Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
Daluś. Czym Ty dokarmiałaś te lelije, że tak wysoko wyrosły. Moje to są wypier...pip. Nie mam doświadczenia, muszę się dopiero zacząć o nich uczyć., ale chyba nastawię się bardziej na liliowce - tych to nikt nie ścina. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalu, ależ Ty masz złota rączkę do roślin. Lilie pieknie Ci wyrosły, takie dorodne jak dziewice i paki nabrzmiałe że tylko czekać na kwiaty. A Ty wśród
lili pięknie wygladasz, bardzo Ci do twarzy w kwiatach. One o tym chyba wiedza i sie odwdzieczają
lili pięknie wygladasz, bardzo Ci do twarzy w kwiatach. One o tym chyba wiedza i sie odwdzieczają

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Dobrze że moje lilie nie są takie dorodne - to by nie było dobrze przy tych naszych nadmorskich wiatrach
Z konieczności wolę niskopienne 

Przyleciałam oczywiście zobaczyć do Ciebie Twoje lelije. Ślicznie wyrosły.Jak zakwitną wszystkie kwiaty tej , przy której masz zdjęcie zrobione - będzie pięknie wyglądać!
Moja Robina też jest wielka -już chyba mnie przerosła...

Moja Robina też jest wielka -już chyba mnie przerosła...

Pozdrawiam,Małgorzata
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Dalu, bardzo mi się podoba Twój stolik. 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daluś Twoje lilie są ogromne
Czym je karmisz
Cienisty zakątek z przepięknym stołem i krzesełkami rewelacyjny, wprost zaprasza, żeby przysiąść , schronić się od upału i napić się zimnej mięty z kostkami lodu

Cienisty zakątek z przepięknym stołem i krzesełkami rewelacyjny, wprost zaprasza, żeby przysiąść , schronić się od upału i napić się zimnej mięty z kostkami lodu

Dalu, strasznie lubię Twój ogród, te malownicze, okwiecone zakątki, nieco tajemnicy, ławeczka wołający "przysiądź i odpocznij", kolorowa lampa gdzieś na ścianie domu i oczywiście kwiat za kwiatem, kwiatem pogania
Twoje obwódki rabat, misterna praca z żywopłotami, po prostu pięknie
w temacie lili to teraz mi się jeszcze przypomniało, że kolosem i mistrzem wielkości jest chyba lilia himalajska, miałem w planie jej zakup, ale w końcu jednak sie nie zdecydowałem, ciekawi mnie jednak jak wygląda tak na prawdę, u forumków nie spotkałem jak do tej pory, może w tym roku u kogoś pojawi się ten gigant

w temacie lili to teraz mi się jeszcze przypomniało, że kolosem i mistrzem wielkości jest chyba lilia himalajska, miałem w planie jej zakup, ale w końcu jednak sie nie zdecydowałem, ciekawi mnie jednak jak wygląda tak na prawdę, u forumków nie spotkałem jak do tej pory, może w tym roku u kogoś pojawi się ten gigant

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Daluś lilie masz cudowne, olbrzymy. A Ty w nich wyglądasaz cudowne. 

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Witaj, Dalu. Twoje wspaniałe lilie i Ciebie wśród nich mogę podziwiać tylko na zdjęciach. Pojechaliśmy na Slęze na kijki w ub. tygodniu,
ale M. powiedział, że nie wypada tak w ostatniej chwili wpadać , a od pomysłu do wyjazdu - chwila.

ale M. powiedział, że nie wypada tak w ostatniej chwili wpadać , a od pomysłu do wyjazdu - chwila.

Adrianno, lilie jeszcze chwilę będą kwitły, więc mam nadzieję, że następnym razem zadzwonisz i się umówimy :P
Agnieszko, sama jestem zdziwiona, że te lilie tak wybujały
Coś im w tamtym miejscu podpasowało
Sylwek, ktoś chyba jednak ma na forum lilię himalajską, tylko nie mogę sobie przypomnieć -kto
A ogród traktuję tak jak mieszkanie - wszystkie elementy wystroju są ważne i tworzą harmonijną całość. Roślinki oczywiście grają pierwszoplanową rolę, ale, żeby pięknie wyglądały, muszą mieć odpowiednią oprawę i być odpowiednio wyeksponowane. Więc ważne są też meble ogrodowe, donice, oświetlenie, rzeźby i inne detale...W ogrodzie latem spędzam większość czasu, więc chciałabym sama czuć się w nim dobrze, a gościom zapewnić miłe spędzenie czasu.
Agnieszko - Agness, lilie dostały to samo, co wszystkie inne kwitnące, a więc trochę nawozu na start, a później dwa razy gnojóweczkę z pokrzyw...
A do stoliczka zapraszam -dzisiaj panuje tam miły chłód, komary zostały przepędzone dymiącymi spiralkami, a w lodówce czeka woda z miętą i melisą
Majeczko, stół był robiony na zamówienie; na blacie widnieją lilie wodne...
Gosiu, te łososiowe lelijki są wielkie i dorodne, ale urodą kwiatów nie powalają...Na szczęście w kolejce czeka jeszcze ....no kilka innych...
Izo, czasami te niskie mają delikatne łodyżki i też wiatr może je złamać. Te łososiowe, maja pędy twarde i grube, więc żaden wiatr im nie straszny
Wiesiu, ostatnio lilie to moja wielka miłość
Czy odwzajemniona, to się dopiero okaże...Na razie nie jest źle, choć nieuczciwi sprzedawcy nie zawsze sprzedają to, co jest napisane na etykietce
Krysiu, to chyba gnojóweczka z pokrzyw tak im się spodobała...Ale masz rację, co do tego, że liliowców nie kradną, bo do wazonu się nie nadają...A lilie - jak najbardziej.
Upalnych dni ciąg dalszy. Wczoraj podlałam solidnie cały ogród, więc roślinki trochę odżyły.
Dzisiaj można w ogrodzie tylko odpoczywać na hamaczku, lub biesiadować w głębokim cieniu. Na obiad zrobiłam chłodnik po ukraińsku z młodymi ziemniaczkami i rodzinka chętnie go zjadła, bo w taki dzień świetnie smakuje...
Zakwitły nasturcje

