Co to za rośłina - ZIELNIK
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się 10 to jest nawłoć
9 to pewnie topola jakaś.
Jeśli mogę spytać czego to ma być zielnik
Masz tu trawy, drzewa, krzewy dlatego pytam z ciekawości.
14 jarząb szwedzki
12 to może być suchodrzew pospolity albo może ligustr
11 jarząb pospolity
8 rdest sachaliński strasznie się wszędzie rozrasta
7 to może być tawlina jarzębolistna albo sumakiem
6 ja bym zastanowił się tutaj nad jakimś lilakiem bo na derenia te liście mi nie wyglądają. jakiego koloru były pędy.
Choć dereń jadalny faktycznie to też może być.
5 jesion chyba wyniosły
2 róża pomarszczona - rosa rugosa
Tyle z moich przypuszczeń.
9 to pewnie topola jakaś.
Jeśli mogę spytać czego to ma być zielnik

Masz tu trawy, drzewa, krzewy dlatego pytam z ciekawości.

14 jarząb szwedzki
12 to może być suchodrzew pospolity albo może ligustr

11 jarząb pospolity
8 rdest sachaliński strasznie się wszędzie rozrasta
7 to może być tawlina jarzębolistna albo sumakiem
6 ja bym zastanowił się tutaj nad jakimś lilakiem bo na derenia te liście mi nie wyglądają. jakiego koloru były pędy.

Choć dereń jadalny faktycznie to też może być.
5 jesion chyba wyniosły
2 róża pomarszczona - rosa rugosa
Tyle z moich przypuszczeń.

Więc tak... Zielnik muszę zrobić na biologię. Mają w nim się znajdować kilka liści drzew liściastych, krzewów i roślin zielnych oprócz kwiatków i oczywiście roślin chronionych.
Z tego co zdążyłam zauważyć to 11 jest gatunkiem chronionym :/, więc się muszę tego pozbyć. Jakbyście zauważyli jeszcze jakieś gatunki chronione to proszę o poinformowanie mnie
.
6 - pędy hmmm chyba były białe, niebardzo pamiętam, bo zrywałam to jakieś 2 miesiące temu. Myślę jednak, że jest to dereń, bo ma bardziej podobne liście do derenia niż do lilaka
Tak w ogóle to dzięki za pomoc
13 - nie sądzicie, że jest to róża rdzawa
A co do 12 - suchokrzew chyba nie bardzo
9 - jak myslicie może to być topola osikowa
a to może dodam, że te listki są długości ok 6-8 cm...
Z tego co zdążyłam zauważyć to 11 jest gatunkiem chronionym :/, więc się muszę tego pozbyć. Jakbyście zauważyli jeszcze jakieś gatunki chronione to proszę o poinformowanie mnie

6 - pędy hmmm chyba były białe, niebardzo pamiętam, bo zrywałam to jakieś 2 miesiące temu. Myślę jednak, że jest to dereń, bo ma bardziej podobne liście do derenia niż do lilaka
Tak w ogóle to dzięki za pomoc

13 - nie sądzicie, że jest to róża rdzawa

A co do 12 - suchokrzew chyba nie bardzo
9 - jak myslicie może to być topola osikowa

- krzysiek86
- Kontakt:
Jarząb szwedzki owszem jest chroniony na terenie gdzie występuje w sposób naturalny bez ingerencji człowieka.
Spokojnie możesz go umieścić w zielniku. Bo jest to ostatnimi czasu dość popularna roślina chętnie sadzona
w parkach, na skwerach czy na osiedlach.
Topola osika na pewno to nie jest tego jestem pewny na 100 procent.
Liść jest pewnie zrywany z dołu korony dlatego nie ma tego właściwego kształtu co te rosnące w centralnej
części korony drzewa. Uważam że może to być topola czarna. Szkoda że nie masz zdjęć tych drzew byłoby łatwiej rozpoznać co to za roślina.
Spokojnie możesz go umieścić w zielniku. Bo jest to ostatnimi czasu dość popularna roślina chętnie sadzona
w parkach, na skwerach czy na osiedlach.

Topola osika na pewno to nie jest tego jestem pewny na 100 procent.
Liść jest pewnie zrywany z dołu korony dlatego nie ma tego właściwego kształtu co te rosnące w centralnej
części korony drzewa. Uważam że może to być topola czarna. Szkoda że nie masz zdjęć tych drzew byłoby łatwiej rozpoznać co to za roślina.

Masz rację Krzysiek86 liście to ja zrywałam najczęściej z dołu - za wysoka to ja nie jestem
.
A następnym razem jak będę musiała zrobić zielnik to porobię pare fotek całych drzew, żeby było łatwiej.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Oddałam właśnie zielnik to za nie długo się okaże co to naprawdę były za gatunki ;)
Napiszę jeszcze czy mieliście racje.

A następnym razem jak będę musiała zrobić zielnik to porobię pare fotek całych drzew, żeby było łatwiej.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Oddałam właśnie zielnik to za nie długo się okaże co to naprawdę były za gatunki ;)
Napiszę jeszcze czy mieliście racje.
- krzysiek86
- Kontakt:
Zielnik oceniony
Wreszczcie otrzymałam mój zielnik z powrotem
. Dostałam za niego 5+
.
Jedyne co miałam źle to nr. 15 nazwałam go Topola włoska, a jest to Rdestowiec japoński.
14. Niedałam w ogóle do zielnika - nie wiem czemu, więc nie wiem czy jest to Jarząb szwedzki
13. To otrzywiście Róża rdzawa
12. Też nie wiem czy to był Suchodrzew pospolity, ponieważ urzyczyłam go mojej koleżance ;).
11. Jastrząb pospolity.
10. Nawłoć puźna.
9. nie wiem.
8. Rdest ostrokończysty.
7. Sumak octowiec.
6. Dereń jadalny.
5. Jesion wyniosły.
4. Tak Pięciornik - gęsi.
3. Otrzywiście Trzcina pospolita.
2. Róża pomarszczona.
1. Niewkleiłam do zielnika, więc nie wiem co to jest
.
Bardzo chciałabym podziękować wszystkim którzy pomogli mi przy indetyfikacji i przyczynili się do mojej bardzo pozystywnej oceny. Dzięki

Jedyne co miałam źle to nr. 15 nazwałam go Topola włoska, a jest to Rdestowiec japoński.
14. Niedałam w ogóle do zielnika - nie wiem czemu, więc nie wiem czy jest to Jarząb szwedzki
13. To otrzywiście Róża rdzawa
12. Też nie wiem czy to był Suchodrzew pospolity, ponieważ urzyczyłam go mojej koleżance ;).
11. Jastrząb pospolity.
10. Nawłoć puźna.
9. nie wiem.
8. Rdest ostrokończysty.
7. Sumak octowiec.
6. Dereń jadalny.
5. Jesion wyniosły.
4. Tak Pięciornik - gęsi.
3. Otrzywiście Trzcina pospolita.
2. Róża pomarszczona.
1. Niewkleiłam do zielnika, więc nie wiem co to jest

Bardzo chciałabym podziękować wszystkim którzy pomogli mi przy indetyfikacji i przyczynili się do mojej bardzo pozystywnej oceny. Dzięki

Proszę o identyfikację
Witam wszystkich
Mam do zidentyfikowania kilka roślin nigdzie nie mogę ich znaleźć
Dołączam parę fotek będę je regularnie dodawał
1 .....................................................................................................................................

2.......................................................................................................................................

3......................................................................................................................................

4.......................................................................................................................................

5................................................................................................................................

6..................................................................................................................................

7...................................................................................................................................

Mam do zidentyfikowania kilka roślin nigdzie nie mogę ich znaleźć
Dołączam parę fotek będę je regularnie dodawał
1 .....................................................................................................................................

2.......................................................................................................................................

3......................................................................................................................................

4.......................................................................................................................................

5................................................................................................................................

6..................................................................................................................................

7...................................................................................................................................

Re: Proszę o identyfikację
No muszę zrobić ale myślę ze dam rade
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Proszę o identyfikację
2 pyleniec pospolity
4 swierząbek korzenny
5 chaber ( o ile dobrze widzę niebieski koszyczek)
6 jakiś inny świerząbek albo trybula?
8 ostróżeczka polna
4 swierząbek korzenny
5 chaber ( o ile dobrze widzę niebieski koszyczek)
6 jakiś inny świerząbek albo trybula?
8 ostróżeczka polna