Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
a jeśli tak to jaką patrzyłam w necie i są jakieś w procentach co to wszystko znaczy 

pozdrawiam Jo2020
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jo2020,ja nie mam cieniówki na tunelu.Pochlapałam białą emulsją i już.Można też popryskać wapnem 

Pozdrawiam,Asia
Ja mam podobny problem, moje stoją od tygodnia w miejscu. Tworzą się nowe owoce, ale te wcześniejsze prawie się nie rosną, stoją w miejscu jak zaczarowane.Jo2020 pisze:hejpomóżcie
,jest tak gorąco że owoce nie chcą dochodzić stanęły a może kupić jakąś cieniówkę
![]()
Cieniówkę założyłam już dawno, mam małą szklarnie i mimo otwartych drzwi i okien było za gorąco. Teraz jest w miarę ok. Założyłam na dach białą cienką agrowłókninę. Może mają przez nią mniej światła i to jest powodem??
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- Asik78
- 200p
Asiu,włóknina nie zacienia na tyle,aby przez to stanęły Ci pomidorki.
Może wody więcej potrzebują przy tej pogodzie?
Może wody więcej potrzebują przy tej pogodzie?

Pozdrawiam,Asia

pozdrawiam Jo2020
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
A ja w przyszłym roku rezygnuję z Bawolego Serca - wkurza mnie! Rośnie jak głupi, owoców mało, jakiś pokręcony bo nie nadążam podwiązywać... Więc za rok go nie będzie
No chyba, że smak mnie powali 

Cudne macie pomidory.Jednak u nas na północy,a w tym roku już wyjątkowo lato późno się zjawia.
Ja proszę,aby przy prezentowaniu zdjęć pisać jaka to odmiana.
Idąc na swoją działkę mijam po drodze kilka szklarni i zauważyłam,że na niektórych krzewach owoce rosną tuż przy glebie,a u mnie pędy z kwiatami są dopiero za 5 lub nawet 7 liściem.Czy to zależy od odmiany (np wczesne),czy od warunków glebowych
i pielęgnacji?
Oczywiście wolałabym mieć pomidory jak najniżej,a tym samym wcześniej.
Ja proszę,aby przy prezentowaniu zdjęć pisać jaka to odmiana.
Idąc na swoją działkę mijam po drodze kilka szklarni i zauważyłam,że na niektórych krzewach owoce rosną tuż przy glebie,a u mnie pędy z kwiatami są dopiero za 5 lub nawet 7 liściem.Czy to zależy od odmiany (np wczesne),czy od warunków glebowych
i pielęgnacji?
Oczywiście wolałabym mieć pomidory jak najniżej,a tym samym wcześniej.
Kaja, wszystko zaczyna się od rozsady - jeżeli jest krępa i nie wybiegnięta, owoce pierwszego grona będą leżały na ziemi lub tuż nad nią.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Nie zgodzę się... wszystko zależy od odmiany, od tego jakie ma międzywęźla i generalnie od cech gatunkowych ;)anica pisze:Kaja, wszystko zaczyna się od rozsady - jeżeli jest krępa i nie wybiegnięta, owoce pierwszego grona będą leżały na ziemi lub tuż nad nią.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam się z Magdą. Dodam jeszcze, że duzy wpływ ma sposób sadzenia rozsady. Ja zazwyczaj sadzę na skos, dość wysoko przykrywając ziemią łodygę i tym sposobem pierwsze grona często walają mi się po ziemi.
Dorota
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
a u mnie już są czerwone, sadziłam w połowie kwietnia.
Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie z robienia gnojówki z liści i wilków pomidorów. Ja w tym roku zrobiłam i dziś kociołkiem tej gnojówki podlałam 12 pomidorów. Zobaczymy jakie będą zmiany. Te pomidory słabiej mi rosły niż pozostałe. Mój małżonek, albo nie wkopał na ten kawałek obornika, albo byle jaki i teraz jest różnica między tymi 12 a pozostałymi, w sam raz na przeprowadzenie doświadczenia. Gdyby ta gnojówka zdała egzamin miałabym problem z tymi odpadami z głowy (oczywiście odpady z pomidorów, nie z głowy), bo gdy się wyrzuca za folię, czy na kompostownik, mogą zapleśnieć i potem byle co wprowadzi mi choróbhsko do folii. A ja nie używam żadnych oprysków, bo u nas je się pomidory z krzaków
Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie z robienia gnojówki z liści i wilków pomidorów. Ja w tym roku zrobiłam i dziś kociołkiem tej gnojówki podlałam 12 pomidorów. Zobaczymy jakie będą zmiany. Te pomidory słabiej mi rosły niż pozostałe. Mój małżonek, albo nie wkopał na ten kawałek obornika, albo byle jaki i teraz jest różnica między tymi 12 a pozostałymi, w sam raz na przeprowadzenie doświadczenia. Gdyby ta gnojówka zdała egzamin miałabym problem z tymi odpadami z głowy (oczywiście odpady z pomidorów, nie z głowy), bo gdy się wyrzuca za folię, czy na kompostownik, mogą zapleśnieć i potem byle co wprowadzi mi choróbhsko do folii. A ja nie używam żadnych oprysków, bo u nas je się pomidory z krzaków
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, ja stosuję gnojówkę z liści pomidorów, ale trudno mi ocenić jej działanie, bo używam na zmianę różnych "śmierdziuchów" - z pokrzyw, skrzypu, mniszka zależnie czego mam akurat wysyp. Ważne jest żeby używać tylko zdrowych liści, ale to chyba jasne.
Dorota
Dzięki wszystkim za rady. Moje pomidorki już się dojrzały. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy Kohinor można mieszać z Tanosem?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
po dzisiejszym dniu kiedy mnie było , prawdopodobnie na skutek temperatury pomidory prawie zeschły , wieczorem mocno wszystko zalałem wodą łącznie z całymi liśćmi , czy utrzymywać wysoką wilgotność w tunelu ? zapowiadają temperaturę ponad 30 stopni !!!11
- Asik78
- 200p
U mnie tez sucho i gorąco,a jeszcze gorzej w tunelu.
Podlewam codziennie,ale nigdy po liściach
Podlewam codziennie,ale nigdy po liściach

Pozdrawiam,Asia