Moje storczyki - Anna cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje storczyki - Anna cz. 3

Post »

Aniu, melduję się w III odsłonie. Maluszki do Ciebie zawitały ładne :) Teraz tylko trochę ;) cierpliwości i ... będą kwiatuszki.
Ja też stawiam na bellinę :) I ciut zazdroszczę takiej ładnej.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Piękna Phalaenopsis... ale chyba jednak bellina :wink: Wersja alba też mi się marzy, ale ona do droższych należy... :(
Przynajmniej te, co na wystawie widziałam, były po 30-35? (zostały oznakowane jako Phalaenopsis violacea var. alba, lecz z tego co czytałam jest to synonim - może się mylę).
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi to bardziej wygląda na normalnego Phal. bellina. Ale jest piękny i powinnaś się z niego cieszyć. Bellina alba ma chyba trochę bardziej białe kwiaty, zaś ta twoja wydaje się być żółta z rózowym.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny ;:196 ;:180 Cieszę się bardzo, że będzie u mnie kwitła i mam nadzieję, że to jednak bellinka ( pooglądałam zdjęcia i poczytałam) na co wskazuje kształt listków ;:108 Będę pewna na 100% jak rozwinie się kwiatek. Moja radość jest wielka, bo walczyłam o nią ponad rok ( kiepski system korzeniowy) . ;:1 ;:77 Dziś wiem, że warto walczyć, bo potem czeka wspaniała nagroda w postaci kwitnienia. ;:167
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Seyene
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2010, o 22:59

Post »

Piękna bellina :D
Aniu zazdroszczę Ci bardzo kwitnienia. Ja swoją pierwszą belinkę zamówiłam z OG w zeszłym tygodniu, przyszła w strasznym stanie - korzonki suche na wiór, pomarszczone liście i dodatkowo wycięta dziura w liściu (???). Aktualnie próbuje ją doprowadzić do normalnego stanu, może mogłabyś mi coś doradzić? Jakie warunki zapewniasz swojej?
Pozdrawiam
ANIA

MOJE STORCZYKI ----> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35707
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnnaL pisze:Dziękuję za odwiedziny ;:196 ;:180 Cieszę się bardzo, że będzie u mnie kwitła i mam nadzieję, że to jednak bellinka ( pooglądałam zdjęcia i poczytałam) na co wskazuje kształt listków ;:108 Będę pewna na 100% jak rozwinie się kwiatek. Moja radość jest wielka, bo walczyłam o nią ponad rok ( kiepski system korzeniowy) . ;:1 ;:77 Dziś wiem, że warto walczyć, bo potem czeka wspaniała nagroda w postaci kwitnienia. ;:167
Twojej bellinie pewnie jest u ciebie dobrze i dlatego puściła takie piekne kwiatki :). jestem ciekawa, kiedy moja puści pęd, mam ją juz prawie 2 lata. listka ma ładne, korzonki tez puszcza.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

No to wszyscy przeciwko mnie :P Ja pomyślałam , że to Penang girl , bo są one bardzo podobne do siebie ;) Ale ok-poddaję się :D Niech będzie , że to Phal bellina ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu nie jesteśmy przeciwko Tobie ale za chwilkę coś pokażę. ;:196

Zdjęcia wcześniejsze były robione przed południem - oto jedno z nich

Obrazek

Zdjęcie robione jakieś pół godzinki temu

Obrazek

Seyene napiszę do Ciebie na pw. :wit
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Phal bellina jak malowana :) Piękną! :) Szkoda, że nie alba... no ale przynajmniej masz niespodziankę :D
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Cudna i bardzo słodziutka ;:180
Seyene pisze:Piękna bellina :D
Aniu zazdroszczę Ci bardzo kwitnienia. Ja swoją pierwszą belinkę zamówiłam z OG w zeszłym tygodniu, przyszła w strasznym stanie - korzonki suche na wiór, pomarszczone liście i dodatkowo wycięta dziura w liściu (???). Aktualnie próbuje ją doprowadzić do normalnego stanu, może mogłabyś mi coś doradzić? Jakie warunki zapewniasz swojej?
A moja miała zupełnie zgniłe korzenie. Pozostał jej jeden i dwa korzenie powietrzne które prawdopodobnie uratowały jej życie. P. Justyna jest uczciwa i jak jej przesłałam zdjęcia dwóch kompletnych zgnilców dostałam rekompensatę w postaci equestris alba.

