Przemo dziękuję za identyfikację. Wiem że palmy rosną w niewłaściwych doniczkach, ale ważne że rosną. U mnie jest mały problem z doniczkami do palm bo w zasadzie nie ma ich w sklepach, ale radzę sobie jak potrafię.

Gorzej będzie jak przez nieprawidłowe uformowanie systemu korzeniowego i korzenia plowego zaczną Ci padać po kolei(tfu tfu) często tak się dzieje, jeśli zmierzysz średnice doniczek w jakich rosną obecnie rośliny (i nie ma u Ciebie takich doniczek dostępnych) mogę Ci je kupić i wysłać(o odpowiednich rozmiarach - koszt doniczek + wysyłka jeśli chcesz)ania007 pisze:Wiem że palmy rosną w niewłaściwych doniczkach, ale ważne że rosną. U mnie jest mały problem z doniczkami do palm bo w zasadzie nie ma ich w sklepach, ale radzę sobie jak potrafię.![]()
![]()
Ceramiczne odradzam wybij to mężowi z głowy przy nieumiejętnej ocenie wilgotności ziemi w doniczce bardzo szybko zaleje system korzeniowy i szlag trafi palmy, pamiętaj że musisz mieć prawidłowe średnice doniczek palmowych w zależności od średnicy obecnych doniczek w jakich teraz rosną palmy, co do doniczek najlepsze i sprawdzone są plastikowe tego typu:ania007 pisze:Wielkie dzięki Przemku za propozycję, ale już się umówiłam z panią z ogrodniczego, że specjalnie dla mnie będzie szukała doniczek palmowych, ale jak bym miała jakiś problem to zgłoszę się do Ciebie. Problem jest jeszcze tego rodzaju, że mój mąż sobie wymyślił, że wszystkie roślinki będzie sadził w białe ceramiczne doniczki. I z tym jest problem, bo takie kolorowe do palm to są jeszcze do dostania, ale on się uparł i już.
Większość moich palm sadziłam w takie doniczki, żeby luźno im korzenie się mieściły. Na wiosnę część będę prezesadzać już do prawidłowych doniczek.![]()
![]()
![]()
![]()
Przemo jeśli chodzi o poziom wilgotności to akurat tym się nie martwię, gdyż mój mąż to stary wyga jeśli chodzi o rośliny i potrafi dobrze ocenić kiedy roślina potrzebuje być podlana. bardziej mnie martwi niedostatek doniczek na rynku ogrodniczym.Przemo pisze:Ceramiczne odradzam wybij to mężowi z głowy przy nieumiejętnej ocenie wilgotności ziemi w doniczce bardzo szybko zaleje system korzeniowy i szlag trafi palmy, pamiętaj że musisz mieć prawidłowe średnice doniczek palmowych w zależności od średnicy obecnych doniczek w jakich teraz rosną palmy, co do doniczek najlepsze i sprawdzone są plastikowe tego typu:ania007 pisze:Wielkie dzięki Przemku za propozycję, ale już się umówiłam z panią z ogrodniczego, że specjalnie dla mnie będzie szukała doniczek palmowych, ale jak bym miała jakiś problem to zgłoszę się do Ciebie. Problem jest jeszcze tego rodzaju, że mój mąż sobie wymyślił, że wszystkie roślinki będzie sadził w białe ceramiczne doniczki. I z tym jest problem, bo takie kolorowe do palm to są jeszcze do dostania, ale on się uparł i już.
Większość moich palm sadziłam w takie doniczki, żeby luźno im korzenie się mieściły. Na wiosnę część będę prezesadzać już do prawidłowych doniczek.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja osobiście również wolę plastkiowe, przede wszystkim dlatego, że są dużo lżejsze i jest szansa, że parapet się nie urwie. hihihPrzemo pisze:Widzę że sama ceramika u Ciebie króluje ja niestety nie uważam by były to lepsze doniczki dla roślin, sam osobiście mam prawie wszystko w plastikowych tylko parę kaktusów jest ale w czysto glinianych nie ceramice.![]()
![]()