Zieloni współmieszkańcy Ani

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, rzeczywiście bardzo lubię palmy, chociaż w zasadzie to mój mąż się nimi opiekuje - słowa uznania przekażę. :D :D :D
Przemo dziękuję za identyfikację. Wiem że palmy rosną w niewłaściwych doniczkach, ale ważne że rosną. U mnie jest mały problem z doniczkami do palm bo w zasadzie nie ma ich w sklepach, ale radzę sobie jak potrafię. :lol: :lol: :lol:
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ania007 pisze:Wiem że palmy rosną w niewłaściwych doniczkach, ale ważne że rosną. U mnie jest mały problem z doniczkami do palm bo w zasadzie nie ma ich w sklepach, ale radzę sobie jak potrafię. :lol: :lol: :lol:
Gorzej będzie jak przez nieprawidłowe uformowanie systemu korzeniowego i korzenia plowego zaczną Ci padać po kolei(tfu tfu) często tak się dzieje, jeśli zmierzysz średnice doniczek w jakich rosną obecnie rośliny (i nie ma u Ciebie takich doniczek dostępnych) mogę Ci je kupić i wysłać(o odpowiednich rozmiarach - koszt doniczek + wysyłka jeśli chcesz) :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Wielkie dzięki Przemku za propozycję, ale już się umówiłam z panią z ogrodniczego, że specjalnie dla mnie będzie szukała doniczek palmowych, ale jak bym miała jakiś problem to zgłoszę się do Ciebie. Problem jest jeszcze tego rodzaju, że mój mąż sobie wymyślił, że wszystkie roślinki będzie sadził w białe ceramiczne doniczki. I z tym jest problem, bo takie kolorowe do palm to są jeszcze do dostania, ale on się uparł i już.
Większość moich palm sadziłam w takie doniczki, żeby luźno im korzenie się mieściły. Na wiosnę część będę prezesadzać już do prawidłowych doniczek. :D :D :D :D :D

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

ania007 pisze:Wielkie dzięki Przemku za propozycję, ale już się umówiłam z panią z ogrodniczego, że specjalnie dla mnie będzie szukała doniczek palmowych, ale jak bym miała jakiś problem to zgłoszę się do Ciebie. Problem jest jeszcze tego rodzaju, że mój mąż sobie wymyślił, że wszystkie roślinki będzie sadził w białe ceramiczne doniczki. I z tym jest problem, bo takie kolorowe do palm to są jeszcze do dostania, ale on się uparł i już.
Większość moich palm sadziłam w takie doniczki, żeby luźno im korzenie się mieściły. Na wiosnę część będę prezesadzać już do prawidłowych doniczek. :D :D :D :D :D
Ceramiczne odradzam wybij to mężowi z głowy przy nieumiejętnej ocenie wilgotności ziemi w doniczce bardzo szybko zaleje system korzeniowy i szlag trafi palmy, pamiętaj że musisz mieć prawidłowe średnice doniczek palmowych w zależności od średnicy obecnych doniczek w jakich teraz rosną palmy, co do doniczek najlepsze i sprawdzone są plastikowe tego typu:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Rhapis excelsa
Obrazek
Sabal minor
Obrazek
Sagowiec - Cykas revoluta
Obrazek

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Widzę że sama ceramika u Ciebie króluje ja niestety nie uważam by były to lepsze doniczki dla roślin, sam osobiście mam prawie wszystko w plastikowych tylko parę kaktusów jest ale w czysto glinianych nie ceramice. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Przemo pisze:
ania007 pisze:Wielkie dzięki Przemku za propozycję, ale już się umówiłam z panią z ogrodniczego, że specjalnie dla mnie będzie szukała doniczek palmowych, ale jak bym miała jakiś problem to zgłoszę się do Ciebie. Problem jest jeszcze tego rodzaju, że mój mąż sobie wymyślił, że wszystkie roślinki będzie sadził w białe ceramiczne doniczki. I z tym jest problem, bo takie kolorowe do palm to są jeszcze do dostania, ale on się uparł i już.
Ceramiczne odradzam wybij to mężowi z głowy przy nieumiejętnej ocenie wilgotności ziemi w doniczce bardzo szybko zaleje system korzeniowy i szlag trafi palmy, pamiętaj że musisz mieć prawidłowe średnice doniczek palmowych w zależności od średnicy obecnych doniczek w jakich teraz rosną palmy, co do doniczek najlepsze i sprawdzone są plastikowe tego typu:

Obrazek Obrazek Obrazek
Przemo jeśli chodzi o poziom wilgotności to akurat tym się nie martwię, gdyż mój mąż to stary wyga jeśli chodzi o rośliny i potrafi dobrze ocenić kiedy roślina potrzebuje być podlana. bardziej mnie martwi niedostatek doniczek na rynku ogrodniczym.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Przemo pisze:Widzę że sama ceramika u Ciebie króluje ja niestety nie uważam by były to lepsze doniczki dla roślin, sam osobiście mam prawie wszystko w plastikowych tylko parę kaktusów jest ale w czysto glinianych nie ceramice. :D :D :D
Ja osobiście również wolę plastkiowe, przede wszystkim dlatego, że są dużo lżejsze i jest szansa, że parapet się nie urwie. hihih :D :D :D

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
edytahome
50p
50p
Od: 4 paź 2007, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu masz piękniuchne roślinki. Jest czym oczy nacieszyć. Sczególnie kaktusy zwracają na siebie uwagę. To imponująca kolekcja. Chociaż palemki też są super. Ja mam tylko jedną :cry:
Pozwolisz, że i ja na wiosnę ustawię się po sadzoneczkę, tej roślinki która nie jest nagarbia :lol: No i może kawałek crasulli marnierana czy hatorii się dla mnie znajdzie ;:109
pozdrawiam, Edyta
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Edytko dziękuję za miłe słowa. Aż ciepło się na sercu robi jak ktoś docenia naszych ulubieńców.
Oczywiście możesz liczyć na sadzonki ode mnie, ale to dopiero na wiosnę, przypomnij się wtedy. A ta nie nagarbia to już wiem że to jest któraś odmiana kolumnei, tylko nie wiem która.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

A oto co nowego ostatnio dostałam do swojej kolekcji:

Obrazek crassula falcata
Obrazek euphorbia capsaintemariensis tworząca przepiekny kaudeks co widać na kolejnym zdjęciu
Obrazek
Obrazek senecio herreianus

I to jeszcze nie jest koniec mojej skromnej kolekcji... :D :D :D

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
edytahome
50p
50p
Od: 4 paź 2007, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu wiosną na pewno się przypomnę.
Obrazek
A nowe nabytki są super. Może do wiosny podrosną :lol:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczności :D Ta pierwsza crassulka jest rewelacyjna.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie cudne...czy to drugie nie da się rozmnożyć czasem z listka? :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dawno nie byłam Aniu w Twoim wątku ale wszystko nadrobiłam od rana...
Piękne masz rośliny i jakże ich dużooooo :shock:
Czy palmy pochodzą z zakupów czy też siałaś może?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”