Póki co u mojej na żadne kwitnienie się nie zanosi, a mam ja prawie od roku :cry:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko cierpliwość Twoja i opieka zostaną nagrodzone ;:108 ;:196 Tylko to troszeczkę potrwa ale dla takiej piękności myślę warto czekać. :tan

Ja mam to szczęście, że akwarium stoi w pokoju w którym mam komputer więc zerkam na nią ciągle ;:128 ;:131 ;:226 Pewnie dlatego tak zaczerwieniły się jej policzki :;230 ;:224

Moniu uwielbiam takie niespodzianki ;:108 ;:3
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Przepiękny jest ten kwiatek! Eh... brak słów na takie miodne kolorki...
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Aniu napisz jak się nią opiekujesz? Gdzieś wyczytałam, że podłoże nie powinno zbyt mocno się przesuszać więc namaczam ją częściej. Puszcza sporo korzeni, ale niestety prawie wszystkie kierują się ku górze :(
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko moja bellinka siedzi sobie w akwarium, bo doczytałam, że lubi troche więcej wilgoci, wilgotność 80-90% , temperatura około 24-27 stopni. Akwarium jest przykryte folią z dziurkami a jak tak gorąco odkrywam na kilka godzin dziennie. Podłoże to lekko ułożone spagnum, doniczka oczywiście ma dziurki. Podłoże utrzymuje cały czas lekko wilgotne , nie mokre - jeśli jest gorąco bardzo to namaczam co 5-6 dni na jakieś 10 minut z minimalna dawką nawozu , jeśli chłodniej to namaczam co jakieś 8-9 dni za to częściej spryskuję podłoże z góry. Akwarium stoi jakieś 10 cm od południowego okna , okno w upały lekko cieniuję. To cała tajemnica ;:108 ;:196

Jeśli korzonki idą ku górze możesz spróbować tego co ja robiłam jak tak szły. Otóż gdy namaczałam i korzonki były zielone na nie delikatnie kładłam kawałki wilgotnego spagnum, który je obciążał. Gdy korzonki były wilgotne to wtedy pod ciężarem szły w dół. Jednak ten sposób wymaga ciągłej kontroli spagnum, które leży na korzonkach by roślinie nie zaszkodzić. Ale sama sprawdziłam warto. Możesz też spróbować innego sposobu - doniczkę z bellinką umieścić w innej większej gdzie na dnie będzie woda a doniczka będzie stała na podwyższeniu, wtedy korzonki też będą szły do dołu do wilgoci. ;:3
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś Wielki Dzień - moja perełka pokazała swoją bużkę ;:87 i chyba wszyscy bez wątpienia rozpoznamy KTO TO JEST :wink:

Ale powoli nie tak szybko :;230

Obrazek

No dobrze dobrze uchylę Wam rąbka tajemnicy i

Obrazek

a teraz z drugiej strony

Obrazek

A teraz ja i mój braciszek, który jeszcze smacznie śpi

Obrazek

I WIELKA CHWILA ;:114

Obrazek

I ciut bliżej byście mogli zobaczyć KIM JESTEM ;:113 a może jak przysuniecie swój nosek do monitora to poczujecie mój oszałamiający cudowny zapach :?: ;:111

Obrazek

Następnym razem może pokażemy się już wspólnie - ja i mój brat. Zaprasza Piękniś ;:79
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”