Pierwsze kroki w uprawie storczyków

ODPOWIEDZ
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: pierwsze kroki w uprawie storczyków

Post »

właśnie wróciłam z castoramy, w której była wielka dostawa storczyków. Jak zobaczyłam,że również są woskowe moja radość była ogromna. Zaraz chwiciłam woskowego tygryska i juz chciałam isc do kasy ale zauważyłam,że pozbawiony jes on bez stozka wzrostu :( , nie tracąc nadzieji wziełą kolejnego i kolejnego w kazdym było cos nie tak, jak nie brązowe lub żółte liście to cały był zgnity i czarny w środku, spędziłam tam z godzinkę w poszukiwaniu zdrowego woskowego tygrska ale nie udało mi się takowego znalezc zdrowego.
Ponadto liśćie storczyka, którego kupiłam wczoraj również mnie bardzo niepokoją :( , jeden ma jakieś brązowe plamy a drugi jest w dziwne brązowe i czerwone malutkie kropeczki :( . Jestem załamana, bo dzisiaj naczytał się na temat chorób storczyków.
Ja nawet nie posiadam jakiegos srodka przeciw tej przypadłości
olcia1
200p
200p

Post »

wklejam zdjęcie liści, który Mnie nie pokoi, co byście zrobili na moim miejscu, proszę o porady
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

to jest od spodu liścia, od strony zewnętrznej prawie nic nie widać
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja bym ten liść natychmiast ucięła. Miejsce cięcia nalezy posypać sproszkowanym węglem, jeśli masz biosept lub chociaż citrosept, daj parę kropelek do wody i podlej go tym, gdy trzeba będzie podlewać. Ja gdzieś daję 3 kropelki na pół litra, ale to dla zdrowych roślin, dla twojego może z 5 kropelek na pół litra... Takie plamy są paskudne i lepiej ucinać, żeby się to nie rozłaziło.
Co do woskowych, szkoda, że żaden nie był dobry... Może nastepnym razem jakiegoś ładnego spotkasz?
olcia1
200p
200p

Post »

załamka, w tym storczyku również są jakieś robaczki, malutki, szybko biegają, jest ich pełno. Kurde zachciało mi się nowego storczyka :evil: . Juz go odizolowałam. Pewnie mam szybko biec po nowe podłoże i nową plastikową doniczkę, tylko co jeszcze? Mam kupić jakiś środek na te robale? I czy ten węgiel sproszkowany to dostanę w castoramie. Prosze o szybką pomoc

----Pt.09 lip.2101.20:13
to chyba wciorniastki, bardzo są szkodliwe dla storczyka? to chyba jednak nie są wciorniastki, też to nie są wełnowiec ani przędziorek. Chociaz z tych trzech najbardziej przypomina mi wciorniastka
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Olciu, bez paniki :P

- bywa ,że niepostrzeżenie nabywamy ze storczykami takie "zoo".

To są prawdopodobnie skoczogonki.
- owady żyją w podłożu przy zaleganiu wilgoci i nieprzewiewności podłoza.To ich idealne stanowisko.
Pojedyńcze można starać się usunąć/kąpiel -"podtopienie"
Przy dużej ilości :
1/najlepiej wymienić podłoże(mogą uszkadzać storczyki) .
2/ochronnie proponuję zastosowanie do podłoża pałeczek Provado ....
Stosowanie oprysków przy pomocy "ciężkiej" chemii nie będzie skuteczne, bez wymiany podłoża; traktować trzeba jako ostateczność (np.Nomolt 150 SC 0,05)

Pozdrawiam JOVANKA
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olcia, przyszłam do Ciebie z rewizytą. Ładnie zapowiada się kolekcja.

Pytałaś u mnie o wciornastki. Napisz proszę gdzie są i jakiego koloru.
Tutaj masz zdjęcie i info na temat różnych szkodników i ich zwalczania. http://www.storczyki.net/?storczyki,upr ... dniki.html
olcia1
200p
200p

Post »

jovanko Ty jesteś jak anioł stróż, zawsze się pojawiasz kiedy jesteś najbardziej potrzebna, Bardzo, Bardzo Ci dziękuję za to ;:196
Przyjrzałam się tym szkodnikom-skoczogonki i raczej nie przypominają ich te "moje" skodniki. JUtro przy dziennym świetle przyjrze im sie dokładnie a jak to są rzeczywiście one to się zastosuje do twoich rad. A jezeli to jest co innego to będę prosiła Twoje rady ;:224
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc
olcia1
200p
200p

Post »

Joane zauważyłam je jak pełzały-biegały po liściach nowo nabytego falka, jednak najwięcej ich było w wodzie, które spływała po podlaniu. Biegne poczytać o nich w podanym przez Ciebie linku.
Bardzo dziękuje za odpowiedz i za pomoc ;:196

Te porady przeczytałam zanim poprosiłam Cię o pomoc ale właśnie mam problem ponieważ nie identyfikowałam zadnego z tych robaczów u Mnie na moich storusiach.
Nie wiem czy przypadnkiem nie popełniłam błędu ponieważ przepukałm je bardzo mocno wodą :( , moze miały za wilgotno dlatego te "robadztwo" się przyplątało. na razie odizolowałam je od reszty i uważnie obserwuje
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

olcia1 pisze:załamka, w tym storczyku również są jakieś robaczki, malutki, szybko biegają, jest ich pełno. Kurde zachciało mi się nowego storczyka :evil: . Juz go odizolowałam. Pewnie mam szybko biec po nowe podłoże i nową plastikową doniczkę, tylko co jeszcze? Mam kupić jakiś środek na te robale? I czy ten węgiel sproszkowany to dostanę w castoramie. Prosze o szybką pomoc

----Pt.09 lip.2101.20:13
to chyba wciorniastki, bardzo są szkodliwe dla storczyka? to chyba jednak nie są wciorniastki, też to nie są wełnowiec ani przędziorek. Chociaz z tych trzech najbardziej przypomina mi wciorniastka
Doniczki nie trzeba wymieniać, wystarczy ją umyć. Co do robaczków, to mogą być skoczogonki, w moich też jest ich trochę, ale nie zauważyłam, żeby coś robiły, więc po prostu je ignoruję, bo i tak się ich nie pozbędę, a nie zamierzam stosować jakiś oprysków.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Ja też mam troche skoczogonków w jednym storczyku, ale kwitnie teraz więc nic z nimi nie robie. Później planuję go tylko przesadzic i zobaczymy...
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
olcia1
200p
200p

Post »

storczkowa, efcia to chyba rzeczywiście skoczogonki i jakby ich ilość sie zmniejszyła ale nadal uwaznie sie im przyglądam

a teraz taka mała prezentacja co sie dzieje u Moich storczyków
mój pierwszy własny pędzik
Obrazek

Obrazek

ten kwitnie nieprzerwalnie od lutego, chociaz z niewiadomych przyczyn zgubił ostatnki piekny, dorodny pąk

Obrazek

Obrazek

temu rozwijają sie kolejne pąki ale równocześnie przekwitają stare
Obrazek

a i prawie bym zapomniała o nowym listku
Obrazek

Obrazek

olcia1
200p
200p

Post »

kolejne,
moje ostatnie nabytki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

mój własny przyrościk, moja duma, dendrobium phal. różowe, ciekaw czy wypuści pęd kwiatowy
Obrazek

a tu poparzyłam liscie mojego sabotka jak podlewałam go odzywką ;:14
Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, gratuluję własnego pędzika. No i listek ładnie rośnie. ;:138 ;:138 ;:138
Nowości orginalne.
Ładny zdrowy ten przyrost na dendrobium.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="olcia1"]kolejne, moje ostatnie nabytki
Obrazek
Ten podoba mi się najbardziej ;:138 ale wszystkie są cudowne, gratuluję pędzika i listka ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie piękne, tyle kwitnień... Mi też się bardzo podoba biały z mazami, mam trochę podobnego, tylko mój ma inny kolor warżki, ale też niedługo zakwitnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”