Róże w ogrodzie Gosi - cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Róże w moim ogrodzie. cz.2

Post »

Czyli widzę, że 1:0 dla Leonarda :wink: Bardzo cenne są wasze obserwacje ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam 2 Leony i jeden mocno choruje mna plamistość, jest maleńki (prawie nie rośnie), za to obficie obsypany kwiatami. Drugi pięknie się rozrósł w gęsty krzaczek i nie choruje jak na razie. Warwicki też mam - wszystkie są piękne, ale w sierpniu ub.roku mocno zaatakowała je plamistość. Mimo wszystko warto je mieć. Warwick jest większy nić Leon i wypuszcza od czasu do czasu długie pędy, podczas gdy reszta kraczka rośnie w formie zwartej. W kwiatach w zasadzie nie widać różnicy.

Gosiu, mam pytanie i prośbę zarazem - wrzuciłam w moim wątku, możesz zerknąć i spróbować rozszyfrować jedną różyczkę?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Deride masz piękne róże i tyle dmian,ja równiez zachorowałam na chorobę kupowanie róż.
Dzisiaj zakupiłam kolejną białą ale niestety nie miała etykiety a pan zapewniał,że Berleburg albo Lerleburg w zależności od koloru kwiatów.Sprawdziłam w necie,ale nie ma takiej nazwy Lerleburg tylko jest ta rózowa Berleburg.
Może wiesz coś na ten temat?

Pozdrawiam i podziwiam dalej Twoje różyczki jakże piękne.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Annes - witaj i dziękuje - róże dla naszej zguby są tak zróżnicowane. Sprawdziłam i mam nazwę tej róży:
Ledreborg Castle - to róża Poulsena, na ich stronie są dane róży. AniaSD ma ją chyba w ogrodzie.
Co do Leonardo i Warwicka - gdybym wiedziała jak są one podobne to zostałby u mnie tylko Leonardo, nie kupowałabym już Warwicka.
Zastanawiam się nad oberwaniem kwiatów u LdV i Warwicka - przy tej słonecznej pogodzie Leonardo radzi sobie z upałem doskonale, a Warwick ma spuszczone wszystkie kwiaty. Co prawda po podlaniu one się podnoszą ale żal patrzeć na ten krzew.
Monia - zaraz sprawdzę.
Zdjęcia - Baronesse - mama miała rację z tym zakupem.

Obrazek

Giardina.

Obrazek

Queen of the Musk - piękna róża.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Niestety Gosiu i ja dzisiaj oberwałam wszystkie kwiaty u Abrahama Darby , bo szpeciły cały krzak . Wisiały biedne - tak zwiędnięte :( .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deride dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź.Lubię wiedzieć jaka róża rośnie w moim ogródku.Dzisiaj zakupiłam omyłkowo drugą róże leonardo da vinci różową,na etykiecie była romantica a ja pomyślałam,że to rodzaj róży ;:14 a to przecież jest okreslenie róży romantycznej a nie odmiana ;:14 Dopiero się uczę ,wpadkę zaliczyłam hehe
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes - posadzone obok siebie 2 lub 3 Leionardo będą wyglądać pięknie. Jesteś pewna że to Leonardo? Co do wpadek - człowiek uczy się całe życie - chociaż ten Leonardo i Warwick u mnie.
Ewa - u mnie ugotowały się w pełnym słońcu - Chippendale, The Pilgrim, Veilchenblau, Belvedere, Madame Plantier. Najbardziej mi szkoda Veilchenblau - kiedyś ładnie kwitł przez cały czerwiec, a teraz żal na niego patrzeć.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Laguna - całe kwiaty ma poparzone, a taka piękna była. Teraz nie wiem, czy ją przesadzić, czy zostawić :( Jest dość spora i boję się, że ucierpi.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - może już ją nie przesadzaj ale spróbuj jej zrobić trochę cienia. Może jakaś ścianka z powojnikiem? Lub jakieś ozdobne wyższe drzewko?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ona rośnie przy pergoli łukowej. Nie za bardzo da się tam cokolwiek pokombinować. Wprawdzie rośnie niedaleko magnolia, która zrobi cień, ale dopiero za kilka lat. Noo chyba, że uzbroję się w cierpliwość :lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Gosiu

Doczekałas sie ładnej Elficy :D Ja chyba zamienie moją na biała Królewne Sniezkę [ ze znajomą z doliny]
Elfica na 900m npm to jednak tzw przegięcie :lol:

B. podoba mi sie ta Queen of musk,fajne środeczki,niespotykane u białych róz.Mozesz mi przybliżyć temat tej rózy?

Jesienia posadziłam 2 litewskie róze,przetrwały paskudna zime i jeszcze gorsza wiosnę :D Pokażę jak rozwiną pąki bo zapowiadają się b. atrakcyjnie

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deride masz rację uczymy się całe życie hehe.
Czy to możliwe,żeby gałązki edenu same się łamały pod wpływem ciężaru kwiatów?
Wczoraj zauważyłam jedną gałązkę ułamaną,a dzisiaj następną :? Płakać mi się chciało,bo na każdej z nich był obok kwiatu pąk :?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes - raczej nie złamała się sama, może pomógł jej pies? Eden ma dość ciężkie kwiaty i raczej one opadają pod ciężarem ich ale nie łamią się.
Smoku w mini - to nie jest kolor biały - on jest lekko różowy, powinien być kwiat podwójny. Wygląda tak jak np Mozart - kilkanaście małych kwiatów na łodydze. Róża moshata, wyhodowana w 1913 roku przez W. Paul. Ma mieć wysokość do 150 cm, muszę ją przenieść w inne miejsce ale zapowiada się ciekawie. Była kupiona w czeskiej szkółce - zakupy grupowe.
Moni - musisz się uzbroić w cierpliwość.
Mam dość tego słońca - jeszcze nie zaczął kwitnąć Red Eden a już jest kwiat spalony.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deride psa nie posiadam,gdybym złapała tylko tą osobę lub zwierzę to ukręciłabym łapska lub inne narządy hehe.
No trudno muszę się pogodzić ze stratą :cry:
A teraz pytanie z innej beczki dzisiaj przeglądałam stronę rosarium i chciałabym zamówić parę róż ,ale nie znam cen i nie wiem jak się dowiedzieć ile te śliczności kosztują.Deride może Ty coś o tym wiesz?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes - róże w Rosaium są po ok. 18 - 25zł.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”