Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

To prymulki jeszcze kwitną ? :shock:
Masz chyba ogród rozciągnięty w czasie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany jak dawno u Ciebie nie byłam, ale tu się pozmieniało. Bardzo sucho macie, bo u mnie mimo upałów ziemia ciągle mokra.
A jak Ci się sprawuje pierwiosnek viala? Od kiedy go masz?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, mimo suszy Twoje rośliny pięknie sobie radzą.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, mój ogród wygląda dobrze, bo M ciągle podlewał :lol: Teraz plewię :lol:
Czy masz dużo pomyłek wśród lilii?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza dziękuję za miłe przyjęcie ;:196
Zaległości u Ciebie nie mam dużych bo od czasu do czasu sobie spacerowałam ale tak po cichutku :wink: i podziwiałam a jest co :shock:. Tak troszeczkę zazdraszczam nawet tego jednego kwiata trytomy bo moje krzaczki niestety nie przetrwały nawały śniegu i .............a miałam już kilka kolorków no i pierwiosnek viala też padł .
Wpadła mi w oko Twoja piękna ciemna lilia , muszę jesienią poszukać na targach :D
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza liliowce przeurocze, lilijki też :) U mnie też straszna spiekota, a deszczu ani widu ani słychu :cry: Iza ja też mam takie lilie co w tamtym roku pięknie mi kwitły, takie bordowe ciemne, a w tym ledwo wyrosły na 20cm i nie kwitną :cry: Co za licho??
Też na jesień muszę spróbować ukorzenić róże...Niedaleko rośnie piękna, czerwona, pnąca...Taka mi się marzy...Ciachnę badylka i może się uda :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo mimo braku wody rośliny radzą sobie jak mogą - niższa roślina, mniejszy kwiat ale jest. Teraz piszesz,że nie masz w ogóle wody a z tego co pamiętam nigdy nadmiaru nie było. bardzo współczuję.
Lilie i liliowce cieszą oczy bo ładne choc nie tak dorodne jak w ub roku ale nie ma co narzekać.
Z białej godecji zbierz nasionka jeśli można do białej rabaty sie przydadzą bo wiem,że i Ty taka masz.
jolami rozmnażanie z sadzonek zielnych jest wielka frajdą i naprawdę warto spróbować.
Jedno ale ... sprawdziłam,że najwiekszy procent ukorzeniania mają sadzonki zielne pozyskane z pierwszych kwiatów róży.
Ja zaczynam mieć nadwyżki róż bo nie umiem się oprzeć sadzeniu gdy widzę piękna sadzonkę po przycięciu kwiatka. Dziwne ale ostatnią srogą zimę lepiej przetrwały sadzonki i nawet niektóre juz kwitły niż stare krzewy. Teraz wszystkie mają sie dobrze bo słonce rózom pasuje.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko dziękuję Wam za podwiezienie, już jestem w domu :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich cieplutko a nawet upalnie! :wink:
Wczoraj byłam w Gdańsku na forumowym spotkaniu. Było super! Poznałam osobiście kilka dziewczyn z grupy kaszubskiej i Wiesię-Pszczółkę spod Paryża. Pozdrawiam wszystkie serdecznie :wit

Marysiu - cała przyjemność po naszej stronie! My dotarliśmy do domu ok. 23.30.
Krysiu - ja chętnie przygarnę Twoje nadwyżki różane ;:224 Szczególnie te ukorzenione przez Ciebie. O nasionka się postaram. Pierwszy raz mam godecję. Wcześniej myślałam, że jest tylko taka różowo-czerwona.
Jolu - z tym ukorzenianiem to nie czekaj do jesieni...Jak tylko miną upały to wetknij kilka badylków do ziemi. Tylko nie zapomnij o butelce na wierzch :D Nie wiem co może być z Twoimi liliami...że wcale nie kwitną. Może stara cebula zgniła, a zostały tylko młode...
Elu - cieszę się, że czasem zaglądasz do mnie, i że znalazłaś czas i chęci by powrócić z nowym wątkiem. U mnie duża kępa trytomy od Zosi z forum też mocno przemarzła. Ta kwitnącą to mały szczypior. Kwiat jest tak niski, że prawie go nie widać na rabacie. Mam jeszcze żółtą (chyba jeszcze mam), ale tak mikrą, że nie wiem kiedy doczekam się u niej kwiatów.
Witaj Monia! Jak na razie pomyłek nie mam wśród lilii od pana P. Niewiele jednak jeszcze kwitnie, większość w pąkach. Jedynie mam pewne obiekcje do lilii Cecil. W tym roku chyba się przyłożyli by wysłać to co trzeba...
Aguś - to pozory. Co dzień jest gorzej :( Nie pokazuję tych co kiepsko wyglądają. Tawułki chyba całkiem wyschną zanim na dobre zakwitną. Na szczęście usunęli awarię i jest w kranie woda. Co prawda nie można powiedzieć, że leci tylko raczej kapie lub ciurka, ale jest ;:180 Co nieco mogłam podlać.
Gdzieś Ty się podziewała Magdo? Miło, że zajrzałaś. Sucho - to mało powiedziane :evil: Pierwiosnka Viala kupiłam w zeszłym roku kwitnącego na targach w Starym Polu. Ku mojemu zaskoczeniu przezimował ( późno wychodzi po zimie) i nawet zakwitł jednym małym kwiatkiem ( nabyłam go z 3 kwiatkami :roll: ). Zajrzyj do Ani-Raczek - tam zobaczysz jaki piękny i wielki może być ten pierwiosnek. Byłam w szoku gdy go u Niej zobaczyłam :shock:
Grażynko - niektóre prymulki kwitną latem :D , a niektóre po prostu powtarzają kwitnienie po przeprowadzce z doniczki do ogrodu.
Taro - trzeba przyznać, że ten rok wybitnie nie sprzyja roślinom. Najpierw okrutna zima, potem bardzo mokra wiosna, a teraz afrykańskie upały.
Janko - wstyd się przyznać, ale ja tej lilii w donicy nie nawoziłam wcale. Po zimie wyszła jako pierwsza i do tego w podwójnej ilości. Niestety z kwitnieniem się już nie śpieszyła - może właśnie dlatego, że nie czym się chwalić. Rosnąca obok pomarańczowa azjatka ma dwa razy kwiaty od niej.Aż dziwnie to wygląda.
Ewo - nie wiem co to za odmiana :( Coś mi się wydaje, że mam go od Ciebie albo Ty masz ode mnie :;230

