Storczyki Jagody
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Jagody
Justynko jak dotąd miałam same falki i tak podlewałam, ale skoro tak mówisz to np. cambrie i dendrobium czy miltonię lepiej podlewać przez podsiąkanie?
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Tak szczególnie dendrobium, ale też i cymbidium. No i woda nie powinna sięgać za wysoko, ale tak do 3/4 czy 2/3 wysokości doniczki właśnie żeby nie zalać nowych przyrostów (piszę jako Polak mądry po szkodzie
).

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- arlet3

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No dobra dziewczynki.Skoro podsiąkanie jest dobre to jak zrobić żeby korzonki powietrze czy też te na samym wierzchu też się cieszyło wodą.Oczywiście zraszanie stosuje również.
Ja moich nie podlewam nie wiadomo jak .Delikatnie polewam po wierzchu aby ziemia była mokra( jeżeli chodzi o dendrobia) a reszta co spłynie do podstawki zostawiam na jakiś czas.
Powiem wam że jak na razie "Nobilka" mi pięknie rośnie a nowe przyrosty jak na drożdżach ku górze się pną.
W moim przypadku się sprawdza.Chyba każdy musi swój styl wypracować.
Co o tym myślicie??
Ja moich nie podlewam nie wiadomo jak .Delikatnie polewam po wierzchu aby ziemia była mokra( jeżeli chodzi o dendrobia) a reszta co spłynie do podstawki zostawiam na jakiś czas.
Powiem wam że jak na razie "Nobilka" mi pięknie rośnie a nowe przyrosty jak na drożdżach ku górze się pną.

W moim przypadku się sprawdza.Chyba każdy musi swój styl wypracować.
Co o tym myślicie??

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- arlet3
Myślę, że masz rację Jagódko 

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Jagódko ja jak wstawiam swoje do kąpieli do przez kilka chwil przelewam je od góry i w ten sposób górne i napowietrzne korzenie też dostają wodę a jak są na tyle długie że sięgają do wody to jeszcze lepiej bo wtedy piją do oporu .Wiadomo że już zaspokoiły swoje pragnienie bo korzonki robią się zielone .jeszcze inaczej jak są krótsze to nalewam trochę wody np. w kieliszek i wkładam korzonek do niego i też pije ile potrzebuje, na zdrowie 

Ja wszystkie swoje storczyki (falki, dendrobia, oncidia, miltonię) podlewam tak jak Kasia- wstawiam do miski z wodą i od góry przelewam wodą-zieleninka rośnie jak oszalała.
Pozdrawiam Agnieszka
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ja również podlewam zamaczając do naczynek, każdy storczyk osobno ( mam akie po ciasteczkach z biedronki doskonale się nadają ) i trzymam każdego z 10 minut jak widzę że gora się mało napiła podlewam polewaczką od góry i mam tydzień spokoju w te upały
Ale masz rację, każdy z nas wypracowuje sobie inny sposób, kiedyś robiłam jak Ty , ale za szybko przesychały 

- myrtille1986
- 1000p
A ja mam smutny problem!!
Coś mi się dzieje ze storczykami.Jednemu robią się dziureczki w listkach tak jak by ktoś go dlugopisem ponakładał.A w drugim zaczęły się robić żółte plamy na liściach jakby od miąższu się to robiło.Zastanawiam się czym to cholerstwo wytępić.Wynioslam wszystkie dendrobia i miltosię z tego pokoju.Liścia z żółtymi plamami amputowałam.Nie wiem co dalej!!!

Coś mi się dzieje ze storczykami.Jednemu robią się dziureczki w listkach tak jak by ktoś go dlugopisem ponakładał.A w drugim zaczęły się robić żółte plamy na liściach jakby od miąższu się to robiło.Zastanawiam się czym to cholerstwo wytępić.Wynioslam wszystkie dendrobia i miltosię z tego pokoju.Liścia z żółtymi plamami amputowałam.Nie wiem co dalej!!!

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Jagódko ten z dziurkami to może coś go kosztuje, czy smaczny jest
a ten drugi może trochę się poparzył ,czy nie stoją twoje kwiatuszki blisko szyby 

- myrtille1986
- 1000p
Nie nie stoi blisko szyby.Jest w takim pokoju gdzie jest cały dzień słonecznie ale nie świeci na niego bezpośrednio słońce bo na szafkach stoi.Daleko od okien.
Co do "kosztowania"
.Wszystkie kwiaty spryskane zostały sprejem na różniaste łobuzy.Nawet mucha przysiadłszy na listku umarła od jego ciosu. Wiec robactwo chyba możemy wykluczyć.
Ależ ja piękne słownictwo używam sama siebie nie poznaje
Co do "kosztowania"

Ależ ja piękne słownictwo używam sama siebie nie poznaje

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- myrtille1986
- 1000p
Dziś kupiłam sobie dwa fajowskie storczyki!!!Na pocieszenie!!Choć są piękne jakoś mi smutno.Pochwale się nimi oczywiście może wy mi poprawicie humor.Zdjęcia będą nie wyraźne jutro postaram się leprze wstawić.
i dziwaczek ma listki na pędach a jeden wyrasta z samego środka,gałązek ma 10
Nie pokarze wam całego zdjęcia bo jakoś się trzęsę i nie było nic widać.

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Jagódko te trzęsące się rączki to z podniecenia że zakupiłaś takie śliczności? Czy ja dobrze zrozumiałam ty masz na łaciatku nową roślinkę? jak tak to jakbyś kiedyś zdecydowała się jej pozbyć to ja bym bardzo szczerze się do ciebie o niego uśmiechnęła
a dziewczynki co wy za szyframi mi tutaj proszę po polskiemu 

- myrtille1986
- 1000p
Kasieńko troszkę jaśniej bo ja dziś niekumata jestem
.

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków