Podlewać czy moczyć ?
- 
				volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- patrykgiel
- 500p 
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podlewać czy moczyć ?
Nie wiem czy ktoś jeszcze tu zagląda, ale sie podpinam.W styczniu kupiłam orchideę i niestety dziś już to wiem, ze zaszkodziła jej podróż do domu, a wtedy muślałam żegubi kwiaty z braku wody. Zamoczyłam ja do wody już nie pamiętam na jak długo, i niestety w szybkim tępie zgubiła resztę kwiatów. Jednak odpuściła nowe pędy i już od 3 tygodni kwitnie. No i pokusiło mnie. Ponieważ ma takie ciemne korzenie, a kwiatostan też jakiś krótki,choć 3 odnogi, mocząc inne ta też zamoczyłam i zaraz na drugi dzień jeden kwiat zwiedł. Następny  jeszcze tego samego dnia wieczorem, wiec szybko zmieniłam mu ziemię i już 3 dzień jest na suszy. na razie nic sie nie dzieje, ale nie wiem kiedy zacząć go lekko podlewać?

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja stosuję obie mwtody. Tzn. storczyki, które mam w mieszkani moczę - raz na tydzień <przy upalach i bezdeszczowej pogodzie>. Wkacjujące si storczyki podlewam, raz na ok.5 dni. Obie metody u mnie ię prawdzają. Jedyniie podllewanie trzeba częściej powtarzać...

zapytanie dot.storczyków w okresie kwitnienia .
Anuncjo,
w przypadku storczyków kwitnących trzeba zachować duży umiar w podlewaniu.
O tym, ze pogarsza kondycję kwiatów przekonałaś się. Im nie jest potrzebne nawadnianie, w kazdym przypadku przyspiesza
proces przekwitania ,to naturalna konsekwencja.
Przy umiarze nie stosujemy kąpieli ale podlewanie małymi porcjami, systematycznie.
Warto zapewnić wilgoć i przewiew wokół storczyków. Latem - niższą temperaturę warto zapewnić,poprawia kondycję.
pozdrawiam JOVANKA

Anuncjo,
w przypadku storczyków kwitnących trzeba zachować duży umiar w podlewaniu.
O tym, ze pogarsza kondycję kwiatów przekonałaś się. Im nie jest potrzebne nawadnianie, w kazdym przypadku przyspiesza
proces przekwitania ,to naturalna konsekwencja.
Przy umiarze nie stosujemy kąpieli ale podlewanie małymi porcjami, systematycznie.
Warto zapewnić wilgoć i przewiew wokół storczyków. Latem - niższą temperaturę warto zapewnić,poprawia kondycję.
pozdrawiam JOVANKA
JOVANKA, dzięki! To coś nowego sie dowiedziałam,nigdy nie robiłam im takiej różnicy, ale będę teraz uważać.Jeszcze jedno. Mam dwa "po przejściach", mają kilka będów kwiatowych i kwitną choć z przygodami.Jednego kupiłam chyba w marcu, miał jeden pęd kwiatowy cały już rozkwitnięty,zwiedły my 2 kwiatki, no i nic sie nie zmienia, ani liść ,ani nowy kożonek,ani nowe pęki kwiatowe.Zasilam nawozem do storczyków.Czy mam sie uzbroić w cierpliwość i dać mu odpocząć?

- Asiula5432
- 50p 
- Od: 10 cze 2010, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja znowu wyczytałam , że kiedy storczyki kwitną, potrzebują więcej wody  i byłam przekonana, że to prawda. Teraz już zgłupiałam... Chyba będę je traktować jak te niekwitnące, bo już nie wiem, w którą stronę mam dążyć (bardziej sucho, bardziej mokro)
  i byłam przekonana, że to prawda. Teraz już zgłupiałam... Chyba będę je traktować jak te niekwitnące, bo już nie wiem, w którą stronę mam dążyć (bardziej sucho, bardziej mokro)  
   pozdrawiam:)

i byłam przekonana, że to prawda. Teraz już zgłupiałam... Chyba będę je traktować jak te niekwitnące, bo już nie wiem, w którą stronę mam dążyć (bardziej sucho, bardziej mokro)
  pozdrawiam:)- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Powiem szczerze, że ja sama zauważyłam, że moje hybrydy nie lubią być zasuszane za bardzo kiedy kwitną. Oczywiście nie przeginam w drugą stronę również, ale po prostu nie dopuszczam by korzenie były zeschnięte.

Pozdrawiam, Justyna  
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!

Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- litlegirl
- 50p 
- Od: 22 maja 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz już wiem dlaczego mojej cambrii tak szybko opadły kwiaty  Człowiek uczy się przez całe życie
 Człowiek uczy się przez całe życie