Gazania Cz.2
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Gazania
Te tutaj tak, bo te na poprzednich stronach to kupne. Hmm właściwie poza wysiewem do specjalnego podłoża do wysiewu nasion i późniejszym pikowaniem, to nic z nimi specjalnego nie robiłem. W dodatku źle je wysiałem, bo kępkami i potem je rozdzielałem pikując, co źle zniosły. Ale mam 35 własnych krzaczków gazanii, nie wszystkie jeszcze kwitną, w dodatku nieco późno je sialem, bo z początkiem marca. Może miałem po prostu szczęście:)?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marcinie...może ja za bardzo się starałam
jestem cierpliwa, więc spokojnie sobie poczekam, aż zakwitnie całe Twoje "stadko"
ja mam tylko trzy, więc u Ciebie to będzie prawdziwy festiwal gazani
pozdrawiam

Kochani ... widzę że muszę was troszeczkę po informować.
1. Gazanie kupne w sklepie ogrodniczym firm takich jak ( pso ożarów vilmorin itp ) są to odmiany słabego typu nie licencjonowane i kosztują 2zł
2 A Gazanie kupione na przykład w vitroflora są licencjonowane i są odmianowe i kosztują np 250 szt 30 zł. ( Różnica jest )
i w tedy mamy pewność na 90 procent że będą takie piękne jak kupne bo waśnie cześć polskich producentów zaopatruje się w powyższej firmie. oczywiście większy wybór jest na stronie producentów lecz są one zagraniczne więc koszty przesyłki wzrastają i są mało opłacalne przy małych zamówieniach
3 Gazanie wymagają retardowania oczywiście nie wszystkie zależy to od ich siły wzrostu.
4 A kolejna sprawa nie liczcie że jak zbierzecie nasionka sami ta roślina będzie taka sama to jst mało prawdopodobne bardzo mało kwiaty będą mniejsze kolory stracą barwę roślina się wybuja po prostu dzik ponieważ jest mała dziedziczność cech
1. Gazanie kupne w sklepie ogrodniczym firm takich jak ( pso ożarów vilmorin itp ) są to odmiany słabego typu nie licencjonowane i kosztują 2zł
2 A Gazanie kupione na przykład w vitroflora są licencjonowane i są odmianowe i kosztują np 250 szt 30 zł. ( Różnica jest )
i w tedy mamy pewność na 90 procent że będą takie piękne jak kupne bo waśnie cześć polskich producentów zaopatruje się w powyższej firmie. oczywiście większy wybór jest na stronie producentów lecz są one zagraniczne więc koszty przesyłki wzrastają i są mało opłacalne przy małych zamówieniach
3 Gazanie wymagają retardowania oczywiście nie wszystkie zależy to od ich siły wzrostu.
4 A kolejna sprawa nie liczcie że jak zbierzecie nasionka sami ta roślina będzie taka sama to jst mało prawdopodobne bardzo mało kwiaty będą mniejsze kolory stracą barwę roślina się wybuja po prostu dzik ponieważ jest mała dziedziczność cech
-
- 200p
- Kontakt:
Tak właśnie pomyślałem:) bo te cudeńka z amerykańskich czy holenderskich stron są niesamowite:) Ale zamierzam kupić na przyszły rok właśnie te amerykańskie, nie są takie drogie nawet i przesyłka tylko 3,50. Myślę, że jak ktoś ma tunel to warto zainwestować nawet tylko dla siebie w takie odmiany:)
a tak jeszcze na marginesie to holenderskie firmy mają większe zaplecze ofert niż polskie bo taka jest prawda to co oni mają ''dziś my mamy jutro'' (wiecie chyba o co chodzi ). Ale wiesz nie wiem czy są oni skłonni wysyłać małe ilości za granice. Ale spróbuj po szukaj może mają też inne oferty które cie zainteresują.
-
- 200p
- Kontakt:
Mam też dobrego kumpla w Holandii wiec on mógłby mi to po prostu przywieźć:)
o to jeszcze lepiej. Nie takie że czy ludzie wożą
-
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
ale śliczne , nie słyszałam nic że gazania może być wieloletnia ,, ale dobrze by było mieć ich jako byliny
-

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Mam jedną, biała gazanię w donicy na balkonie - kwitnie niezmordowanie, liście ma nieciekawe, trochę żółkną, ale kwiatów mnóstwo. Jest przepiękna.
W przyszłym roku również będę trzymać tę roślinkę, ale raczej kupię gotowe sadzonki, dwie lub trzy - i tylko na balkon.

- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Gazania w Polsce jest traktowana jako roślina jednoroczna ponieważ nie jest w stanie przetrwać naszej zimy. W naturalnych warunkach jest byliną. Można próbować zimować ją w mieszkaniu lub w jasnym zimnym (ale przy dodatniej temperaturze) pomieszczeniu. Takie eksperymenty były robione na tym forum, ale nie skończyły się wielkimi sukcesami.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
a moim daleko jeszcze do kwitnienia ,przy takiej pogodzie prawie wcale nie rosną .... chociaż może gdy popada i się ochłodzi to zaczną rosnąć ...
-