...i powojnik NN (może ktoś rozpozna?) - wyjątkowo zdrowa i obficie kwitnąca odmiana

A tak wygląda kwiat z bliska

A to surfinie od krotoszyńskiego Grzesia; wydawało mi się, że nie mam ręki do surfinii, ale te chyba nieźle wyglądają

Agnieszko, sama jestem zdziwiona, że te lilie tak wybujały

Sylwek, ktoś chyba jednak ma na forum lilię himalajską, tylko nie mogę sobie przypomnieć -kto

A ogród traktuję tak jak mieszkanie - wszystkie elementy wystroju są ważne i tworzą harmonijną całość. Roślinki oczywiście grają pierwszoplanową rolę, ale, żeby pięknie wyglądały, muszą mieć odpowiednią oprawę i być odpowiednio wyeksponowane. Więc ważne są też meble ogrodowe, donice, oświetlenie, rzeźby i inne detale...W ogrodzie latem spędzam większość czasu, więc chciałabym sama czuć się w nim dobrze, a gościom zapewnić miłe spędzenie czasu.
Agnieszko - Agness, lilie dostały to samo, co wszystkie inne kwitnące, a więc trochę nawozu na start, a później dwa razy gnojóweczkę z pokrzyw...
A do stoliczka zapraszam -dzisiaj panuje tam miły chłód, komary zostały przepędzone dymiącymi spiralkami, a w lodówce czeka woda z miętą i melisą

Majeczko, stół był robiony na zamówienie; na blacie widnieją lilie wodne...
Gosiu, te łososiowe lelijki są wielkie i dorodne, ale urodą kwiatów nie powalają...Na szczęście w kolejce czeka jeszcze ....no kilka innych...
Izo, czasami te niskie mają delikatne łodyżki i też wiatr może je złamać. Te łososiowe, maja pędy twarde i grube, więc żaden wiatr im nie straszny

Wiesiu, ostatnio lilie to moja wielka miłość

Krysiu, to chyba gnojóweczka z pokrzyw tak im się spodobała...Ale masz rację, co do tego, że liliowców nie kradną, bo do wazonu się nie nadają...A lilie - jak najbardziej.
Upalnych dni ciąg dalszy. Wczoraj podlałam solidnie cały ogród, więc roślinki trochę odżyły.
Dzisiaj można w ogrodzie tylko odpoczywać na hamaczku, lub biesiadować w głębokim cieniu. Na obiad zrobiłam chłodnik po ukraińsku z młodymi ziemniaczkami i rodzinka chętnie go zjadła, bo w taki dzień świetnie smakuje...
Zakwitły nasturcje

...i powojnik NN (może ktoś rozpozna?) - wyjątkowo zdrowa i obficie kwitnąca odmiana

A tak wygląda kwiat z bliska

A to surfinie od krotoszyńskiego Grzesia; wydawało mi się, że nie mam ręki do surfinii, ale te chyba nieźle wyglądają

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Daluś powojnik cudo, niesamowicie ukwiecony i kolorek śliczny.

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Dalu zjawiskowy ten powojnik NN. Bardzo mi się spodobał
Lilie to prawdziwe gigantki.
Też mam jedną odmianę o gigantycznych rozmiarach. Czekam, aż zakwitnie
Pozdrawiam

Lilie to prawdziwe gigantki.

Też mam jedną odmianę o gigantycznych rozmiarach. Czekam, aż zakwitnie

Pozdrawiam

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Kontakt:
Piękny powojnik 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Dalu u Ciebie wszystkie kwiatki pięknie kwitną.
Genia
Genia

- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Dalu wspominałaś o oświetleniu w przestrzeni ogrodu. Masz jakieś u siebie? Baaaardzo chciałabym zobaczyć jakieś zdjęcie na którym jest twój ogród w nocy z lampami, jeśli masz
lub powiedz gdzie mogę je zobaczyć jeśli już dodawałaś takie zdjęcia, a ja nie doczytałam

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi