Ja nie zasypywałam węglem liści (zresztą nigdy tego nie robię z liśćmi).empe88 pisze:Dzięki Mała Mi... Obcięłam i ja. Zasypać węglem? Niewiele zostało do posypania szczerze mówiąc..
Storczyki początkującej empe...
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Storczyki początkującej empe...
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze jest stosować nawozy na przemian, zeby nie miały nadmiaru jednego składnika. Mam 6 nawozów i staram się przy kazdym nawożeniu dawać inny. Czytałam kiedyś, że na kwitnienie musi byc większa proporcja jakiegoś składnika, ale nie pamiętam już, którego, może P i K? W większości nawozów najwięcej jest chyba N...empe88 pisze:Dzięki Dusiu za słowa pocieszenia...
Wiecie, najgorsze jest to, że one wszystkie tak bardzo mi się podobają...I tak bardzo chciałabym żeby ciągle kwitły, a tu większośc przekwita niestety(( No i właśnie, kupiłam nowy nawóz. Poprzedni mam z Biopionu, NPK 6:4:5. Nowy jest firmy Fiormix, NPK 3:4:7. Którego stosować do których?...
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Agnieszkaempe88 pisze: No i właśnie, kupiłam nowy nawóz. Poprzedni mam z Biopionu, NPK 6:4:5. Nowy jest firmy Fiormix, NPK 3:4:7. Którego stosować do których?...

Pozdrawiam,
Ewelina
Ok, więc rozumiem że ten nowy do kwitnących żeby im przedłużyć kwitnienie... ?:) Spróbuję, choć kwitnień u mnie malutko.
Liście ucięte, nie zasypane. Dzięki dziewczyny
)))))))))
Mam problem z jednym moim bez korzonków... wypuszcza dwie odnóżki boczne.... A nie dość że nie ma korzonków to jeszcze pęd mu wyrasta ze stożka wzrostu... Jak go zmusić do wydania na świat keiki?:( Pewnie się nie da...
Liście ucięte, nie zasypane. Dzięki dziewczyny

Mam problem z jednym moim bez korzonków... wypuszcza dwie odnóżki boczne.... A nie dość że nie ma korzonków to jeszcze pęd mu wyrasta ze stożka wzrostu... Jak go zmusić do wydania na świat keiki?:( Pewnie się nie da...
Magda
- Storczykowa
Ten Phal. puszczając pędy pewnie chce jakoś się ratować, ma pewnie nadzieję na wydanie nasion. Co do keiki, to nie jest taka prosta sprawa, bo rzadko który puszcza sam z siebie, ale jest tzw. "keiki pasta", chyba jest trudna do zdobycia. nigdy jej nie miałam, więc nie wiem, czy jest skuteczna, ale ktoś z forum chyba niedawno chwalił się efektami, więc może działa... Inny sposób to obwiązanie oczka na pędzie woreczkiem z wilgotnym mchem, ale nigdy nie wypróbowałam, więc też nie jestem pewna, ale o tych metodach, co ci napisałam, cztałam 5 lat temu na jakiejś stronie lub w książce o storczykach.
Kurczę:((( Moja bordowa miniaturka ma się baaaardzo źle... Żółkną jej wszystkie liście... Korzenie ma CZARNE... Wypuszcza jakiegoś mini korzonka i jednego powierzchniowego ma pięknego, do tego ma 2 maleńkie świeżutkie listeczki, ale poza tym to masakra... Jej już chyba nie da się odratować?
(((
Miltonia poparzona na balkonie.. Usechł jej ten przyrościk który pokazywałąm na którejś fotce, ale ma inny, jakimś cudem się uchował zieloniutki.. A może to w ogóle pędzik?:))))))) Bo wychodzi tak ze środka starej psb.
Mam też pytanko - jakiego koloru powinny być korzenie Dendrobium? Bo moje wszystkie mają bialutkie i nie wiem w sumie czy to dobrze...
Ogólny stan moich storczyków nie jest zachwycający... Boję się że to wszystko moja wina...

Miltonia poparzona na balkonie.. Usechł jej ten przyrościk który pokazywałąm na którejś fotce, ale ma inny, jakimś cudem się uchował zieloniutki.. A może to w ogóle pędzik?:))))))) Bo wychodzi tak ze środka starej psb.
Mam też pytanko - jakiego koloru powinny być korzenie Dendrobium? Bo moje wszystkie mają bialutkie i nie wiem w sumie czy to dobrze...
Ogólny stan moich storczyków nie jest zachwycający... Boję się że to wszystko moja wina...
Magda
Bardzo ale to bardzo potrzebuję Waszej pomocy... Wiem, że jak jest post bez fotek to mało kto komentuje, ale proszę Was...
(Fotek nie ma, bo padł aparat i nie udaje się go włączyć, chyba baterie mają dość i nie chca się już nawet naładować...)
Pamiętacie mojego bordowego phalaenopsisa miniaturkę? Tego, który tak pięknie i bujnie kwitł? Obcięłam mu te listki z plamami, bo zaczęły żółknąć (po paru miesiącach). Teraz nie ma już właściwie żadnego liścia. Tylko 2 maleńkie, ale i te nie zapowiadają się zbyt dobrze... Korzonki ma 2 - jeden powietrzny i jeden który dopiero zaczął wypuszczać. Nic więcej... Liście schły od tego najnowszego właściwie. Jeden pęd usechł od dołu, nie od góry... Co mu jest?
(( Co ja robię nie tak? Siedział w dość grubej korze i keramzycie. Doniczka miała porobione dziurki... Co jeszcze trzeba robić...?
Proszę podpowiedzcie, jak go ratować. Mam już 3 storczyki bez ani jednego korzonka.
u mnie w mieście ani okolicy nie mogę dostać spaghnum. Mogłabym niby zamówić, ale jakie i gdzie?
(Fotek nie ma, bo padł aparat i nie udaje się go włączyć, chyba baterie mają dość i nie chca się już nawet naładować...)
Pamiętacie mojego bordowego phalaenopsisa miniaturkę? Tego, który tak pięknie i bujnie kwitł? Obcięłam mu te listki z plamami, bo zaczęły żółknąć (po paru miesiącach). Teraz nie ma już właściwie żadnego liścia. Tylko 2 maleńkie, ale i te nie zapowiadają się zbyt dobrze... Korzonki ma 2 - jeden powietrzny i jeden który dopiero zaczął wypuszczać. Nic więcej... Liście schły od tego najnowszego właściwie. Jeden pęd usechł od dołu, nie od góry... Co mu jest?

Magda
- Storczykowa
Czym podlewasz? Bo może korzenie gniją od wody, albo roślina jest za często podlewana, albo byla przesadzana i za szybko podlana. A jak listka schną od najnowszego, to może woda się dostała i gnije?
Podlewam wodą demineralizowaną. Nawóz dodaję rzadko i niewiele. Spryskuję korę może i dość często, ale akurat temu trochę rzadziej. Fakt, pewnie był przelany. Ale przy tej pogodzie?
Jak to możliwe że teraz kora nie przesycha, przy tej temperaturze? 

Magda
- Storczykowa
Mi też w zeszłym roku latem nie przesychały szybko, ale myślę, że podlewanie raz na ok. 10-14 dni wystarcza, zalezy od szybkości przesychania. A gnicie może być nawet od pryskania, jak woda wejdzie między liście. Jak się dostanie trzeba od razu wycierać.empe88 pisze:Podlewam wodą demineralizowaną. Nawóz dodaję rzadko i niewiele. Spryskuję korę może i dość często, ale akurat temu trochę rzadziej. Fakt, pewnie był przelany. Ale przy tej pogodzie?Jak to możliwe że teraz kora nie przesycha, przy tej temperaturze?
- Mala_MI
- Kontakt:
Empe, a możesz dać zdjęcia, również korzonków, bo nie wiem w sumie co Ci doradzić. Ja zapewne bym wywaliła tamto podłoże (bo ja praktycznie zawsze przesadzam storczyki sklepowe w nowe podłoże z OS) i w zależności od stanu korzeni albo do podłoża normalnego albo do sphagnum.
Ja teraz musiałam podlać storczyki po 3-4 dniach od poprzedniego moczenia, bo korzenie były już białe.
Dendrobium ma białe korzonki, czasami lekko zielonkawe jak są namoczone.
Ja teraz musiałam podlać storczyki po 3-4 dniach od poprzedniego moczenia, bo korzenie były już białe.
Dendrobium ma białe korzonki, czasami lekko zielonkawe jak są namoczone.
Pozdrawiam, Justyna
Na razie o zdjęcia cięzko, próbuję jeszcze raz zreanimować baterie i może za kilkadziesiąt minut sie uda coś wrzucić.
Moje storczyki już nie stoją na parapetach tylko na szafeczkach przy oknie. Ale okno cały dzień ma zsunięte rolety, więc żadnego bezpośredniego grzania i pieczenia storczyków nie ma. Teoretycznie.
Czy listeczki u Dendrobium mogą żółknieć po prostu od temperatury?
Moje storczyki już nie stoją na parapetach tylko na szafeczkach przy oknie. Ale okno cały dzień ma zsunięte rolety, więc żadnego bezpośredniego grzania i pieczenia storczyków nie ma. Teoretycznie.

Magda
- Mala_MI
- Kontakt:
Listeczki Dendrobium mogą żółknąć ze starości - to są listki na starych czy nowych bulwach?
Pozdrawiam, Justyna
No właśnie jedna moja roślinka to małe keiki,a druga jest większa ale listeczek żółknie na najmniejszej bulwie..
Magda
To jest ten o którym dziś mowa:

A to ten którego próbuję reanimować od początku moejej obecności tutaj... już zaczął wypuszczać 2 korzonki, ale mu zaschły/zgniły... Nie podoba mi się ten liść
Resztki korzonków odpadły mi przy robieniu zdjęć...

A tu miltonia poparzona... I keiki dendrobium phal. Ma dziwny kolor...

Jest mi tak głupio i czuję sie w ogóle paskudnie, że je tak skrzywdziłam...

A to ten którego próbuję reanimować od początku moejej obecności tutaj... już zaczął wypuszczać 2 korzonki, ale mu zaschły/zgniły... Nie podoba mi się ten liść

A tu miltonia poparzona... I keiki dendrobium phal. Ma dziwny kolor...

Jest mi tak głupio i czuję sie w ogóle paskudnie, że je tak skrzywdziłam...

Magda