię żyć bez tych wszystkich piękności :) Wczoraj byłam w Castoramie pooglądać storczyki. Jak na złość była cała masa Phalaenopsisów, Cambrii i Dendrobium Phal. i Nobile... Były też przecenione Phal. Ale się powstrzymałam... Dla ich dobra. I mojego portfela.
Magda
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

najlepiej rosną nie doglądane 8-)
Patrysia
empe88
200p
200p

Post »

Kochani, dostałam już spagnum. Co robić? Namoczyć je trochę, zwilżyć? Przed / po włożeniu storczyka?
Magda
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja je moczę, potem dobrze wyciskam i wkładam do storczyka luźno.
Powodzenia. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”