Moje marzenie - maniusika cz.II .
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje marzenie - maniusika cz.II .
Janko można je połączyć choć ja tego nie planowałam.
Był czas,że co sie dało sadziłam aby umocnić brzeg nad wodą a do tego miało być wieloletnie,dobrze sie korzenić i zasłonić ziemię aby zielsko nie rosło.
Nie staram się aby moja działka wyglądała jak" bombonierka ". Preferuje naturalne widoczki choć nie zawsze to się udaje.
Był czas,że co sie dało sadziłam aby umocnić brzeg nad wodą a do tego miało być wieloletnie,dobrze sie korzenić i zasłonić ziemię aby zielsko nie rosło.
Nie staram się aby moja działka wyglądała jak" bombonierka ". Preferuje naturalne widoczki choć nie zawsze to się udaje.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ładnie będzie wyglądać , teraz mam puste miejsca po przekwitnięciu żonkili
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piękne lilie ,ale z niecierpliwością czekam na Twoją żółtą i czerwoną ostróżkę .
Nie miałam pojęcia ,że takie kolorki ostróżek istnieją .

Nie miałam pojęcia ,że takie kolorki ostróżek istnieją .

- maniusika
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez czekam jak zakwitną ostrózki , żurawki piękne.
pozdrawiam
pozdrawiam

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Janeczko w Stasi wątku tak napisałaś
"moja gruszka padła ,musiałam ją usunąć , nawet pień nie nadawał się na podpórkę ..na tym miejscu posadziłam właśnie cytryńca , dobrze że napisałaś że ma dwie odmiany to nie będę szukała drugiego ..."
Możesz napisać dlaczego padła Ci grusza ?
A pytam bo moja konferencja w tym roku ma sporo liści z pomarańczowymi plamkami (zdaje się,że to rdza gruszy) ale gruszek tez sporo i nie chcę wkraczać z chemią.
Co do cytrynowca chińskiego sprawa ma się tak,ze jeśli zależy nam na owocach ( a warto bo smaczne i do tego mnóstwo właściwości leczniczych) to trzeba mieć obok siebie egzemplarz męski i żeński więc minimum 2 egzemplarze.
"moja gruszka padła ,musiałam ją usunąć , nawet pień nie nadawał się na podpórkę ..na tym miejscu posadziłam właśnie cytryńca , dobrze że napisałaś że ma dwie odmiany to nie będę szukała drugiego ..."
Możesz napisać dlaczego padła Ci grusza ?
A pytam bo moja konferencja w tym roku ma sporo liści z pomarańczowymi plamkami (zdaje się,że to rdza gruszy) ale gruszek tez sporo i nie chcę wkraczać z chemią.
Co do cytrynowca chińskiego sprawa ma się tak,ze jeśli zależy nam na owocach ( a warto bo smaczne i do tego mnóstwo właściwości leczniczych) to trzeba mieć obok siebie egzemplarz męski i żeński więc minimum 2 egzemplarze.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Widzę, że i Ciebie dopadła żurawkomania
To fajna roślina i do tego różnorodna. Warto mieć chociaż kilka odmian.
U mnie grusza chyba też pójdzie jesienią pod topór...

U mnie grusza chyba też pójdzie jesienią pod topór...
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Uff.. jak gorąco...
Janeczko mam cytryńca, rodzi już kilka lat. Nie muszą być 2 szt, jest obupłciowy.
Jeśli będziesz chciała wkleję jego zdjęcie.A jesienią mogę dać sadzonki.
Pozdrawiam i dmucham chłodem

Janeczko mam cytryńca, rodzi już kilka lat. Nie muszą być 2 szt, jest obupłciowy.
Jeśli będziesz chciała wkleję jego zdjęcie.A jesienią mogę dać sadzonki.
Pozdrawiam i dmucham chłodem

Ale piękne żurawki a możesz wstawić nazwy ? Te grusze to w tym roku u wszystkich chore u mnie też.
- maniusika
nie wiem co jej się stało ale w środku była pusta a w tamtym roku jeszcze miała dużo gruszek .. na wiosnę uschły jej dwie gałęzie a później wiatr złamał czubek , myślałam że będę miała ładną podpórkę do cytrynowca ale nic z tego nie wyszło , była cała spruchniała .. , tak zostały mi jeszcze śliwka węgierka ale ta rośnie już kilkanaście lat i jedna jabłonka ,ta znowu młoda ale też ma jakieś narosty tak do zjedzenia mam tylko jagodowe krzewy ,truskawki i poziomki całoroczne .. jeżyny i jeżyno-maliny oraz maliny ..
a jak poznać jaki rodzaj u mnie rośnie , .... dopiero go wsadziłam i miał być samozapylający ....

zaczyna kwitnąc daglezja w tym roku i ona mi nie wyrosła p ma mało kwiatów ..

zaczęły kwitnąć irysy cebulowe sadzone na wiosnę , miały być wielokolorowe a kwitną tylko na fioletowo ...

i u mnie zaczynają kwitnąć liliowce ,,,
a co do żurawek to kupiłam chyba sashay ,elektra,marmalada shanghaj,fire chief przy wszystkich miałam etykietki ale mój wnusio wszystkie ładnie pozbierał i wyrzucił do kosza na śmieci . muszę chyba Igę poprosić aby mi ich nazwała ...
a jak poznać jaki rodzaj u mnie rośnie , .... dopiero go wsadziłam i miał być samozapylający ....

zaczyna kwitnąc daglezja w tym roku i ona mi nie wyrosła p ma mało kwiatów ..

zaczęły kwitnąć irysy cebulowe sadzone na wiosnę , miały być wielokolorowe a kwitną tylko na fioletowo ...

i u mnie zaczynają kwitnąć liliowce ,,,
a co do żurawek to kupiłam chyba sashay ,elektra,marmalada shanghaj,fire chief przy wszystkich miałam etykietki ale mój wnusio wszystkie ładnie pozbierał i wyrzucił do kosza na śmieci . muszę chyba Igę poprosić aby mi ich nazwała ...
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Janeczko cytryniec powoli rośnie, przynajmniej tak było u mnie. Do czasu, potem rusza szybko.
Chyba ze 4 lata tak słabo rósł, a teraz możesz zobaczyć. Wkleję go u siebie zaraz.
Chyba ze 4 lata tak słabo rósł, a teraz możesz zobaczyć. Wkleję go u siebie zaraz.

- maniusika
mój dopiero posadzony to prędko nie urośnie ,,
chciałabym posadzić obok jeszcze powojniki turgunckie aby szybko zrobiły cień pd zachodu , po wyrwaniu krzewów pod ogrodzenie teraz nie tylko wiatr hula ale i słonko mocniej grzeje ..

jedyny powojnik ,który mimo upału i suszy szybko pnie się do góry i pięknie kwitnie ..

a to nowy powojnik od tego samego sprzedawcy , ma tak samo szybko i wysoko rosnąć . czeka na posadzenie przy cytrynowcu ,, ale chyba jak zaczną padać deszcze bo teraz to szkoda go ruszać ..
.
a tak wyglądają moje begonie bulwiaste na kwietniku ..

a to są stale kwitnące na rabacie ...

a tak zaczynają kwitnąć moje największe kępy liliowców ...

moje słoneczka

żywopłot z nachyłka dużego ..

moje dziurawce o różnej wielkości kwiatach

pięciornik żółty zaczyna ładnie kwitnąć ...

natomiast różowy pięciornik szykuje się do kwitnięcia a biały dopiero wiąże pąki , czerwony chyba mi przemarzł i go przycięłam ale zaczyna się odmładzać ... ...
chciałabym posadzić obok jeszcze powojniki turgunckie aby szybko zrobiły cień pd zachodu , po wyrwaniu krzewów pod ogrodzenie teraz nie tylko wiatr hula ale i słonko mocniej grzeje ..

jedyny powojnik ,który mimo upału i suszy szybko pnie się do góry i pięknie kwitnie ..

a to nowy powojnik od tego samego sprzedawcy , ma tak samo szybko i wysoko rosnąć . czeka na posadzenie przy cytrynowcu ,, ale chyba jak zaczną padać deszcze bo teraz to szkoda go ruszać ..
.

a tak wyglądają moje begonie bulwiaste na kwietniku ..

a to są stale kwitnące na rabacie ...

a tak zaczynają kwitnąć moje największe kępy liliowców ...

moje słoneczka

żywopłot z nachyłka dużego ..

moje dziurawce o różnej wielkości kwiatach

pięciornik żółty zaczyna ładnie kwitnąć ...

natomiast różowy pięciornik szykuje się do kwitnięcia a biały dopiero wiąże pąki , czerwony chyba mi przemarzł i go przycięłam ale zaczyna się odmładzać ... ...
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Janeczko liliowce bombowe 

Napisałaś moje jaskry a ja ich nie widzę tylko dziurawiec to co to jest?
Janeczko a mogę wiedzieć u kogo kupowałaś żurawki , bo ja też planuję zakup a nie chcę na allegro , bo już tyle razy zrobiono mnie w konia.
Janeczko a mogę wiedzieć u kogo kupowałaś żurawki , bo ja też planuję zakup a nie chcę na allegro , bo już tyle razy zrobiono mnie w konia.
- maniusika
wszystko wysycha przy takim upale to i mnie wysycha pamięć , i ciągle coś mylę , oczywiście że dziurawiec a jaskry mi padły i już nic nie widać ,, , myślę że jak popada to na jesieni drugi raz zakwitną .. żurawki kupowałam u Igy 23 z forum ,, pewnie będzie miała na jesieni nowe .