Być może w przyszłości nowa odmiana
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
Jolu na zdjęciu masz roślinę rosnącą już czwarty rok (zdjęcie z przed kilku dni). Tak jak widać dość szybko rośnie -12 letnia roślina ma u mnie ok 100 cm wysokości i 120-140 cm. szerokości. Barwę żółtawą trzyma do końca czerwca , ale niekiedy (jak w tym roku) dłużej.
Pozdrawiam Janusz
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dziękuję za szczegółową odpowiedź, Nie mogłam znaleźć w necie takich wiadomości, a chciałam jej zapewnić właściwe, stałe miejsce.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Dwa lilaki posadzone przed trzema laty w ogrodzie kuzyna.Siewki bez jakiegokolwiek śladu przebarwień.nocny_drwal pisze: Zastanawia mnie tylko jedno, otóż na pierwszej stronie tego wątku również jest zaprezentowany lilak o podobnym przebarwieniu... Czy one mają do tego tendencję![]()
Mój nie jest siewką, został pozyskany na drodze sadzonki z całkiem zielonej rośliny, ogólnie zresztą dostępnej , bo rosnącej w parku
Pierwsze wrażenie to prawie szok.

Oba zmutowały? Tylko jakoś dziwnie

Leszczyna też! Nie za dużo tego dobrego ?

ps.Przy okazji wkleję aktualne fotki lilaka z pierwszej strony
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Tak szczerze powiedziawszy to na pierwszy rzut oka widać na twoich roślinach , że albo mają chlorozę albo jakieś chemiczne uszkodzenia
Oczywiście że wyszło by to po kolejnych latach obserwacji (pod warunkiem że ponownie nie byłyby spryskane Randupem)
Wyrokować o tym że coś nam wyszło ciekawego można dopiero po kilku latach obserwacji i zachowaniu roślin po przesadzeniu i po namnożeniu itd. Tym niemniej twoje obserwacje są również ciekawe 

Pozdrawiam Janusz
Kiedyś tam obsiał mi się w ogrodzie J. ch. 'Monarch'. Siewki już dwuletnie popikowałem, z czystej ciekawości. Większość oczywiście bardziej lub mniej wróciła do gatunku, ale kilka... Zresztą popatrzcie.
Na pierwszej fotce trzy obok siebie. Takich o zółtych młodych przyrostach jest zresztą pięć, o różnym zabarwieniu i sile wzrostu. Ten rózgowaty dość ciekawie wygląda, ale moim faworytem jest to trzecie. Pokrój taki, hmmm, conicowaty
, wzrost wolny. Gęsty, zbity.

Na pierwszej fotce trzy obok siebie. Takich o zółtych młodych przyrostach jest zresztą pięć, o różnym zabarwieniu i sile wzrostu. Ten rózgowaty dość ciekawie wygląda, ale moim faworytem jest to trzecie. Pokrój taki, hmmm, conicowaty

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
No i odpowiadaj tu na pytania "Co to za iglak?"
Kto przypuściłby, że to wszystko z jednej rośliny 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Z mamusi... diabli wiedzą, gdzie tatuś 
Siewki 'Yvonne'. Różnice widać gołym okiem. Oczywiście po wywaleniu na kompost zielonych...

Siewki 'Yvonne'. Różnice widać gołym okiem. Oczywiście po wywaleniu na kompost zielonych...
No widzę Mirku że oprócz pasji zbierania czarcich mioteł , zajmujesz się również w pewnej mierze hodowlą. Oczywiście życzę powodzenia w hodowli i selekcji nowych polskich odmian, których nie ma za wiele. 

Pozdrawiam Janusz
No coś by się znalazło jednak. U Sylwka T wynalazków dostatek, Wnuk....('Maria', 'Lucek', 'Balbinka' 'Selene') no można by wymieniać. Widziałem wiele wynalazków- tylko trzeba czasu, obserwować, namnożyć.
''Jantar' jeden mi raczył zaszyszkować. Zobaczymy, co wylezie...
A i w Krzywaczce by pewno coś znalazł
Siewki 'Sunkista'. Powtorzyło barwę ok 20 %.

Tempo wzrostu rożne, fason i kolor też. Trzy z tej partii:

Szybko rośnie, łuska żółtawo "marmurkowata:

Takich są trzy. Baaaardzo powoli rośnie, bardziej białe jak żółte.
Wątrobowce też dorodne

A to w typie 'Smaragda'. Pędy pionowe, cienka łuska.

No za jakieś pięć lat napiszę Wam, czy coś ciekawego z tego urosło
''Jantar' jeden mi raczył zaszyszkować. Zobaczymy, co wylezie...
A i w Krzywaczce by pewno coś znalazł

Siewki 'Sunkista'. Powtorzyło barwę ok 20 %.
Tempo wzrostu rożne, fason i kolor też. Trzy z tej partii:
Szybko rośnie, łuska żółtawo "marmurkowata:
Takich są trzy. Baaaardzo powoli rośnie, bardziej białe jak żółte.
Wątrobowce też dorodne

A to w typie 'Smaragda'. Pędy pionowe, cienka łuska.
No za jakieś pięć lat napiszę Wam, czy coś ciekawego z tego urosło

"Sunkist' bardziej stożkowaty, lepsza barwa zimą, 'Aurescens' raczej walcowaty, bardziej "żywopłotowy.
Trudno opisać, najlepiej popatrzec na stojące obok siebie- różnią się wyraźnie.
Trudno opisać, najlepiej popatrzec na stojące obok siebie- różnią się wyraźnie.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie to żadna rewelacja, ale chciałabym wiedzieć, czy dąb który odbija po przycięciu na czerwono to coś rzadszego czy niekoniecznie?:) Tu sami specjaliści. Poszłam na spacer i widziałam ogryzioną przez sarny ziewkę z zielonymi ciemnymi liścmi która odbijała na czerwono. Mój dąbek odbija na zielono, więc mi sie w oczy rzuciło..
Normalne.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Mam takie trochę głupie pytanie
Czy krzewuszka caricature ma tendencję do rewersji? Znalazłem pęd pofałdowany, ale całkiem zielony, czyli taka zielona caricatura
jest już takie coś?

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
No niestety zielone rewersie u krzewuszek kolorowych występują
Pozdrawiam Janusz
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Szkoda
Czyli taka odmiana już pewno istnieje, czyli teraz tylko pytanie, jak się nazywa? Od "zwykłej" 'caricature' podoba mi się bardziej, bo ma świetny kontrast między nowymi, a starymi liśćmi. Nowe są prawie żółte. Na zdjęciach tego tak nie widać, bo zachmurzenie było spore i kolor nie ten

A tu ten lilak. Mam nadzieję, że jednak mu się nie odwidzi i nie zrobi się zielony. Tu widać nowe przyrosty:

A i jeszcze taka ciekawostka w sumie, bo pstrych bluszczy od groma, więc nowa odmiana z tego żadna
. Na zielonym w zeszłym roku bluszczu wyszły takie listki:

A tu ten lilak. Mam nadzieję, że jednak mu się nie odwidzi i nie zrobi się zielony. Tu widać nowe przyrosty:

A i jeszcze taka ciekawostka w sumie, bo pstrych bluszczy od groma, więc nowa odmiana z tego żadna

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub