Moje storczyki - Anna cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz. 3

Post »

Pewnie u Ciebie Aniu to normalne że będzie kwitła ;:224 ;:196
AnnaL pisze:U Lc Cinnabar idą 3 nowe pseudobulwy :tan ale byłby widok jakby wszystkie 3 miały kwiaty :heja Jedna duża, 1 średnia i 1 mała.
oj szałowy widok :D :D byłby
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu wspaniała masdevallia ;:63 a że od wczoraj stałam się niespodziewanie posiadaczką jednej z przedstawicielek tego rodzaju - bardzo mnie teraz interesuje wszystko co znimi związane ;:108 Mam nadzieję kiedyś doczekać tak kwitnącej jak Twoja ;:65 ;:138
Laeliocattleya wspaniale rośnie - a może zrobi Ci niespodziankę ;:224 :?:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Halinko moja masdevallia nieprzerwanie kwitnie od ponad 6 miesięcy, sukcesywnie pojawiają się łabędziątka ( pączki) i potem kwiaty.Jednocześnie na roślinie jest kilka kwiatów i idą pąki. ;:3

Moniko dziękuję :D Cattleyka ma żółte kwiaty z leciutko mażniętymi policzkami w w kolorze brzoskwini ;:108 Jeśli będziesz chciała się wymienić na kawałek masdevalli chętnie :tan

Asiu tak pierwsze kwitnienie, jak ją dostałam do domu miała 1 pędzik bez kwiatka. U mnie urosły 2 pędziki i te kwiatuchy są już mojego chowu. :heja Zapach dendrobium jest wyjątkowy. ;:3

Iwonko dziękuję ;:196

Celinko mam nadzieję, że i tym razem uda mi się doprowadzić ją do kwitnienia. Poprzednio kwitła na 2 pseudobulwach. ;:224

Kasiu Twoja masdevallia jest chłodolubna :?: Doczekasz zobaczysz ona nie jest trudna w pielęgnacji. ;:108 Laeliocattleye będę doświetlać i mam nadzieję ujrzeć jej kwiaty. Chyba, że pochewki kwiatowe wyjdą wcześniej niż zapadną zimne noce to wtedy będzie doświetlana przez ;:3

Dziś zapowiedz kwitnienia dendrobium oligophyllum

Obrazek

Obrazek

Braciszek Pięknisia rozchyla dolne płatki. :tan

We wcześniejszym wątku pisałam i pokazałam zdjęcie jak wpływa zwiększenie wilgotności czyli hodowla w spagnum na rośliny. Na innych moich storczykach widzę zmiany na lepsze, gdy przesadziłam do spagnum.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pączuszki, to Dendrobium bedzie miało takie małe, jasnozielone kwiatki o dosć ekscentrycznym kształcie? Chyba kiedyś było takie na wystawie.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Dusiu kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce. ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

AnnaL pisze: Moniko dziękuję :D Cattleyka ma żółte kwiaty z leciutko mażniętymi policzkami w w kolorze brzoskwini ;:108 Jeśli będziesz chciała się wymienić na kawałek masdevalli chętnie :tan
Super ;:138 ;:138 Pomyślimy o tym na wiosnę jak tylko moja troszkę się rozrośnie dobrze ? :) Tylko pamiętaj o mnie :)
Dendrobium oligophyllum wklepałam, w google i jestem zachwycona! Czy to miniaturka ? :) Piękna będzie ;:167
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Tak Dusiu kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce. ;:3
To malutki, ale może jeszcze urośnie, bo ten na wystawie dość duży był jak na tą odmianę... Dokładnie nie pamiętam, ale miał może ze 30-40 cm. Ale miał dużo takich malenkich, jasnozielonych kwiatuszków, bardzo dziwnych.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Aniu wspaniałe będzie dendrobium jak zakwitnie, piękne bardzo delikatne kwiatuszki ;:63 ;:108

A moja masdevallia jest o umiarkowanych wymaganiach więc jak dla początkującego kolekcjonera to w sam raz :P Choć na liście zakupów mam jeszcze kilka, ale wybrałam wszystkie umiarkowane. Co prawda mam dwa duże północne okna, lecz nie wiem, czy będę w stanie zapewnić im te niższe temperatury :?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dendrobium oligophyllum pięknie szykuje się do kwitnienia - pączuszki są już całkiem, całkiem :wink:
Moja roślinka także zaczęła wypuszczać pąki, więc pewnie w podobnym czasie doczekamy się kwiatków. Tylko że, jak na razie dostrzegłam u niej jedynie 2 takie wypustki :( Co nie znaczy, że nie cieszę się na niezwykły zapach tych maleńkich kwiatuszków...

Dusiu, to raczej na pewno nie było Dendrobium oligophyllum, one nie osiągają tak dużych rozmiarów, a kwiatki mają białe jedynie z domieszką zielonego kolorku wokół warżki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale kwiatki wyglądały jak u D. oligophyllum, były małe i jakby zielankawe, ale nie przyglądałam mu się dokładnie, ponieważ wolę Phal. oraz wielkokwiatowe hybrydy Vand. Ale miał bardzo dziwne kwiaty, takie same widziałam kiedyś w wątku madzik na D. oligophyllum.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Aniu Masdevallia ładnie rozrośnięta.
Już nie mogę się doczekać kwiatków na dendrobium. ;:65 ;:65 ;:65 ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Aniu Phal. cornu-cervi cudowny, chyba sobie sprawie. Masdevallie tak mają, praktycznie kwitną bez przerwy.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu Dendrobium oligophyllum to miniaturka ;:108 A o cattleyce będę pamiętać ;:196

Kasiu wiesz jakie kwiatuszki będzie miała Twoja masdevallia :?: Północne okno chyba będzie odpowiednie ;:108

Anusska zauważyłam, że te wypustki nie idą równocześnie to pewnie Twoje jeszcze wypuści kilka. :)

Asiu dziękuję ;:196 i czekamy razem. ;:65

Przemku witam w moich skromnych progach :heja A cornu-cervi spraw Sobie ;:196 warte jest posiadania dla tych małych kwiatuszków. ;:108 Dzięki za informację o masdevalli ;:3
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aniu- piękna zapowiedź kwitnienia dendrobium. Ale Wiesz, ja zakochana w katlejkach. Pokazuj ją często...przynajmniej się będę cieszyć Twoim kwitnieniem ;) ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

AnnaL pisze: kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce. ;:3
to dopiero będzie cudny widok zobaczyć u takiego maluch kwiatuszki :) jużsiędoczekac nie mogę ;:108
Twoja cattleyka puściła piękne nowe korzonki i nowy przyrost, nie umiałam jej dobrze zakorzenić w korze, ciągle za sucho miała i zaczęła się marszczyć więc wrzuciłam w kamyki i szaleje :D ależ się cieszę :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”