Wszystkie latorośle z całą łozą zostaną wycięte w tzw. pień - oczywiście po zbiorach. Dla pięcioletniego krzewu 12 płodnych latorośli o długości 2,2 metra to wg mnie trochę za dużo.suzana pisze: i pąki zimowe na szczycie.
Będzie czego pilnować.
Winorośle i winogrona Cz.1
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona :)
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zenonie, jaką formą prowadzisz? Przypuszczam że pewnie Guyot'a skoro masz do wycięcia w pień. U mnie sznur skośny- cięcie Casenave, trochę zagęszcza mi krzewy, cięłam na 4-5 oczek ale na 3 oczka widzę że wystarczy.
Z kolei Kristaly mam Guyot'em i w zimie jednak część pąków kwiatowych przemarzła( nie okrywany) i nie równo rosną łozy.
Z kolei Kristaly mam Guyot'em i w zimie jednak część pąków kwiatowych przemarzła( nie okrywany) i nie równo rosną łozy.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może w końcu kiedyś się doczekamy prawdziwych ŚOR dla winorośli i wtedy będą jasne terminy karencji dla klimatu Polski.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
O co ten płacz?, przecież cała nowożytna historia pestycydów wywodzi się z winnicy i tan zauważono pozytywny wpływ miedzi na zdrowie krzewów. jakie uprawy, takioe preparaty- będą winnice, będą iśrodki.Space99 pisze:Może w końcu kiedyś się doczekamy prawdziwych ŚOR dla winorośli
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Tylko ci pionierzy, którzy mają winnice, mogą albo ryzykować coroczną utratę plonów (i krzewów), albo łamać przepisy i stosować skuteczne środki dopuszczone w krajach winiarskich.
Wyobraź sobie, że zakazaliby innych środków do ochrony drzew owocowych - zostałaby
miedź, siarka i mankozeb. I o to jest ten płacz.
Wyobraź sobie, że zakazaliby innych środków do ochrony drzew owocowych - zostałaby
miedź, siarka i mankozeb. I o to jest ten płacz.
- maryann
A jak w czosnku mamy niszczyka i "obecnie nie ma żadnego zarejestrowanego środka..." i opryskam innym, to łamę prawo? Wtedy nikt nie uprawiałby czosnku! A tu z Polski potęga! Skoro nie ma w programie ani w zaleceniach, to trzeba samemu wymyśleć albo podpatrzeć i nikt Ci nic za to nie urwie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- dominikams
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
W winnicach towarowych są kontrole PIORiN na pozostałości środków ochrony roślin( badają owoce), trzeba prowadzić ewidencję zastosowanych środków, datę oprysku.Są mandaty pieniężne za ewentualne wykroczenia.
Dominika mnie uprzedziła, była szybsza.
Dominika mnie uprzedziła, była szybsza.

- maryann
Dziękuję, wyjaśniło- rzeczywiście uwzięli sie na wino. Bo inaczej musieliby sprowadzać do polski 100% żywności, tak jak do tej pory 100% win... i tego komuś żal.dominikams pisze:Myślę, że to ci wiele wyjaśni
ps. Dominika, czemu tu nie masz takiego pieknego avatara, jak na tamtym forum?

- dominikams
A co, ten ci się nie podoba? 

- maryann
Dziś o winogrona łatwo, a ładna buzia zawsze w cenie... 

- dominikams
;:44
;:78

- dominikams
Ja też zrobiłam ostatnio fotkę Kristaly:Space99 pisze:Tak wygląda gronko Kristaly i rośnie dość szybko

Nie wiem, jak dziś wygląda, bo nie zaglądałam, mam zamiar zajrzeć w poniedziałek, żeby był równo tydzień - będę miała jakiś tam punkt odniesienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 wrz 2008, o 22:21
Bardzo proszę o pomoc.
Kupiłam Reginę,Arkadię,Kodriankę i Minesotę
W jakim odstępie najlepiej je posadzić.
Czy jest możliwość uzyskania z nich pergoli.
Sylwia
Kupiłam Reginę,Arkadię,Kodriankę i Minesotę
W jakim odstępie najlepiej je posadzić.
Czy jest możliwość uzyskania z nich pergoli.
Sylwia
SYLWIA
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sylwia różne szkoły sadzenia są w związku ze sposobem prowadzenia krzaków ja mam w rzędzie co 1,80cm . Na pergole raczej te odmiany się nie nadają no chyba , że Minesota bo tej odmiany nie posiadam. Na pergole to np. swensona polecam .