Od kilku godzin jakaś burza kręci się w okolicach Elbląga i szczuje mnie deszczem. Niestety wciąż nie pada. Za to u mnie na działce wszystko zaczyna padać :cry:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne odmiany liliowców otwierają pojedyncze kwiaty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, liliowce piękne :D
Niestety, odkryłam już trzy liliowe pomyłki... jestem ciekawa, co dalej, bo większość jeszcze w pąkach.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ale śliczne liliowce , jeszcze nie mam takich kolorków i tak pokręconych płatków .. ale i na nie przyjdzie czas aby sobie dokupić ,,chyba taką jak ostatnia sobie dokupiłam na wiosnę i czekam aż zakwitnie ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
ballada
200p
200p
Od: 6 mar 2009, o 12:07

Post »

Dzień dobry! :wit
Po spotkaniu w realu teraz czas na wirtualną wizytę. Troszkę czasu tu spędzę nadrabiając...
pozdrawiam. Ewa

U Ballady
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza u mnie wczoraj popadało , mam nadzieję że i u Ciebie też bo podlewanie niewiele dawało za to po deszczu roślinki odzyskały wigor .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam jak zwykle wszystkich serdecznie wieczorowa porą!
Niestety u mnie wciąż nie padało i nie pada :( Co prawda teraz coś się kręci w pobliżu, mocno wieje i grzmi, ale czy skończy się to deszczem - nie wiem - choć bardzo bym sobie tego życzyła. Moje pobyty na działce ograniczają się tylko do podlewania. Aż serce boli jak się patrzy na mdlejące, usychające rośliny. Nie wiem jak u innych, ale u mnie niektóre liliowce i lilie zasuszają część pąków. Róże nawet dobrze nie rozwiną kwiatu a już zasychają im płatki. Dlatego dziś nacięłam trochę różyczek do wazonu.
Monia - przykro mi z powodu liliowych pomyłek. Też mam kilka, ale te cebule były z innego źródła. Chociaż dzisiaj zakwitła kolejna lilia od pana P. i jakoś nie przypomina żadnej z zamawianych przeze mnie. Moje cebule były bardzo małe. To też może mieć wpływ na wielkość i wybarwienie kwiatów. Już teraz widać, że jedna z lilii wcale nie będzie kwitła :( .
Janko - większość moich liliowców pochodzi z wymian na Forum. Muszę jednak poszukać i kupić kilka odmian o intensywnej barwie ( i w przyzwoitej cenie :wink: ). Dotychczasowe zakupy w większości to jakieś oszustwa w kolorze żółtym :roll:
Witaj Ewuniu! Miło mi bardzo, że mnie odnalazłaś. Cieszę się, że poznałyśmy się u Krysi. Może wkrótce znów dane nam będzie się spotkać :wink: Życzę przyjemnej lektury.
Elu - u mnie nic nie padało :( Zapowiedzi kolejnych upalnych dni mnie już przerażają.

Zastanawiam się co Wam dziś pokazać. Czy usychające tawułki, którym już chyba nić nie pomoże ( nawet na dobre nie zakwitły :( ) czy mimo wszystko kwitnące kolejne odmiany lilii i liliowców...Zamiast trawy ( nawet nie nazywam tego trawnikiem :;230 ) mam suchy step. Zresztą w całym mieście trawniki i skwery wyglądają podobnie.
Na początek lilie:
Obrazek Obrazek Obrazek

Chyba kolej na dalie. Jeszcze nie wszystkie zakwitły, więc nie do końca wiem co przeżyło zimę w piwnicy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejne liliowce z oczkiem;
Obrazek Obrazek

A na dobranoc kilka ogólnych ujęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”