Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

U mnie niezła gnojówka wyszła z domowych odpadków - mam takie wiaderko (całe szczęście z szczelną pokrywką :wink: ) na kuchenne odpadki z przeznaczeniem na kompost a ponieważ ostatnio miałam trochę zamieszania, nie opróżniałam wiaderka na bieżąco, po 4 tygodniach zrobiła się gnojówka - moc rażenia węchu na 0,5 km. Poszło do kompostownika i od razu skoszona trawa, zaczęła się lepiej rozkładać... Bo dżdżownice już nie dawały rady jej przerabiać :roll:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Dminiko myślałam ,żeś pojechała na wakacje a Ty pilnujesz roslinek . Biedne roślinki w czasie tych upałów i trzeba im pomagac na ile się da ,ale za to nam się odpłacają . Tez wolę naturalne sposoby nawożenia a śmierdzidła są za darmo to dlaczego ich nie wykorzstać . U nas jeszcze w ubiegłym roku było tyle pokrzyw a teraz jest ich dużo mniej a o skrzypie to nie ma mowy tylko na cmentarzu . Różyczki śliczniutkie szczególnie te żółte
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Czy nie będę zołzą jak Ja również zapragnę ogólnych widoczków - twojego ogrodu.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ewciu - a no widzisz, jak wszyscy to wszyscy, babcia też :mrgreen:
Gnojówka górą - za rok też robię, po co mi jakieś tam oborniki ;:224

Klon też niedawno dostał gnojówki i proszę - stał jak zaklęty (te dolne listki na gałązce, wyrastające ciasno jeden obok drugiego to jego wiosenny przyrost - 2 cm) a od kilku dni buja :wink:

Obrazek

a tu w "całej okazałości" ;:224

Obrazek

Okaz nie? :;230 Za to wysoki jest, ma ze 3 m, już 2 lata temu, jak go wiozłam samochodem, to się nie mieścił, musiałam go wystawić przez okno i tak sobie powiewał (trochę go trzymałam, dobrze, że mogłam pojechać takimi bocznymi drogami).

Iza - trawnik nadal nie skończony - nic nie robimy, kompletnie nic. Mało tego, ten siany ze 2 tygodnie temu ledwie wyłazi, i to strasznie słabo (mimo że ciągle tam wodę lejemy). Mam w nosie, jak się wkurzę to przestanę podlewać i zasieję jeszcze raz na jesieni).

Plany są takie, że jak facet, co ma dwie działki za nami (jedna za drugą, w tym samym pasie) się wybuduje, to będzie dom, a jak nie, to domu nie będzie :;230 A tak na poważnie, na tym kawałku do W-wy (czyli jeszcze 2 działki za nami) obowiązuje zabudowa ekstensywna - 80% powierzchni działki wolne i tylko 2 kondygnacje).

Aniu
, ja też zapisuję nazwy róż :wink: No co zrobisz - siła wyższa ;:224 :lol:

Ola
- powodzenia i uważaj, żeby nie mieć kontaktu z gnojówką, bo potem nie można tego smrodu zmyć... ostrzegam (któregoś razu nalałam do konewki, dopełniłam wodą, ale zorientowałam się, że trochę śmierdzidła chlapnęło na rączkę konewki, więc postanowiłam opłukać rękę, bo przenosiłam konewkę - no i opłukałam... zawartością konewki :;230 w dodatku jeszcze na stopy mi poleciało :twisted: )

Asiu
- właśnie - jak dżdżownice? Zlokalizowałaś jakieś? Czy to znaczy, że przetrwały zimę? Gnojówka z odpadków... cudo!! Ale przecież miałaś zamiar sąsiadów odstraszać, więc chyba się sprawdziło :;230

Jadziu - żółte róże niestety nie moje, ja tylko się przymierzam do nich i nie mogę zdecydować, którą wziąć...

Fabi - jutro coś tam postaram się porobić :wink:

Tymczasem...

Mini-sesja Pomponelki (jakaś płaska jest - tak ma być? )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I White Rose (czy ktoś mi może potwierdzić - czy to jest White Meillandina? :roll: ):

Obrazek

Obrazek

Fotkę jakichś winogronek znalazłam - chyba Kristaly:

Obrazek

Sosna bośniacka ma jakieś białe sprzęciki watowate - to jakiś robal, nie? :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominiko - Pomponella jest chyba za płaska, na moja oko to wygląda ciut podobnie do Leonardo. Zobacz do wątku Ewy Gloriadei - tam są zdjęcia tej róży. Może poprawi się jej z czasem.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, właśnie miałam skojarzenie z Leonem, ale te kwiaty są małe - skoczę do Ewci obejrzeć jeszcze raz - może to pierwsze kwitnienie takie :roll:
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaraz zaraz! to gnojówkę mozna robić z chwastów?! nie tylko z pokrzywy? No tak, teraz mam wymówkę, że hoduję chwasty na nawóz :;230
A sosna bośniacka to marzenie mojego m., tylko jakos nie mogą jej dowieść do szkółki w naszej wsi.
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dominiko, ja obecnie mam nastawioną gnojówkę z kurzeńca, tylko bardzo oszczędnie jest stosowana. Roślinne mają dodatkowe właściwości, dobry sposób na zagospodarowanie odpadów.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że jakieś niedobitki dżdżownic przeżyły zimę. Teraz odnawia się stadko :D Muszę lepiej zabezpieczyć kompostownik w tym roku i częściej podlewać kompost - zresztą w tych temperaturach dotyczy to całego ogrodu... :evil:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Mam pytanko - co to jest "kurzeniec" ? I jak "wprowadza" się dżdżownice do kompostownika ? :oops:
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurzeniec - to nawóz z odchodów kur :D A dżdżownice dostałam od Dominiki :D , która się nimi ze mną podzieliła - ponieważ są to dżdżownice kalifornijskie nie przyzwyczajone do naszych zimowych temperatur, część u mnie nie przetrwała zimy, ale u Dominiki całkiem dobrze zniosły zimę.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie prawie właziłam do kompostownika :twisted: Zdjęłam przednią część, i przerzucałam kompost (znaczy to, co nim ma się stać), celem nawodnienia. Dotarłam do warstwy na wpół przetworzonej i widziałam, że dżdżownice są - tam było za to bardzo mokro (mam nadzieję, że nie za bardzo, ale na dole jest tylko siatka, wiec woda może odpływać). Lałam wodę warstwami, mam nadzieję, że teraz zacznie to wszystko - te wierzchnie warstwy - się rozkładać.

Cyknę jeszcze parę fotek różom i wrzucę :wink:
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Dziękuję Joasiu :) Widzę, że masz dżdżownice do zadań specjalnych :D W ogóle jesteście specjalistki od ogrodu ;:108
Ja muszę się jeszcze dużo nauczyć.. :oops:
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, nauczysz się szybko :)

Wstawiam foty swojej pomyłki :cry: Pomponików nie będzie :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś ma pomysł co to może być? Kwiat jest mały, ma z 5, najwyżej 6 cm.

Za to White Rose wydaje się być w porządku:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Domiś, ja mam rawie same pomyłki. Miała być Eden Rose, nie ma, Miala być Augusta - nie ma. Nie też Nostalgii. Czekam jeszcze na Kronenburga. I tak sobie myślę, że też pewnie nie będzie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”